0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 9.

Levert, rossz a kedve? Igyon egy kávét! – A kávéfogyasztás javíthatja a kedélyállapotot

Az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Finnországban, Németországban és Lengyelországban 5000 felnőtt körében végzett felmérés megállapította, hogy az életmód és a táplálkozási szokások befolyásolhatják a rossz hangulatot, amikor a nappalok rövidülnek.

A Kávéval kapcsolatos Tudományos Információs Intézet (ISIC) megbízásából készült tanulmány megállapította, hogy a felnőttek közel egyharmada (28%) depressziót vagy fokozott szomorúságérzetet tapasztal a nappali órák csökkenésével.

Az emberek ötöde mondta, hogy a nappalok rövidülésével szorongóbbnak érzi magát (21%), míg 24%-uk nehezebben tud koncentrálni, és 25%-uknak csökken a motivációjuk a testmozgáshoz.

Ezt a hangulatváltozást általában szezonális affektív zavarnak nevezik. A Bupa (nemzetközi egészségbiztosítási és egészségügyi csoport) szerint ez a zavar az Egyesült Királyságban 100 emberből hármat érint életük egy bizonyos pontján. A tünetek, amelyek közé tartozik az ingerlékenység, a szokásos mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése és az energiahiány is, az NHS (Anglia államilag finanszírozott egészségügyi rendszere) szerint télen jobban jelentkeznek.

Az olaszországi Catania Egyetem kutatói áttekintették a korábbi eredményeket, amelyek szerint az olyan életmódbeli intézkedések, mint a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás javíthatják a hangulatot. Megállapították, hogy négyóránkénti 75 mg koffein – egy csésze kávéval egyenértékű – fogyasztása a nap folyamán tartós hangulatjavulást eredményezhet.

Az eredmények azt is jelezték, hogy a rendszeres kávéfogyasztás növelheti az éberséget és javíthatja a kognitív viselkedést.

Az ISIC által megkérdezettek közül a felnőttek 20%-a mondta azt, hogy a kávéfogyasztás után javul a hangulata. További 29% azt mondta, hogy energikusabbnak érzi magát, 21%-uk pedig azt, hogy éberebbnek érzi magát és jobban tud koncentrálni.

Giuseppe Grosso, a Cataniai Egyetem orvosi karának adjunktusa szerint vannak bizonyítékok arra, hogy a kávéban lévő mikrotápanyagok a vérből az agyba juthatnak, és segíthetik a szervezet neuroinflammatorikus válaszát és az új idegsejtek kialakulását az agyban.

„Bizonyítékok vannak arra, hogy a kávé polifenoljai áthatolhatnak a vér-agy gáton, neuroinflammatorikus hatást fejthetnek ki, sőt elősegíthetik a neurogenezist, ami a kognitív és az affektív zavarok kockázatának csökkenését eredményezi” – mondta Grosso.

Forrás: independent.co.uk