Back to top

„A gazda a szomszédból”

Van értelme időt és energiát szánni a PR-munkára, vallja a fiatal német Sebastian Horn, aki szerint láthatóan nőtt a gazdaságuk, és ezzel az egész gazdálkodói életforma elfogadottsága a környékükön, mióta tudatosan keresi a kapcsolatot a településen élőkkel.

Az agrarheute.com portál által fenntartott fiatalgazda-blogon osztotta meg gondolatait az egyszerűen csak Basti Hornként ismert huszonéves gazdálkodó, és arra bátorított minden hozzá hasonló helyzetben lévő fiatalt, hogy

vegyék a fáradságot, álljanak szóba a szomszédsággal, és legyenek a gazdálkodói életforma „nagykövetei”, mert megéri.

Mint írja, ő napi szinten tartja a kapcsolatot a követőivel a Facebookon és az Instagramon, de személyesen is beszélget a környékbeliekkel, és iskolás csoportokat is fogad a családi gazdaságukban. Ennek köszönhetően idővel nemcsak megismerték őket és ők lettek „a szomszéd gazda”, de láthatóan sokkal elfogadóbbak is a településen élők. Köszöntik őket, ha az úton szembe jön az ismerős traktor, néha meg is állnak egy-egy beszélgetésre a táblaszélen – de a legfeltűnőbb az volt, hogy

amikor az állattartó telep bővítését tervezték, akkor nem elutasítás volt a reakció, hanem értékelték, hogy van a gazdaságnak jövőképe, biztatást és elismerést kaptak hozzá.

Persze nagyon fontos a kölcsönösség, hangsúlyozza Basti Horn. Például ők igyekeznek úgy végezni a munkájukat, hogy a lehető legkevésbé zavarják vele a szomszédságot: a lakott területhez legközelebb eső földjeiken – ha csak megoldható – nem dolgoznak késő este és hétvégén; ha pedig hígtrágyát visznek a szántóföldre, azt előre bejelentik. Utóbbira például nagyon jó fórum a Facebook-csoport, írja.

Az agrerheute.com újságírójának kérdésére azt válaszolta a fiatal gazda, hogy mindenkinek ajánlja, hogy lépjen a nyilvánosság elé, bátran mutassa meg, hogyan zajlik a munka a gazdaságában. „Nem védekező helyzetből kell indulnunk, mert amit csinálunk, az jó” – vallja, hozzátéve, hogy a kommunikáció stílusa viszont nagyon fontos.

„Soha ne legyetek agresszívek, és ne támadjatok vissza, még ha igazságtalannak hangzanak is a vádak” – üzente fiatal gazdatársainak.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Sri Lanka egyelőre letett ambiciózus biogazdálkodási tervéről

Sri Lanka a világon elsőként szerette volna organikussá átalakítani a mezőgazdaságát, ennek keretében teljes tilalmat rendelt el a műtrágyák importjára.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Világszínvonalú a hazai mezőgépgyártás

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége 30 éve szakmai együttműködéssel támogatja a hazai mezőgazdasági gépgyártást. Az évforduló alkalmából rendeztek ünnepséget. Arról is beszéltek: a fiatalokat meg kell arról győzni, hogy agrárgépésznek lenni "szexi".

Agrárgazdasági ügyekben kizárólagos hatáskörrel

Általános tapasztalat Magyarországon, hogy a peres ügyeket több évbe telik lezárni. Ezalatt emberéletek és vállalkozások mehetnek tönkre. Van-e rá mód, hogy rövidebb idő alatt ítélet, méghozzá jogerős és végrehajtható ítélet szülessen? – kérdeztük az Mmg Direkt agrárJogos kérdések sorozatának legutóbbi részében Lovászy Csaba választottbírót.