Bár a fáradtságnak, a depressziónak és a vérszegénységnek számos oka lehet, beleértve a nem megfelelő vasbevitelt és a B12-vitamin hiányt is. A B12-vitamin vagy kobalamin a B-vitamin-komplex része, és szükséges a sejtek energiatermeléséhez, az agyműködéshez, valamint a DNS és a fehérjék előállításához.
Már a rövid távú hiánya is aggasztó lehet, különösen a krónikus fáradtság szempontjából, a hosszú távú hiány a központi idegrendszer maradandó károsodását okozhatja.
A B12-vitamint a bélbaktériumok termelik bizonyos élelmiszerek erjedésének metabolikus melléktermékeként; ez a termelés azonban nem elegendő a szükségletek kielégítéséhez, ezért a B12-vitamint a táplálékkal is be kell vinni a szervezetbe.
Mivel a B12-vitamin természetes módon csak állati eredetű termékekben található meg, a vegánok és vegetáriánusok különösen hajlamosak a hiányra.
Ennek ellenére vannak olyan élelmiszerek, amelyeket általában B12-vitaminnal dúsítanak, mint például a reggelizőpelyhek, a tej, a joghurt, az élesztő és a tej alternatívái, például a szójaital. A B12-vitamin ajánlott beviteli értéke 2,4 mikrogramm naponta. A felesleges B12-vitamin a májban raktározódik, ami azt jelenti, hogy tartalékot képezhetünk, amelyet azokon a napokon használhatunk, amikor nem fedezzük a szükségletünket ebből az alapvető fontosságú vitaminból.
Marhamáj
Sok embert kell meggyőzni arról, hogy májat fogyasszanak, de a tápanyagprofil erős érveket szolgáltathat ehhez. A máj rendkívül gazdag forrása az olyan tápanyagoknak, mint a vas, az A-vitamin, a szelén és a réz. Ezen kívül magas a B12-vitamin tartalma is, mivel a felesleges B12-vitamin a májban tárolódik.
Egy közel 1000 grammos adag báránymáj például 85,7 mikrogrammot tartalmaz, ami a DV (ajánlott napi érték) 3571%-ának felel meg.
A marha- és borjúmájban hasonló arányban található meg ez a vitamin, ugyanis a napi ajánlott mennyiség több mint 3000%-os értékét biztosítja. A vese szintén kiváló lehetőség a B12-szükséglet fedezésére.
Tej és egyéb tejtermékek
A tej és más tejtermékek is megfelelő B12-vitamin-források. Egy két deciliteres pohár alacsony zsírtartalmú tej 1,3 mikrogramm (54% DV) B12-vitamint tartalmaz. A zsírmentes natúr joghurt és az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt a napi bevitel 60%-át, illetve 40%-át biztosítja adagonként (128 gramm). Ha szeretjük a sajtot, válasszunk svájci és cheddar sajtot vagy mozzarellát, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb B12-vitamint.
A túró szintén jó forrás, ugyanis egy 60 grammos adag a napi érték 22%-át biztosítja.
A tej és a tejtermékek kiváló triptofánforrások is, ezért egy pohár meleg tej lefekvés előtt elősegítheti a nyugodt alvást.
Tonhal
A tonhal sokak számára a fehérjebevitel egyik legmegfelelőbb forrása, és mint kiderült, a fehérjeadagon kívül, elég nagy mennyiségű B12-vitaminhoz is hozzájuthatunk. Akár sushit, vagy tonhalsteaket fogyasztunk, egy 170 grammos filé 18,5 mikrogramm (771% DV) B12-vitamint biztosít. A tonhal biotinban is gazdag, ami a haj és a körmök szempontjából kulcsfontosságú tápanyag, valamint omega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a gyulladást és elősegítik a szív egészségét. Más zsíros halak is magas B12-vitamin-tartalommal rendelkeznek.
A makréla például közel másfélszer annyi B12-vitamint tartalmaz, mint a tonhal.
A hering, a szardíniakonzerv és a pisztráng szintén remek választás.
Dúsított szójaital
Bár a szójaital természetes módon nem tartalmaz B12-vitamint, a legtöbb gyártó dúsítja ezzel az energiatermelő vitaminnal, hogy a növényi alapú étrendet követőknek segítsen fedezni tápanyagszükségletüket. Két deciliter dúsított szójatej körülbelül 3 mikrogramm (125% DV) B12-vitamint tartalmaz. Más tejtermék-pótlók, például a mandula- és a kókuszital is jellemzően ugyanilyen mértékben dúsított. A rizsital esetében ez a mennyiség általában alacsonyabb, körülbelül fele ennyi, 1,5 mikrogramm van egy pohárban. A tofu egy másik nagyszerű lehetőség a vegánok számára, mivel ez is általában B12-vitaminnal dúsított. Minden adag (128 gramm) nagyjából 3,3 mikrogrammot (137% DV) tartalmaz.
A szója egy tápláló hüvelyes, amely tele van antioxidánsokkal és fitonutriensekkel is, amelyek kiváló táplálékká teszik a prosztata egészségének megőrzésére.
Tojás
A tojás a létfontosságú tápanyagok kis természetes csomagja. A tojás teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A tojássárgája emellett gazdag D-vitaminban, egy zsírban oldódó vitaminban, amely fontos szerepet játszik a csontok egészségében, valamint vasban, amely segít a vérben lévő oxigénnek a test minden sejtjéhez és szövetéhez történő szállításában. A tojássárgája B-vitaminokban is gazdag, különösen biotinban, ami azt jelenti, hogy tojásonként 10 mikrogramm biotint (33% DV) tartalmaz, a B12-vitaminnal együtt. Minden egyes tojás 0,6 mikrogramm (23% DV) energiát biztosít ebből a tápanyagból. Egy adag (128 gramm) rántotta a napi érték 70%-át tartalmazza.