0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mérföldkő a mezőgazdaságban és a környezetvédelemben

Egyedülálló magyar szabadalomnak köszönhetően valósul meg a mezőgazdasági műanyag fóliahulladék gyűjtése és újrahasznosítása egységes országos rendszerben.

A beruházás, amely az Agrárminisztérium támogatásával jött létre,

a körforgásos gazdálkodás mintapéldája, amely mindenkinek büszkeségre ad okot, aki az agráriumban tevékenykedik

– mondta el Nagy István tárcavezető a Győr-Moson-Sopron megyei kunszigeti termelői gyűjtőpont mai átadásán.

Emlékeztetett a szomorú látványra, amikor a kivezető utak mentén mindenütt nejloncafatok lógtak az út menti fákon, és hozzátette: ez el fog tűnni.

Nem kell többé elásni, elégetni, megszabadulni a szennyező műanyag hulladéktól, mert azt a jövőben tervszerűen és tudatosan tudjuk hasznosítani.

A növénytermesztés és állattenyésztés során a gazdálkodók nagy mennyiségben használnak műanyag fóliát a termelés mennyiségének és minőségének növelése érdekében, amelyek használatával olyan értékes erőforrásokat lehet megspórolni, mint a víz, a növényvédő szerek vagy a műtrágya – emlékeztetett. Emellett hozzájárulnak a takarmány minőségének megőrzéséhez is.

Ennek következtében azonban az országban nagyságrendileg évi 10 ezer tonna mezőgazdasági eredetű műanyag hulladék képződik, amit a gazdáknak eddig nem volt lehetőségük leadni, mivel sem a begyűjtésére, sem tisztítására és hasznosítására nem volt gazdaságos lehetőség.

Ez pedig súlyosan környezetkárosító, az emberi egészséget is veszélyeztető gyakorlathoz vezetett: sokan elégették az így képződött hulladékot, amely során mérgező gázok kerültek a levegőbe.

A szaktárca az elmúlt években arra törekedett, hogy csökkentse az illegális lerakások és égetések számár. 2020-ban 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a mezőgazdasági műanyag fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez. Ebből az összegből összesen száz gyűjtőpont létesül ország szerte, amelyek egy átfogó gyűjtési rendszer részét képezik.

A kunszigetivel egy időben a hédervári és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó helyszíneken is hasonló gyűjtőpontok nyílnak.

A begyűjtési rendszer olyan

innovatív, költség- és energia-hatékony eljárásra épül, amely a mosási fázis mellőzésével száraz agglomerátum alapanyagot hoz létre a fóliahulladékból, amelyből a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek.

A teljes egészében hazai szabadalmon alapuló Csatári-technológiával előállított alapanyag a hőre lágyuló hagyományos műanyagokhoz képest lényegesen jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal ellenállóbb a környezet és időtállóbb a hagyományos műanyagoknál.

Ezt igazolja az is, hogy elnyerte a Környezetbarát Termék védjegyet. A Csatári-technológia lehetővé teszi, hogy az újrahasznosítás körforgásába új alapanyagot nem kell bevonni.

A következő években az ország több pontján épülnek a technológiára alapuló feldolgozó üzemek, aminek eredményeként kevesebb műanyaghulladék kerül a lerakókba, és több piacképes termék kerül értékesítésre,

amely a lakosság, a mezőgazdasági ágazat, a vállalkozó szektor és a hulladékgazdálkodással foglalkozó szakpolitika érdekeit, céljait is egyformán szolgálja, és hozzájárul az egészséges környezet, valamint az emberi egészség megőrzéséhez.

A gyűjtőpontokat a mosonmagyaróvári székhelyű Green Technológia Kft. alakítja ki, amely a begyűjtést és a feldolgozást is végzi a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával.

Nagy Lajos, a cég tulajdonos-ügyvezetője bemutatta azokat a termékeket – különböző termékeket – öntöző csöveket, álláskönnyítő lapokat, zajvédő lapokat, gyeprácsot, rézsűtartó hálózatokat, vödröket, ládákat és dobozokat -, amelyek a mezőgazdaság mellett az iparban és más területeken is hasznosíthatók.

A Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, hogy a gyűjtés és feldolgozás teljes országos rendszerének kiépítéséhez még szükség lesz egy-két évre, de a tervük az, hogy a teljes hulladékmennyiség újra hasznosításra kerüljön.

A Csatári-technológiával készülő termékekhez azok a mezőgazdasági vállalkozások, akik környezetvédelmi engedéllyel, a jogszabályokban előírt díjért adják le a műanyag hulladékukat, kedvezményesen juthatnak hozzá.

Az őstermelők, kistermelők és hobbikertészek ingyenesen használhatják a lerakókat, amelyeket ország szerte alakítanak ki, főként a mezőgazdasági területekre koncentrálva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu