Back to top

Minden lépését figyelik a szarvasmarháknak

A PLF olyan gazdálkodási gyakorlatok összessége, amely segítségével jobb eredményeket lehet elérni az állattenyésztésben. Erről is hallhattak a szakemberek az ÖMKI előadásán, amelyet az OMÉK-on tartottak. Napelemes GPS-fülest, a nyakukba transzpondert, a bendőjükbe bóluszt és a lábukra pedométert helyeztek az állatokra, illetve állatokba.

- Sokszor találkozom azzal a kérdéssel: mit jelent az állattenyésztésben az, hogy „precíziós”? Hiszen főként a növénytermesztéshez társítják ezt. Ez így van, éppen ezért az állattenyésztésre kitaláltak egy másik kifejezést, a PLF, azaz „precision livestock farmig”-ot – ismertette dr. Pajor Gábor, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet projektvezető kutatója. A most zajló OMÉK-on a nagyközönségnek szánt programok mellett a szakmát is változatos témakörökben várják rendezvényekkel. Az ÖMKI tegnap tartotta „Precíziós állattenyésztés hazai legeltetett húsmarha állományban - Láthatóvá tehetjük-e a láthatatlant?” címmel az előadását.

Fotó: Csatlós Norbert

A precíziós gazdálkodás mindeddig elsősorban a szántóföldi növénytermesztés területén szivárgott be a hazai mezőgazdasági gyakorlatba, hallhatták az érdeklődők. Az állatok természetes igényeihez igazodó, szabadtartásos tenyésztésben nehézségekbe ütközik a folyamatos monitoring megvalósítása. Egyedre szerelhető, nem invazív szenzorokkal ma már ez is megoldható.

A PLF olyan gazdálkodási gyakorlatok összessége, amely segítségével jobb eredményeket lehet elérni az állattenyésztésben. Jellemzője, hogy folyamatos és pontos digitális adatgyűjtés történik az állatokról és azok környezetéről, feldolgozzák az eredményeket, leszűrik a következtetéseket, megtapasztalják a rejtett összefüggéseket, magyarázta a kutató.

Fotó: Csatlós Norbert
- A szarvasmarha projekt egy on-farm kísérlet, szorosan együtt dolgozunk a gazdálkodókkal, extenzív körülmények között teszteljük a már bevált szenzorokat – részletezte az intézet munkatársa, Balogh Petra. A GPS adatok feldolgozásával a céljuk, hogy több információt gyűjtsenek a legelőhasználatról, takarmányanalízist végeznek, mérik a szarvasmarhák elülső lábszárának körméretét az állatok növekedés nyomon követése érdekében, említett néhány példát.

Biszkup Miklós kiemelte: fontos, hogy a kiválasztott, majd az állatokra helyezett szenzorok nagy mennyiségű adatot szolgáltassanak, és melyiket használhatják extenzív körülmények között. Napelemes GPS-fülest, a nyakukba transzpondert, a bendőjükbe bóluszt és a lábukra pedométert helyeztek az állatokra, illetve állatokba. Kérdésre később elhangzott: az eszközök nem okoznak kellemetlenséget a szarvasmarháknak. A kutatók többek között adatokat kapnak arról, hogy a jószágok merre járnak, milyen az aktivitásuk.

Fotó: Csatlós Norbert

- A kutatóintézet aktívan kereste azokat a gazdaságokat, ahol húsmarha tartás zajlik, illetve, hogy mindenben partnerként tudjunk együtt dolgozni. A választás a Zala megyei, várvölgyi Gazdatrend Kft.-re esett – ezt dr. Márton Alíz mondta az előadáson.

Megpróbálják megbecsülni a legelők állateltartó képességét, ezt követően segítséget tudnak adni a gazdaságnak a legelők sorrendjének megválasztására.

A szenzorokat áprilisban szerelték fel, segítségükkel nyomon követhetik az ivarzást is, ennek a nagy területre való tekintettel komoly szerepe van, nem mellékesen pedig jobban tud a gazdaság tervezni. Egészségügyi problémák jelentésére is alkalmazhatók a szenzorok, selejtezési javaslatokat tehetnek az adatok ismeretében, emelt ki néhány használati módot.

Fotó: Facebook/ÖMKI

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Új Amazone ekék Mosonmagyaróvárról

Új, nagy területteljesítményű, hét-, nyolc- és kilencfejes váltvaforgató ekék gyártásába kezdtek az Amazone mosonmagyaróvári üzemében, az egykori Vogel-Noot ekegyárban.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

A növényvédelem hozzáadott érték

Megújuló, lendületes, jól szervezett közösség a növényvédősöké, mondta köszöntőjében Nagy István agrárminiszter Keszthelyen, a 31. Növényvédelmi Fórumon. Ez viszi előre az ágazatot, amelynek új károsítókkal és társadalmi kihívásokkal kell megküzdenie.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Nébih: befejeződött a Labor rendszer fejlesztése

Befejeződött az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló Labor rendszer fejlesztése - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Megtartani minden áron - Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás 2022

A szervezők úgy döntöttek, hogy a 2022-es SIA mezőgazdasági kiállítást az eredetileg tervezett időpontban, 2022. február 26. és március 6. között, a COVID helyzet ellenére is megtartják.