0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

A barna vagy a fehér rizs egészségesebb?

Általában, ha rizsről van szó, a barna a legjobb – igaz? Gyakran mondják ezt nekünk. Ugyanakkor a fehér rizsnek is megvannak a maga előnyei, melyek fontos szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban. Ismerjük meg tehát a fehér és a barna rizs tápanyagbeli különbségeit.

A teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabonák három részből állnak: embrióból, ami tartalmazza a csírát, termésfalból és a liszttestből (endosperm), amiben a keményítő található. Ha mindhárom rész érintetlen marad, a gabonát teljes értékűnek tekintjük. Emiatt a barna rizs is teljes kiőrlésű gabonának számít, hiszen mindhárom része épp marad.

A rost a termésfalban található, amely a rizs barna színét is adja.

Ezzel szemben, amikor fehér rizzsé dolgozzák fel, a termésfal és a csíra nagy részét eltávolítják, és csak a liszttest marad meg. Így egy fehér színű, keményítőtartalmú szemet kapunk. A rizsből a feldolgozás során számos tápanyagot kivesznek, ezért az élelmiszergyártók B-vitaminnal (tiamin, riboflavin, niacin, folsav) és vassal dúsítják a rizst, ennek köszönhetően, ha fehér rizsre esik a választásunk, akkor is megkapjuk ezeket a tápanyagokat.

A rizs tápanyagértéke

A barna rizs esetében – mivel a csíra és a termésfal is sértetlen – a szemekben az össze tápanyag jelen van. Ez magában foglalja a rostokat, a zsírokat és a fehérjéket, és emiatt romlik meg a barna rizs gyorsabban, mint a fehér, a zsír miatt. A csírában és a termésfalban található egyéb tápanyagok közé tartozik még B-vitamin, vas, foszfor, kálium és cink is.

A barna és a fehér rizs tápanyagértéke az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának tápanyag-adatbázisából:

  • Hosszú szemű barna rizs (250 gramm):

Kalória: 248
Összes zsír: 1,96 gramm
Fehérje: 5,54 gramm
Összes szénhidrát: 51,7 gramm
Rost: 3,23 gramm
Cukor: 0,485 gramm

  • Hosszú szemű fehér rizs (250 gramm):

Kalória: 205
Összes zsír: 0,442 gramm
Fehérje: 4,25 gramm
Összes szénhidrát: 44,6 gramm
Rost: 0,632 gramm
Cukor: 0,079 gramm

A barna rizs tehát több rostot tartalmaz, mint a fehér rizs, valamint több fehérjét és a csírában lévő esszenciális olajokból származó zsírokat is, emiatt a kalóriatartalma valamivel magasabb. Fontos különbség az is, hogy a fehér rizshez képest testesebb íze is van. Ennek az az oka, hogy a termésfalban lévő rostok miatt a folyadék nehezebben szívódik fel a szemekben, így rágósabb érzetet ad, és ezért tart tovább a barna rizs főzése.

A teljes kiőrlésű gabonák előnyei

A gabonafélék fontos részei az egészséges táplálkozásnak, mivel kalóriát és tápanyagokat biztosítanak a szervezet számára.

A teljes kiőrlésű gabonafélék és a dúsított gabonák például vasat tartalmaznak, amely a vérben való oxigén szállításért felelős.

Sok nő és serdülő lány esetében gyakori a vashiányos vérszegénység, emiatt nekik kiemelten ajánlott a vasban gazdag (húsokban található) ételek, vagy más vastartalmú élelmiszerek (például rizs) fogyasztása a C-vitaminban gazdag ételekkel (citrusfélék, burgonya, piros paprika) együtt, amelyek segíthetnek a vas felszívódásának javításában.

A teljes kiőrlésű gabonaféléknek további előnyei is vannak, ugyanis a kutatások szerint segíthetnek csökkenteni egyes krónikus betegségek, például a szívbetegségek kockázatát, valamint a testsúlyszabályozásban is szerepet játszhatnak. Ezenkívül a magas rosttartalmú teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztása az általános egészséges étrend részeként segíthet az emésztés megfelelő működésében.

Csak barna rizst kellene fogyasztanunk?

Amint a fentiekből láthatjuk, mind a barna, mind a fehér rizsnek vannak táplálkozási és egészségügyi előnyei, és az egészséges táplálkozás része lehet. A 2020-2025-ös amerikaiaknak szóló táplálkozási irányelvek napi 170 grammnyi gabonafélét javasolnak, amelynek legalább a fele teljes kiőrlésű gabonából kell, hogy álljon, és kevesebb mint a fele származhat finomított gabonafélékből, például fehér rizsből. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a gabonafélék csak teljes kiőrlésűek lehetnek.

A táplálkozási irányelvek nem javasolják, hogy a gabonafélék 100%-a teljes kiőrlésű legyen, ugyanis a fehér rizs is pozitív egészségügyi hatásokat biztosít.

Szabadon választhatunk, hogy barna vagy fehér rizst szeretnénk fogyasztani, de vegyük figyelembe a főzési időbeli különbséget. A barna rizs körülbelül 35-40 perc alatt fő meg, míg a fehér rizs körülbelül 15-20 perc alatt. A víz és a rizs aránya nagyjából megegyezik mindkét esetben.

Forrás: health.usnews.com