0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Fürjtartás – Kend a hajadra!

Fürjtartás: Gyertek csajok! – hívja Ibolya a 4-5 hetes fürjeket, amikor ki akar halászni egyet közülük, hogy megmutasson egy pettyes melltollú tojót, majd keres egy kakast is, amelyiket arról ismeri meg, hogy egyszínű a melltolla, nyakán egy körívvel

A Bajusz család környezettudatosan él, szinte mindent újra felhasznál. Jól is jött minden használt alapanyag, amikor három éve a debreceni házból kiköltöztek a tanyára, és megépítették a fürjketreceknek az ólakat. A debreceni háztól hordták el az ottani ól bontott építőanyagait. Még a Salgó polcot is felhasználta a férj a ketrecekhez.

Ibolya férje mindent megcsinál, talán csak vízvezeték-szerelő volt náluk a tanyán, a többi átalakítás, felújítás mind a férje két keze munkája.

Tenyésztés

A tenyésztés kezdetén közös ötlet volt, hogy a fürjeknek a természetes élőhelyükhöz hasonló közeget alakítsanak ki. Ehhez el is készült a fácánhálóval bevont kifutó. Rendben is voltak a madarak mindaddig, ameddig a szomszédos galambdúc meg nem telt házi galambokkal, és galambok át nem jártak csipegetni az udvarukra. Óhatatlan volt, hogy belepotyogott a galambürülék a fürjek kifutójába. A fürjek himlősek lettek, és hiába ment ki az állatorvos, nem lehetett megmenteni őket. Nagyon fájt az állomány elvesztése Ibolyáéknak, keserves volt látniuk madaraik elhullását. Ezután alapjaiból építették újra az állományt. Hermetikusan elzárt ólakat építettek, hogy a törzsállományhoz ne férkőzhessen semmi.Fürjtartás

Az elöregedett, de még fogyasztásra alkalmas madarakkal nincs sok dolguk, megeszi a lányuk kedvtelésből tartott két vadászgörénye. A törött vagy apró tojásokat pedig a három tacskónak adják. Ők a „tanyagazdák”, egyben riasztóberendezések, egy madár sem szállhat le a portára anélkül, hogy a kutyák ne jeleznék.

Ilyen az élet az erdőben, a tanyán és a közel fél hektáros általuk művelt területen, amit az évek során már teljesen belaktak Ibolyáék.

Szomszéd csak a házuk mögötti utcában van, egy nagyon kedves házaspár, akiket nem zavar a fürjek mellett tartott gyöngytyúkok, kacsák, tyúkok hangoskodása. Ez a hangzavar viszont odavonzza az erdőben élő ragadozókat, legutóbb egy róka dézsmálta meg a kacsákat.

Nehéz volt az idei év a családnak. Meghalt Ibolya édesanyja a nyáron, neki megszűnt a munkahelye, és már ellátást sem kap betegsége után. Ezért elhatározták a férjével, hogy nem keres új munkahelyet, hanem a fürjek fogják biztosítani a megélhetést. Új terméken gondolkodik, újabb „tojás­befőt­tön”, amiről már konzultált is az állatorvossal.

Mindemellett azt szeretné elérni, hogy az emberek megismerjék a fürjeket és tartásukat. Mint mondja, nem olyan nagy dolog a nevelésük.

Sok szegény sorsú családnak segítene, ha lennének otthon fürjeik. Mivel egy tojó kb. 300 tojást tojik évente, ezért mindig lenne tojás az asztalukon, amit változatos módon elkészíthetnének. A gyerekek is megeszik az apró fürjtojást, még azok is, akikbe nem lehet belediktálni a tyúktojást.

Császi Erzsébet

További érdekességek

Forrás: Kistermelők Lapja

Magazin ajánló: