0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Fürjtartás – Kend a hajadra!

Fürjtartás: Gyertek csajok! – hívja Ibolya a 4-5 hetes fürjeket, amikor ki akar halászni egyet közülük, hogy megmutasson egy pettyes melltollú tojót, majd keres egy kakast is, amelyiket arról ismeri meg, hogy egyszínű a melltolla, nyakán egy körívvel

Fürjtartás – a kezdetek: tíz éve kezdett fürjekkel foglalkozni Bajuszné Garancz Ibolya és férje, Bajusz Tibor. Három éve költöztek ki Debrecenből, azóta az állományt a város körül elterülő Erdőspuszta és a Vekeri-tó közötti homokos talajú tanyán tartják.

„Itt még a levegő is más” – érzem, ahogy rákanyarodok a földútra. Az akácerdő, a sárguló, napsütötte lombok, a felmelegedett homok, a késői virágok, bokrok szórják jellegzetes illatukat.

Egy évtizede mellrákot diagnosztizáltak Ibolyánál, a legagresszívebb fajtából. Egy pillanat alatt összeomlott az élete, és ezzel együtt ingatlan-értékbecslő, ingatlanszakértő karrierje is. Addig a munkájának élt, reggel 8-tól este 8-ig járták a megyét, házakat, lakásokat értékeltek fel, de a betegsége arra kényszerítette, hogy felhagyjon munkájával. Azon gondolkodott, mihez kezdjen, hogy újra megtalálja azt, ami érdekli, aminek segítségével kilábalhat a bajból. A férje mondta ki a kulcsszót: Tartsunk fürjet! Ibolyának sem kellett több, nyomban elkezdett az interneten ismerkedni a fürjtartással. Tenyésztőt a közeli Ebesen talált, akitől tojásokat véve nemsokára már fiókákról kellett gondoskodniuk. Nagyon tetszettek nekik a kis szárnyasok.Fürjtartás

– Rájöttünk, hogy a tojásból kikelt csibéket 5-6 hetes korukban szét kell választani, külön ketrecbe tenni a kakasokat a tojóktól. Ha nem tesszük meg, rossz vége lesz, ugyanis a kakasok kész „kannibálok”, szabályosan megskalpolják egymást, így küzdenek a tojóért való elsőbbségért.

Ha kicsi a kakas sebe, lekezelem fertőtlenítő oldattal, de ha látom, hogy sokára fog begyógyulni, akkor inkább leves lesz belőle.

Fürjtartás: mi lesz a kakasokkal?

Egyébként is, a 6-7 hetes ivarérett kakasokkal nincs mit kezdeni, levágom, megtisztítom, a húst eladom, illetve elajándékozom, vagy a fagyasztóba teszem családi fogyasztásra. Amikor tenyésztésbe vonom be őket, egy kakassal és 4-5 tojóval családot állítok össze. Ha 5-6 hetes korukban összeszoktatom őket, akkor nem bántják egymást. Azok a tojók, amelyeket nem teszek családba, együtt vannak a ketrecben. Évente frissítem a kakasállományt. A tojókra is ráfér a rendszeres frissítés, mert a kakasok letapossák a tollukat, a hálós ketrec pedig a lábuknak nem tesz jót – mondta Ibolya.

Igény szerint keltetnek. Többnyire háromhavonta vágnak, de elsősorban előneveltként, további tartásra adják el a fürjeket háztáji gazdaságoknak, családoknak. A pandémia miatt visszaszorult a megrendelés, nem nagyon főztek otthon az emberek. Ezért tavaly keveset keltettek. Egyébként háztól viszik el a megrendelők a madarakat és a tojást is.

Ha van rendelés konyhakész húsra, akkor az összes kopasztott fürjet, vagy gyöngytyúkot beviszik a debreceni piacra, a húsvizsgálóba.

Darabonként 18 forintért leellenőrzi az állatorvos, hogy fogyasztásra alkalmas-e. Ha megfelelőnek találja a hús színét, állagát, pecsétet nyom rá. Ez nagyon költségkímélő megoldás, mert nem ró nagy terhet a kistermelőre és mindennap igénybe lehet venni.

– Tervezem, hogy karácsonyra megkopasztok legalább 100 fürjet, ezt a vevők mind elviszik. Ha magunknak készítem a húst, levesnek főzöm meg, vagy baconnal betekerem, almát teszek a hasába és megsütöm.

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: