Back to top

Burgonyából tejhelyettesítő: jelentős lépés a fenntarthatóság felé

A burgonyát a felhasználhatóságának sokszínűsége miatt tartjuk az egyik legideálisabb élelmiszernek. Gondoljunk csak bele: sütve, pürésítve, hasábburgonyaként vagy akár légkeveréses sütőben elkészítve, minden formában finom. De milyen lehet a burgonya alapú tejhelyettesítő? Erre még a növény rajongói is felkapják a fejüket.

A Dug, egy svéd márka kihasználta a burgonyában rejlő lehetőséget, és piacra dobta a világ első burgonyából készült növényi italát. Ez a termék már megvásárolható bizonyos európai szupermarketekben és online, ám a vállalat elmondása szerint a márka a következő hónapokban az Egyesült Államokba is eljut. Pontosan mi lehet az előnye egy burgonyából készült tejhelyettesítőnek, mikor már annyi alternatíva van a piacon? Tényleg szükségünk van erre?

Hogyan teljesít a burgonyaital tápanyagtartalma más növényi italokhoz képest?

A burgonyának az egészségre gyakorolt hatását nem tartják annyira jelentősnek, mint például a karfiolt és a kelkáposztát (vagy a növényi italok kategóriájában a mandulát és a zabot). Valamit azonban le kell szögeznünk: a burgonya egészséges. Egy nagy burgonya kilenc gramm rostot, 1502 mg káliumot (háromszor annyit, mint egy banán) és 34 mg C-vitamin tartalmaz. Emellett magnézium, B-6 vitamin, foszfor, niacin és folsav is található bene. Ugyanakkor csak azért, mert a burgonya egészséges, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez tápanyagokban gazdag zöldség megfelelő alternatíva lehet tejhelyettesítőként.

Ahogy a dietetikusok rendszeresen hangoztatják, a vegán növényi alapú italok elsősorban vízből és csak kis mennyiségű növény hozzáadásával készülnek.

Mi több, egyes márkák cukrot és mesterséges összetevőket adnak hozzá, hogy édesítsék, és segítsenek a textúrában és az összetevők keveredésében.

A Dug növényi itala 6%-ban burgonyából készül, ami az alternatív tejhelyettesítőkhöz képest elég magas arány. A vállalat burgonyán kívül borsófehérjét is hozzáadott a termékhez a tápanyagprofil javítása érdekében és D-vitaminnal, B12-vitaminnal, folsavval és riboflavinnal dúsította. A többi összetevő cikória rost, repceolaj, szacharóz, savanyúságot szabályozó anyag, kalcium-karbonát, napraforgó lecitin és természetes aromák. Ezen a változaton kívül a vállalatnak van egy cukrozatlan burgonyaitala és egy barista változata is, amelyet kifejezetten forró italok elkészítéséhez alkottak meg. A felsorolt tápanyagokon kívül a fejlesztők úgy gondolták, hogy az omega-3 zsírsav is különösen fontos a megfelelő minőségű termék előállításához, így a repceolaj is megtalálható benne.

„A vegánok nehezen juthatnak hozzá a létfontosságú omega-3 zsírsavhoz, amely főként a zsíros halakban található”

– mondta Eva Tornbert, a Lund Egyetem professzora, akinek kutatásai hozzájárultak a Dug kifejlesztéséhez. „A fogyasztók számára a termék a lenmag- és repceolaj vagy az étrend-kiegészítők alternatívájaként is szolgálhat.”

Sharon Palmer dietetikus rámutatott mind az előnyökre, mint a hátrányokra, hogy ez a burgonyaital táplálkozási szempontból hogyan áll össze. Pozitívumként elmondta, hogy a napi kalcium- és D-vitamin-érték 15%-át biztosítja, valamint hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ugyanakkor Palmer szerint a burgonyaitalból hiányzik a megfelelő mennyiségű fehérje, még a hozzáadott borsófehérje ellenére is. „Még mindig alacsony, adagonként csak egy gramm fehérjét tartalmaz” – mondta. Összehasonlításképpen: a szójatejben csészénként 8 gramm fehérje van, a zabtejben 3 gramm, a mandulatejben pedig kettő. Amíg a fehérjét máshonnan is bevisszük az étrendünkbe, ez nem olyan nagy baj.

De ha a létező legtápanyagdúsabb növényi italt szeretnénk megvásárolni, érdemes tudnunk, hogyan viszonyul a termék fehérjefronton a többihez képest. Hasonlóképpen, a burgonyaitalban csak egy gramm rost van, ami épphogy csak több a semminél.

Általánosságban elmondható, hogy a burgonyaital táplálkozási szempontból meglehetősen semleges. Semmi olyan nincs benne, ami egészségtelen lenne, és sok hasznos tápanyagot tartalmaz, ugyanakkor csak kis mennyiségben. Van azonban egy másik terület, ahol ez a növényi alapú ital csillagos ötöst érdemel, ami nem mást, mint a fenntarthatóság.

Miért fenntartható választás a burgonyaital?

Palmer szerint a burgonyaital az olajos magvakból készült italokhoz (sőt, még a tehéntejhez képest is) azért van előnyben, mert fenntarthatóbb. „A zöldségeknek lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a tejtermékeknek, és sokkal kevesebb vizet használnak az elkészítéshez, mint a diófélék esetében” – mondja. A vállalat azt állítja, hogy a burgonyatermesztés földhasználati szempontból kétszer olyan hatékony, mint a zabtermesztés.

A vállalat Palmer nagy vízigényű diófélékkel kapcsolatos megállapítását is alátámasztja, mondván, hogy a burgonya termesztéséhez 56-szor kevesebb vízre van szükség, mint például a mandulának.

A vállalat szerint a Dug a tehéntejjel szemben a fenntarthatóság szempontjából is győzelmet jelent. „Ha összehasonlítjuk a tejet egy burgonya alapú alternatívával, a növényből készült ital klíma lábnyoma jelentősen kisebb. Valójában a burgonyaalapú alternatívára való áttérés közel 75%-kal csökkenti az éghajlatra gyakorolt hatást” – olvasható a vállalat honlapján. Ugyanakkor nem a burgonya az egyetlen növényi alapú összetevő, amelyhez az egészséges élelmiszeripari vállalkozók fordulnak a fenntartható tejalternatíva megteremtése érdekében. Hasonló okokból borsót, árpát és szezámmagot is „fejnek”.

Illusztráció
Illusztráció

Természetesen az ízlés is kulcsfontosságú tényező az étkezésnél, ha nem az egyik legfontosabb. Ez az egyik, ami eldöntheti vagy megtörheti a Dug sikerét, különösen, hogy a növényi alapú italok piaca egyre zsúfoltabb.

Forrás: 
www.wellandgood.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Elkészült a tehén nélküli „tehén tej”

Egy amerikai cég kutatásának eredményeképpen olyan tejtermékeket, például sajtot és joghurtot képes elő állítani, amelyek úgy néznek ki, és olyan az ízük, mint a valódi tejtermékeknek. Tehenekre azonban nincs szükség.

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Saját gyökéren vagy oltva

A zöldségoltványok számos előnnyel rendelkeznek a saját gyökerű növényekkel szemben, ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, nagyobb a szaporítóanyag-költség. A jövedelmezőséghez a kertészetben is egyre fontosabb az egységnyi területen elérhető minél nagyobb termésmennyiség. Ebben és a termésbiztonság javításában is szerepe lehet az oltásnak.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.