0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 13.

Torma – a szláv ginzeng

A torma egy méltatlanul alábecsült zöldség. Csak különleges alkalmakkor kerül az asztalunkra, sok húsvéti ételt nem tudunk elképzelni nélküle. És nagyjából ennyi. Valójában jóval nagyobb figyelmet érdemel, mert egészségügyi tulajdonságai lenyűgözőek. Már évszázadokkal ezelőtt is használták. Emlékeztessük magunkat, miért érdemes nemcsak húsvétkor a tormára gondolnunk.

A torma a keresztesvirágú káposztafélék családjába tartozó növény, amely csípős ízéről és illatáról ismert. Hosszú, húsos, világossárga (keresztmetszetében fehér) gyökérrel és nagy, dús, zöld levelekkel rendelkezik. A tormát Délkelet-Európából eredeztetik, de ma már szinte bárhol megtalálható. És minden bizonnyal a világ minden részén az ételek ízének fokozására használják.

Kevesen tudják, hogy nemcsak a tormagyökér használható napi szinten. A növény fiatal hajtásai, levelei és virágai szintén ehetőek.

A tormaleveleket például különféle salátákhoz, hideg húsok és halak kiegészítőjeként, uborka pácolásához vagy kenyérsütéskor is használják, használhatják.

Ma már az úgynevezett szuperélelmiszerek közé sorolható. A kifejezés olyan természetes eredetű, feldolgozatlan, különféle összetevőkben gazdag élelmiszerekre utal, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

A tormát számos egészségügyi előnye miatt „szláv ginzengnek” is nevezik.

Milyen értékes összetevőket találhatunk a tormában? Először is: C-vitamin, B-vitaminok (beleértve a folsavat), A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, kalcium, vas, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, cink, mangán, szelén, és kén.

Érdemes tudni, hogy sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a népszerű citrusfélék – a narancs vagy a citrom.

A tormának állítólag rákellenes tulajdonságai vannak a glükozinolátok és izotiocianátok jelenlétének köszönhetően, amelyek gátolják a rákos sejtek növekedését. A sziringin szintén a zöldség legértékesebb összetevői közé tartozik, mivel erős antioxidáns, amely a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás ellen küzd. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a torma rákellenes tulajdonságai még mindig érdeklik a kutatókat.

Az allil-izotiocianát, amely a torma csípős ízéért felelős, olyan vegyület, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások azt mutatják, hogy számos veszélyes mikroorganizmus és baktérium, köztük az E. coli, a H. pylori és a Salmonella ellen képes felvenni a harcot. Ezenkívül hasznos lehet a húgyúti fertőzések kezelésében. Ennek oka, hogy antibakteriális tulajdonságai mellett vízhajtó hatással is rendelkezik.

A kutatási eredmények arra is utalnak, hogy a torma javíthatja a légutak egészségét.

Egy tanulmány szerint a szárított tormát és nasturtiumot (orvosi vizitorma) tartalmazó étrend-kiegészítő ugyanolyan hatékony volt az akut arcüreggyulladás és hörghurut kezelésében, mint egy hagyományos antibiotikum.

A már említett antioxidánsok immunerősítő hatással is rendelkeznek. A magas C-vitamin-tartalommal együtt segítik a fehérvérsejtek termelődését és aktivitásának serkentését, amelyek kulcsfontosságúak az erős immunrendszer szempontjából. A tormában található egyes bioösszetevők jótékony hatással vannak a vérkeringésre is.

Emellett alacsony a glikémiás indexe és a kalóriatartalma. Serkenti az emésztőrendszert és felgyorsítja az anyagcserét. Fokozza az emésztőnedvek kiválasztását és megakadályozza a puffadást.

Kétségtelen, hogy a legjobb, ha friss tormához nyúlunk, és nem a tégelyeshez.

Bár a torma reszelése közben sok könnyet hullathatunk, a szakértők szerint ebben a formában sokkal értékesebb lesz számunkra.

A reszelt tormát csipetnyi sóval, cukorral, bor- vagy almaecettel, citromlével vagy citromsavval ízesítjük. A tormát azonban nem mindenki szereti ebben a formában. Ilyen esetekben célszerű például finomra reszelt főtt céklával keverni, krémsajthoz adva szószként vagy mártogatósként is remek fogás.

Egészségfejlesztő tulajdonságai miatt a torma az étrend-kiegészítők alkotóeleme is.

Évente csak egyszer gondolni a tormára, határozottan kevés. De a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. A mértékletesség a legfontosabb. Különösen, mivel keresztesvirágú zöldségről van szó. Ezekben a zöldségekben közös, hogy bár nagyon egészségesek, nem szabad túl gyakran fogyasztani őket. Ennek oka a goitrogének jelenléte, amelyek csökkenthetik a szervezetben lévő jód mennyiségét. Így nem lesz jó választás a pajzsmirigyproblémákkal, különösen annak alulműködésével küzdő emberek számára.

A torma nagyon nagy mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést és erős izzadást okozhat. De kismértékben gyógyszer!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/interia.pl