Back to top

A szőlővédelem idei fő gondjai

Ismereteim és információim szerint a szőlőtermesztőknek ez évben nem sok növényvédelmi gondjuk volt. Olyan ültetvény is van, ahol a szőlő legismertebb gombabetegsége, a peronoszpóra meg sem jelent. A kórokozók közül a legnagyobb kárt a hazánkban 22 évvel ezelőtt felbukkant feketerothadás és a szőlőlisztharmat, valamint a korai tőkepusztulás okozta.

A szőlőlisztharmat egyes ültetvényekben a permetezés ellenére is fertőzött, a korai tőkepusztulás megjelenésének esélyét pedig a száraz időjárás segítette. A feketerothadás terjedésében és kártételében jelentős szerepe volt és van annak, hogy a kórokozóval fertőzött növényi részek jelentős hányada nagyon sokszor, vagy mindig az ültetvényben marad. Ez a gépi betakarításból és metszésből is adódhat, kézi metszésnél ugyanis nagyobb az esély, hogy a feketerothadással fertőzött részeket eltávolítják a tábláról.

Tavaly sokfelé lehetett látni a feketerothadás nyomát
Tavaly sokfelé lehetett látni a feketerothadás nyomát
A feketerothadás kórokozója a beteg részeken telel át, tavasszal a termőtestekből nagyon sok szaporítóképlet kikerül, a konídiumok a fiatal hajtásokra, fürtökre kerülve komoly vámszedői lehetnek a szőlőtermesztőknek.

A gomba jelenlétét a szőlő minden részén tapasztalhattuk.

A szőlő metszésekor az egy- vagy többéves, eltávolított vagy a tőkén maradt részek növényvédelmi szempontból több dologról árulkodnak, ezeket célszerű figyelembe venni és szükség esetén beavatkozni. Talán a legszembetűnőbb kép a szőlővesszőn látható, csillaghoz hasonló rajzolat, ami az előző évi szőlőlisztharmat-gombafonalak szívásainak következménye. Ahol ilyen szőlővesszőt látunk, ott az előző évben a tőkén, vagy akár az egész ültetvényben lisztharmatfertőzés volt, de még ilyenkor sem mondhatjuk azt, hogy a metszést követő évben biztosan megismétlődik a fertőzés. A lisztharmat ugyanis nem a szőlővesszőn, hanem a rügyekben telel át gombafonál formában, vagy ivaros alakban a kérgen. Szigorú télen a rüggyel együtt elpusztul a lisztharmat is, mert legalább annyira érzékeny a hidegre, mint a szőlőrügyek. Az elmúlt tél szinte nem is nevezhető télnek, ezért a rügyek fakadása után nagy valószínűséggel mindenki az átlagnál több zászlós hajtással találkozhatott, amelyek a fertőzött rügyekből törtek elő.

Általában gyakoribb az ivaros sza­porítóképletekből történő fertőzés.

Ezek a levelekkel együtt lehullanak a talajra, ahonnét elindulhat a fertőzés, de ezek a szaporítóképletek is ki vannak téve a természetes ellenségek (gombák) pusztításának. Amennyiben lisztharmatos vesszőt látunk a tőkén, az első permetezéskor megelőző jelleggel védekeznünk kell a betegség ellen. Ez évben az időjárás kedvezett a lisztharmatfertőzésnek, ezért is találkozhattunk a tüneteivel és sajnos a károkkal is.

Feketerothadás kezdeti tünete a fiatal fürtön
Feketerothadás kezdeti tünete a fiatal fürtön

Voltam olyan ültetvényben, ahol a tulajdonos tízszer permetezett az idén, mégis úgy vélte, hogy a feketerothadás miatt károsodott erősen az ültetvénye. Vizsgálatom szerint nem feketerothadás okozta a kárt, hanem a permetléperzselés. Ennek az okozója valószínűleg a permetezésre alkalmatlan, magas hőmérséklet lehetett.

A korábbi évekhez képest idén nagyobb gyakorisággal láthatjuk az esca és az eutípás betegség tüneteit.

Ebben szerepet játszhatott az utóbbi évek szélsőséges időjárása, ezenkívül főként a legyengült növényállapot, a túlzott terhelés, a tápanyag-utánpótlás hiánya, a nem szakszerű növényápolási és növényvédelmi munkák.

Perzselés akkor következhet be, ha túl melegben permetezünk
Perzselés akkor következhet be, ha túl melegben permetezünk

Ezektől függetlenül azt mondhatjuk és írhatom: a szőlőültetvények ritkán élnek meg növényvédelmi szempontból ilyen kedvező évet, és a szőlőtermesztők nagyon szép termést szüretelhettek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

A "gesztenyés" termékek is drágulnak

A szokásosnál jóval kevesebb gesztenye termett idén hazánkban, a szelídgesztenyéből készült termékek ugyanakkor egyre kelendőbbek a magyar vásárlók körében, ezért a feldolgozóknak az eddigieknél is többet kell importálniuk.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Ahol a retek lett a fő kultúra

Rövid tenyészidejének köszönhetően a hónapos retket általában a fő kultúrák előtt vagy után vetik a kertészek. Kiss Péterék jászfényszarui kertészetében azonban fő növényként kezelik, a fűtetlen fóliákból és szabadföldről szinte egész évben ellátják vevőiket.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Későbbre halasztották

A Flormart kertészeti kiállítást minden évben megrendezik Olaszországban. A koronavírus-járvány nyomán kialakuló bizonytalanságok miatt a szervezők későbbre halasztották a vásárt.

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Már nem csak a piros mikulásvirágot keresik

Az adventi időszak kedvelt és divatos növénye a mikulásvirág. Míg korábban szinte kizárólag a piros fellevelű növényeket keresték a vevők, manapság egyre népszerűbbek az attól eltérő árnyalatú, különleges megjelenésű változatok is.

A kecskeméti szőlőbűvész - Mathiász János

A szőlőnemesítő és borász Mathiász János grandiózus hagyatékáról évszázaddal halála után ideje a jelentőségének megfelelő helyet adni a nemzeti emlékezetben. A tudósra is emlékezünk, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar és a világ szőlészetének megmentőjeként – mondta a Mathiász János halálának századik évfordulójára szervezett ünnepi konferencián az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.