Back to top

Minden lépését figyelik a szarvasmarháknak

A PLF olyan gazdálkodási gyakorlatok összessége, amely segítségével jobb eredményeket lehet elérni az állattenyésztésben. Erről is hallhattak a szakemberek az ÖMKI előadásán, amelyet az OMÉK-on tartottak. Napelemes GPS-fülest, a nyakukba transzpondert, a bendőjükbe bóluszt és a lábukra pedométert helyeztek az állatokra, illetve állatokba.

- Sokszor találkozom azzal a kérdéssel: mit jelent az állattenyésztésben az, hogy „precíziós”? Hiszen főként a növénytermesztéshez társítják ezt. Ez így van, éppen ezért az állattenyésztésre kitaláltak egy másik kifejezést, a PLF, azaz „precision livestock farmig”-ot – ismertette dr. Pajor Gábor, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezető kutatója. A most zajló OMÉK-on a nagyközönségnek szánt programok mellett a szakmát is változatos témakörökben várják rendezvényekkel. Az ÖMKI tegnap tartotta „Precíziós állattenyésztés hazai legeltetett húsmarha állományban - Láthatóvá tehetjük-e a láthatatlant?” címmel az előadását.

Fotó: Csatlós Norbert

A precíziós gazdálkodás mindeddig elsősorban a szántóföldi növénytermesztés területén szivárgott be a hazai mezőgazdasági gyakorlatba, hallhatták az érdeklődők. Az állatok természetes igényeihez igazodó, szabadtartásos tenyésztésben nehézségekbe ütközik a folyamatos monitoring megvalósítása. Egyedre szerelhető, nem invazív szenzorokkal ma már ez is megoldható.

A PLF olyan gazdálkodási gyakorlatok összessége, amely segítségével jobb eredményeket lehet elérni az állattenyésztésben. Jellemzője, hogy folyamatos és pontos digitális adatgyűjtés történik az állatokról és azok környezetéről, feldolgozzák az eredményeket, leszűrik a következtetéseket, megtapasztalják a rejtett összefüggéseket, magyarázta a kutató.

Fotó: Csatlós Norbert
- A szarvasmarha projekt egy on-farm kísérlet, szorosan együtt dolgozunk a gazdálkodókkal, extenzív körülmények között teszteljük a már bevált szenzorokat – részletezte az intézet munkatársa, Balogh Petra. A GPS adatok feldolgozásával a céljuk, hogy több információt gyűjtsenek a legelőhasználatról, takarmányanalízist végeznek, mérik a szarvasmarhák elülső lábszárának körméretét az állatok növekedés nyomon követése érdekében, említett néhány példát.

Biszkup Miklós kiemelte: fontos, hogy a kiválasztott, majd az állatokra helyezett szenzorok nagy mennyiségű adatot szolgáltassanak, és melyiket használhatják extenzív körülmények között. Napelemes GPS-fülest, a nyakukba transzpondert, a bendőjükbe bóluszt és a lábukra pedométert helyeztek az állatokra, illetve állatokba. Kérdésre később elhangzott: az eszközök nem okoznak kellemetlenséget a szarvasmarháknak. A kutatók többek között adatokat kapnak arról, hogy a jószágok merre járnak, milyen az aktivitásuk.

Fotó: Csatlós Norbert

- A kutatóintézet aktívan kereste azokat a gazdaságokat, ahol húsmarha tartás zajlik, illetve, hogy mindenben partnerként tudjunk együtt dolgozni. A választás a Zala megyei, várvölgyi Gazdatrend Kft.-re esett – ezt dr. Márton Alíz mondta az előadáson.

Megpróbálják megbecsülni a legelők állateltartó képességét, ezt követően segítséget tudnak adni a gazdaságnak a legelők sorrendjének megválasztására.

A szenzorokat áprilisban szerelték fel, segítségükkel nyomon követhetik az ivarzást is, ennek a nagy területre való tekintettel komoly szerepe van, nem mellékesen pedig jobban tud a gazdaság tervezni. Egészségügyi problémák jelentésére is alkalmazhatók a szenzorok, selejtezési javaslatokat tehetnek az adatok ismeretében, emelt ki néhány használati módot.

Fotó: Facebook/ÖMKI

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Múlt, jelen és jövő OMÉK 2021.

Az ország legnagyobb termelői piacán egy gombostűt nem lehetett leejteni, akkora volt a tolongás. Ami persze nem csoda, hisz finomabbnál finomabb élelmiszereket hoztak a kiállítók a standokra, a gyerekek megcsodálhatták őshonos haszonállatainkat, a felnőtteknek pedig egyebek mellett szemináriumokat tartottak borról, sörről, pezsgőről… Mindez pedig mosolyt csalt az emberek arcára.

A farkasok már velünk élnek

Bár sokan úgy gondolják, a farkasok, medvék, hiúzok a szomszédos országokból járnak át hozzánk, szakemberek már mintegy tíz itt élő farkascsaládról tudnak. Hazánkban két hagyományos élőhelyük volt: az Északi-Középhegység a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl, és a jelek szerint ma is ott élnek.

Száz éves a Rauch

Hermann Rauch 100 év­vel ezelőtt alapította a Rauch Landmaschinen GmbH-t Badenben, de a mű­trágyaszórókat, pneumatikus vetőgépeket és téli útkarbantartó berendezéseket gyártó vállalat gyökerei még ennél is messzebbre, a 19. század második felébe, Franz Rauch kovácsműhelyéig nyúlnak vissza.

Hibrid traktort mutattak be

A litván Auga vállalatcsoport, Európa egyik legnagyobb bioélelmiszer-gyártó cége mutatta be a világ első biometán-elektromos hibrid traktorát, amit a mezőgazdaság okozta légszennyezés csökkentése érdekében fejlesztettek ki.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Gazdijogsi a felelős kutyatartásért

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, holnaptól pedig több mint 3.000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - mondta el Nagy István agrárminiszter.