A torma a keresztesvirágú káposztafélék családjába tartozó növény, amely csípős ízéről és illatáról ismert. Hosszú, húsos, világossárga (keresztmetszetében fehér) gyökérrel és nagy, dús, zöld levelekkel rendelkezik. A tormát Délkelet-Európából eredeztetik, de ma már szinte bárhol megtalálható. És minden bizonnyal a világ minden részén az ételek ízének fokozására használják.
Kevesen tudják, hogy nemcsak a tormagyökér használható napi szinten. A növény fiatal hajtásai, levelei és virágai szintén ehetőek.
Ma már az úgynevezett szuperélelmiszerek közé sorolható. A kifejezés olyan természetes eredetű, feldolgozatlan, különféle összetevőkben gazdag élelmiszerekre utal, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.
A tormát számos egészségügyi előnye miatt „szláv ginzengnek” is nevezik.
Milyen értékes összetevőket találhatunk a tormában? Először is: C-vitamin, B-vitaminok (beleértve a folsavat), A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, cink, mangán, szelén, és kén.
A tormának állítólag rákellenes tulajdonságai vannak a glükozinolátok és izotiocianátok jelenlétének köszönhetően, amelyek gátolják a rákos sejtek növekedését. A sziringin szintén a zöldség legértékesebb összetevői közé tartozik, mivel erős antioxidáns, amely a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás ellen küzd. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a torma rákellenes tulajdonságai még mindig érdeklik a kutatókat.

Az allil-izotiocianát, amely a torma csípős ízéért felelős, olyan vegyület, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások azt mutatják, hogy számos veszélyes mikroorganizmus és baktérium, köztük az E. coli, a H. pylori és a Salmonella ellen képes felvenni a harcot. Ezenkívül hasznos lehet a húgyúti fertőzések kezelésében. Ennek oka, hogy antibakteriális tulajdonságai mellett vízhajtó hatással is rendelkezik.
Egy tanulmány szerint a szárított tormát és nasturtiumot (orvosi vizitorma) tartalmazó étrend-kiegészítő ugyanolyan hatékony volt az akut arcüreggyulladás és hörghurut kezelésében, mint egy hagyományos antibiotikum.
A már említett antioxidánsok immunerősítő hatással is rendelkeznek. A magas C-vitamin-tartalommal együtt segítik a fehérvérsejtek termelődését és aktivitásának serkentését, amelyek kulcsfontosságúak az erős immunrendszer szempontjából. A tormában található egyes bioösszetevők jótékony hatással vannak a vérkeringésre is.
Emellett alacsony a glikémiás indexe és a kalóriatartalma. Serkenti az emésztőrendszert és felgyorsítja az anyagcserét. Fokozza az emésztőnedvek kiválasztását és megakadályozza a puffadást.
Bár a torma reszelése közben sok könnyet hullathatunk, a szakértők szerint ebben a formában sokkal értékesebb lesz számunkra.
A reszelt tormát csipetnyi sóval, cukorral, bor- vagy almaecettel, citromlével vagy citromsavval ízesítjük. A tormát azonban nem mindenki szereti ebben a formában. Ilyen esetekben célszerű például finomra reszelt főtt céklával keverni, krémsajthoz adva szószként vagy mártogatósként is remek fogás.
Egészségfejlesztő tulajdonságai miatt a torma az étrend-kiegészítők alkotóeleme is.
Évente csak egyszer gondolni a tormára, határozottan kevés. De a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. A mértékletesség a legfontosabb. Különösen, mivel keresztesvirágú zöldségről van szó. Ezekben a zöldségekben közös, hogy bár nagyon egészségesek, nem szabad túl gyakran fogyasztani őket. Ennek oka a goitrogének jelenléte, amelyek csökkenthetik a szervezetben lévő jód mennyiségét. Így nem lesz jó választás a pajzsmirigyproblémákkal, különösen annak alulműködésével küzdő emberek számára.
A torma nagyon nagy mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést és erős izzadást okozhat. De kismértékben gyógyszer!



