Back to top

A tojásfogyasztás pozitív hatással van az agyműködésre

Közismert tény, hogy a tápláló étek elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Talán még arra is emlékszünk, amikor a szüleink azt mondták nekünk, hogy fontos, hogy egészséges vacsorát együnk, mert szükségünk van „agyi táplálékra”. Számos olyan étel és ital van, amely jótékony hatással van az agyműködésünkre, például a hal, a kávé, az áfonya, és a kurkuma. De az egyik legfontosabb mégis a tojás.

A Mental Floss online magazin szerint a tojás már évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Akár rántva, főzve, buggyantva vagy bármilyen más módon elkészítve fogyasztjuk a tojást, rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosít, amelyek nélkülözhetetlenek a jó agyműködéshez. Dr. Drew Ramsey, pszichiáter és a New York-i The Brain Food Clinic alapítója elmondta, hogy az agy egészségének elősegítése érdekében a rendszeres tojásfogyasztást javasolja.

Számtalan tápanyagot biztosít az agy számára

Miért ajánlja a tojást sok egészségügyi szakember? A válasz egyszerű. A tojás történetesen minden egyes tápanyagot tartalmaz, ami az új agysejtek termelődéséhez szükséges, a fehérjétől kezdve a vason és a cinken át egészen a folsavig, az A-vitaminig és a kolinig.

A kolin rendkívül fontos az acetilkolin termeléséhez, mely egy olyan neurotranszmitterhez, amely segít szabályozni a hangulatot, javítani a memóriát, irányítani az izomkontrollt és kezelni az idegrendszer más központi feladatait.

De mi a helyzet azzal az évszázadok óta fennálló feltételezéssel, hogy a tojásfogyasztás a koleszterinszint megemelkedéséhez és szívbetegségekhez vezet? Ami a megnövekedett koleszterinszintet illeti, Dr. Drew Ramsey elmondta, hogy nincs elég tudományos bizonyíték ahhoz, hogy aggodalomra lenne okunk emiatt. A Mayo Clinic szerint az egészségügyi problémákkal nem rendelkező emberek többsége akár heti hét tojást is fogyaszthat anélkül, hogy ez befolyásolná a szívbetegség kockázatát. Valamint a tojásfogyasztás még a stroke és a szembetegség kockázatát is csökkenti.

Tehát, ha az agyi teljesítményünk fellendítésére törekszünk, bátran fogyasszunk tojást.

Forrás: 
www.mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A járvány az üdítőitalok forgalmára is rányomja a bélyegét

Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (I. rész)

2020 egy kihívásokkal teli évtizedet indított el. Az emberek élete komoly változáson ment keresztül egy globális világjárvány megjelenésével, és ezzel együtt bizonyos élelmiszerekből hiány is fellépett. Sajnos az élelmiszerhiány a világ számos országában folytatódott, és úgy tűnik, hogy a jövő évben sem lesz még vége…

Magán tejfeldolgozás és saját értékesítés

Nagy Péter édesanyja ragaszkodott a márkanévhez. A valaha tejtermeléssel is foglalkozó cég ma már csak tejet dolgoz fel, hogy a termékeket maga forgalmazza. A hosszúpályi székhelyű Hajdúsági-Tej Kft. Nagyné és Fiai Tej-Tejtermékek márkanév alatt gyárt és forgalmaz tejtermékeket.

Halban gazdag ünnepek

Már négy éve, hogy szinte adventi hagyománnyá vált a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös, halfogyasztást ösztönző kampánya, a Kapj rá! tájékoztatója, amit idén az Advent Óbudán keretében tartottak a Fő téren.

A juhtej hasznos a szervezetnek és szépít is

A juhtej ritkán található dobozokban vagy üvegekben, azonban gyakran megtalálható számos termékben, például sajtokban, túróban, arckrémekben és szappanokban is. De érdemes – e juhtejet fogyasztani?

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Régóta nem volt ilyen aktív a Nagy-korallzátony

Lábadozik a létét veszélyeztető súlyos korallfehéredés után Ausztrália világörökségi listán szereplő Nagy-korallzátonya - számolt be róla az ABC News ausztrál hírportál.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

A növényi alapú étrend a migrénes fejfájásra is megoldást nyújthat

Egy tanulmány szerint a növényi alapú étrendre való áttérés teljesen megszüntetheti a krónikus migrént. Ezzel kapcsolatban az orvosok kiemelték annak a férfinak az esetét, akinek eltűnt a migrénes fejfájása, miután megváltoztatta táplálkozási szokásait.