Back to top

A szüretelőkombájnok új generációja

Precíziós szüretelőgépet mutatott be a KITE Zrt. Balatonvilágoson. A rendezvényen a Pellenc új precíziós megoldásaival, Telematics rendszerrel és hozamtérképezéssel felszerelt Optimum L.20 szüretelőgéppel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A Pellenc francia gépgyártó cég fejlesztései során kiemelt szempont a könnyű és egyszerű használat. Az Easy Smart rendszer lehetővé teszi, hogy a szüretelőfej beállításait a fülkéből munka közben elvégezze a kezelő az Easy Touch érintőképernyős kijelző segítségével. A vezérlőpanelen látható, szöveg nélküli ikonokkal pillanatok alatt be lehet állítani a gép különböző paramétereit. Az Easy Drive Joystick botkormány tovább egyszerűsíti a gép irányítását. A kerekek 95 fokban elfordíthatók, ami nagy fordulékonyságot biztosít a gépnek. Ez főként olyan területen hasznos, ahol a tábla végén nem áll rendelkezésre széles forgó.

Csak a bogyók férnek át

A Pellenc önjáró szüretelőgépek védjegyévé vált az egyszerű használhatóság mellett a szüretelés minősége, akár a kézi szürettel megegyező minőségű gépi szüretelést tesznek lehetővé. Ez nagyban köszönhető a felhordószalag rácsos kialakításának.

Pellenc szüretelőgépeknél a válogatás már a felhordó­szalagoknál elkezdődik, az egyedi rácsos szállítószalag elválasztja az egész fürtöket a bogyótól és a létől. Így csak az egész fürtöknek kell áthaladniuk az alsó ventilátorok alatt, ami a teljes termésnek mindössze 20-30%-a.

Ez a megoldás lehetővé teszi a hatékony tisztítást, magas haladási sebességgel és kevés léveszteséggel. A tisztítórendszer fontos fázisa a Selectiv Process 2 rendszer. Ez nem más, mint egy magas frekvenciájú lineáris ujjas bogyózó, és a tartály teljes felületén elhelyezett görgősor, melyet úgy alakítottak ki, hogy csak a bogyók férnek át közte. Ez szavatolja, hogy sem kocsány, sem kéregdarab vagy levél nem kerülhet a tartályba.

Innovatív precíziós megoldások

A bemutatón ismertették a kombájn súlymérési rendszerét. Az új Pellenc Optimum széria a leszüretelt szőlő valós idejű mérését teszi lehetővé. Tartályonként négy szenzor lett beépítve, amelyek a tartály súlyát a négy sarkában mérik.

A súlyérzékelő szenzorok egyenként 2,2 tonna súly mérésére alkalmasak, ez azt jelenti, hogy tartályonként 8,8 tonnáig tud mérni, ami a mérés pontosságát is elősegíti.

A hivatalos gyári adat szerint a Pellenc 3%-os hibahatárral mér, a tesztek során azonban ettől magasabb pontosságot lehetett elérni. Az érintőképernyős panelen nyomon követhető a tartályokban lévő szőlő mennyisége, és lehetőség van napi célmennyiség beállítására is. A gép beépített hektárszámlálóval is rendelkezik, ami a folyamatos súlyméréssel kombinálva hozamot is kalkulál.

A fedélzeti súlymérés a telemetrikus rendszerrel kiegészülve pontos hozamtérképezésre ad lehetőséget. A gép által másodpercenként tárolt súlyadatokat a GPS-koordináták alapján a rendszer egy térképre helyezi. Az adatok kiértékelését követően talajmintavételezés, speciális tápanyag-kijuttatás után egységes termésátlag érhető el a táblában.

Előmetszővel és oszlopérzékelővel ellátott gépeknél nemcsak a termésmennyiséget mutatja a rendszer, hanem a levágott vesszők vastagsága alapján részletes térkép is készíthető az ültetvény növekedési erélyéről.

A szüretelőkombájn telemetria-rendszere folyamatosan méri az adatokat, és információt küld egy online felületre, ahol egy alkalmazáson keresztül nyomon követhető a gép valamennyi paramétere, üzemanyagszintje, látható a következő karbantartásnak ideje, de GPS segítségével akár az is ellenőrizhető, hogy éppen hol dolgozik a gép a táblán belül. A rendszer az adatok alapján statisztikákat is készít, amelyek hasznos visszajelzést adnak a gép költséghatékony működéséről. Emellett lehetővé teszi a távoli diagnosztikát is, a tulajdonos hozzájárulásával a karbantartást végzők a távolból is kiértékelhetik a küldött hibaüzeneteket. Így meghibásodás esetén a megfelelő alkatrész gyorsabban pótolható.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

Vince-napi borverseny Temerinben: megújulás a koronavírus árnyékában

A Temerini Kertbarátkör 1997-ben alakult, a következő év januárjában már megszervezték az első Vince-napi borfesztivált is. A kezdeti 23 résztvevőből az évek folyamán több száz lett.