0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön. A sertéshús Thaiföldön kilónként közel 2000 Ft-nak megfelelő összegbe kerül, a krokodilhús csak körülbelül a felébe.
A sertés drágulását egyértelműen a sertéspestis járványnak tulajdonítják, és sokan más alternatívát keresnek a disznóhús kiváltására.

Ez az oka annak, hogy a krokodilhús jelenleg igen népszerűvé vált a Délkelet-ázsiai országban.

– A sertéshús árának emelkedése miatt Thaiföldön egyre többen fordulnak alternatívaként a krokodilok felé. A hüllőhús nemcsak olcsóbb és ízletesebb, hanem viszonylag zsírmentes és tele van fehérjével – mondta Wichai Rungtaweechai-t, a közép-thaiföldi Nakhon Pathom tartományban lévő krokodilfarm tulajdonosa. A krokodilhúst kilónként körülbelül 1000 Ft-ért lehet kapni, míg egy kiló sertéshús 2000 Ft.

Sok krokodilfarm eddig az exportra összpontosított, de mostanában egyre inkább a belföldi piacot szolgálják ki.

A szakértők szerint a krokodilokat általában három és fél éves korukban vágják le, amikor 30-40 kilogramm körüli súlyuk van. Egy állat körülbelül tizenkét kilogramm húst ad.

Az ínyencek szerint a farok felső része a legnépszerűbb és legfinomabb darab. Íze a baromfihúséhoz hasonló.

– A test más részeiből származó hús is sokféleképpen felhasználható, például grillezett ételekben tésztával, vagy wokban elkészítve – mondta a farm tulajdonosa.

Japánban is folynak kísérletek a krokodilhús elfogadtatása érdekében. Oszaka város Toyonaka kerületében 41 önkormányzati általános iskolában krokodilpogácsákat és kroketteket szolgáltak fel ebédre egy akció keretében.

A cél az volt, hogy a gyerekek jobban érdeklődjenek az iskolai ebéd iránt. A számítás bejött, mert a diákok nagyon elégedettek voltak a krokodilból készült fogással.

Táplálkozási oktatók és mások felvetették a krokodilhús felhasználásának ötletét, és egy szakács kifejlesztette a pogácsákat és krokettet. A Thaiföldön tenyésztett sziámi krokodilokból származó karajhús mindkét étel mintegy 10%-át teszi ki. A krokodilhús ára jelenleg a sertés- és marhahús közé esik Japánban.

-Azt gondolom, hogy a diákok általában azért hagyják ott az ételt, mert nem érdekli őket az iskolai ebéd. Szeretném, ha jobban érdekelné őket az alapanyag, és mindent egyenek meg -érvelt az új alapanyag mellett Yoko Fujihara, a Kokumei Általános Iskola táplálkozási oktatója. 

Forrás: magyarmezogazdasag/gettotex.com