Back to top

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

A gyulladás a szervezet beépített védelmi mechanizmusa. Ez a folyamat segíti például a vágások gyógyulását, ami miatt kialakul körülötte némi bőrpír vagy duzzanat.

De van a gyulladásnak egy másik fajtája is, az úgynevezett krónikus gyulladás, amely idővel károsíthatja az egészséget és nagyobb kockázatot jelent a krónikus betegségek,

például a szívbetegségek, a rák, az autoimmun betegségek, sőt még az Alzheimer-kór kialakulására is.

Omega-3 a gyulladás ellen

Van egy bizonyos tápanyag, amelyet a dietetikusok és a szakértők kiemelten fontosnak és hasznosnak tartanak. „Az omega-3 az egyik olyan tápanyag, amelyről kézzelfogható kutatásokat olvashatunk a gyulladásokkal kapcsolatban” – mondja Carolyn Williams, a Meals that Heal című könyv szerzője.

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el, mivel szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

„Az omega-3-ak, különösen a DHA és az EPA fogyasztása segít megváltoztatni a sejtmembránok zsírsavösszetételét”

– mondja Lainey Younkin dietetikus. „Ez befolyásolja, hogy a sejtek hogyan kommunikálnak egymással, és milyen vegyületek termelődnek a gyulladásos válaszreakció során.”

Úgy tűnik, hogy a DHA és az EPA kifejezetten olyan vegyületeket termel, amelyek potenciálisan gyulladáscsökkentő hatásúak. Az EPA felelős a depresszió tüneteinek csökkentésében és a gyulladások leküzdésében, míg a DHA az agyműködést és a látást támogatja. Egy tanulmány szerint azok a túlsúlyos felnőttek, akik 4 hónapon keresztül omega-3 kiegészítőket szedtek, csökkentették gyulladásos markereiket, de azoknál, akik nem szedtek ilyen táplálék kiegészítőket emelkedtek ezek a markerek.

Fogyasszunk több omega-3 zsírsavat

Most, hogy már tisztában vagyunk az omega-3-ak szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásaival, íme három élelmiszer, amely segíthet abban, hogy több omega-3-at vigyünk be az étrendünkbe.

Tenger gyümölcsei

„Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a hosszúúszójú tonhal (albacore), a makréla, a hering és a szardínia magas DHA és EPA omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek” – mondja Younkin. Ugyanígy a kagylók, például az osztriga is.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) heti két adag zsíros hal fogyasztását javasolja.

Younkin azt javasolja, hogy olyan táplálkozási rutint alakítsunk ki, mely szerint hetente egyszer lazacot vagy más zsíros halat vacsorázunk. Ezt követően készíthetünk tonhalas salátát ebédre, vagy rakjuk egyszerűen szendvicsbe.

Növények

Bizonyos növények is tartalmaznak omega-3-at. „Az ALA (alfa-linolénsav) az omega-3-nak az a típusa, amely növényi forrásokból származik, például dióból, chia- és kendermagból. Ezeket egyszerűen hozzáadhatjuk az étrendünkhöz. Ráadásul ezek a magok más egészséges tápanyagokat is tartalmaznak, például rostot” –mondja Frances Largeman-Roth, táplálkozási szakértő.

Az ALA csak minimálisan képes átalakulni DHA-vá, ezért érdemes a DHA omega-3-at keresni.

„Ha nem szívesen eszünk tengeri halakat, akkor van egy másik lehetőség is a DHA bevitelére, az algaolaj, amely DHA-t és EPA-t is tartalmaz” – mondja Largeman-Roth.

Táplálék kiegészítők

„Abban az esetben, ha nem fogyasztunk rendszeresen tengeri halakat, keressünk olyan táplálék kiegészítőt, amely 1000 és 4000 milligramm közötti omega-3-at tartalmaz” – javasolja Williams. „Olyan készítményt keressünk, amelyben az EPA és a DHA aránya 60/40. Például egy 2000 milligrammos étrend kiegészítőnek körülbelül 1125 milligramm EPA-t és 875 milligramm DHA-t kell tartalmaznia.”

Forrás: 
www.livestrong.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Madárinfluenza: óvatos könnyítések két megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.