Back to top

Magas B12-vitamin tartalmú élelmiszerek, a mindennapi energiáért

Bár a fáradtságnak, a depressziónak és a vérszegénységnek számos oka lehet, beleértve a nem megfelelő vasbevitelt és a B12-vitamin hiányt is. A B12-vitamin vagy kobalamin a B-vitamin-komplex része, és szükséges a sejtek energiatermeléséhez, az agyműködéshez, valamint a DNS és a fehérjék előállításához.

Már a rövid távú hiánya is aggasztó lehet, különösen a krónikus fáradtság szempontjából, a hosszú távú hiány a központi idegrendszer maradandó károsodását okozhatja.

A B12-vitamint a bélbaktériumok termelik bizonyos élelmiszerek erjedésének metabolikus melléktermékeként; ez a termelés azonban nem elegendő a szükségletek kielégítéséhez, ezért a B12-vitamint a táplálékkal is be kell vinni a szervezetbe.

Mivel a B12-vitamin természetes módon csak állati eredetű termékekben található meg, a vegánok és vegetáriánusok különösen hajlamosak a hiányra.

Ennek ellenére vannak olyan élelmiszerek, amelyeket általában B12-vitaminnal dúsítanak, mint például a reggelizőpelyhek, a tej, a joghurt, az élesztő és a tej alternatívái, például a szójaital. A B12-vitamin ajánlott beviteli értéke 2,4 mikrogramm naponta. A felesleges B12-vitamin a májban raktározódik, ami azt jelenti, hogy tartalékot képezhetünk, amelyet azokon a napokon használhatunk, amikor nem fedezzük a szükségletünket ebből az alapvető fontosságú vitaminból.

Marhamáj

Sok embert kell meggyőzni arról, hogy májat fogyasszanak, de a tápanyagprofil erős érveket szolgáltathat ehhez. A máj rendkívül gazdag forrása az olyan tápanyagoknak, mint a vas, az A-vitamin, a szelén és a réz. Ezen kívül magas a B12-vitamin tartalma is, mivel a felesleges B12-vitamin a májban tárolódik.

Egy közel 1000 grammos adag báránymáj például 85,7 mikrogrammot tartalmaz, ami a DV (ajánlott napi érték) 3571%-ának felel meg.

A marha- és borjúmájban hasonló arányban található meg ez a vitamin, ugyanis a napi ajánlott mennyiség több mint 3000%-os értékét biztosítja. A vese szintén kiváló lehetőség a B12-szükséglet fedezésére.

Tej és egyéb tejtermékek

A tej és más tejtermékek is megfelelő B12-vitamin-források. Egy két deciliteres pohár alacsony zsírtartalmú tej 1,3 mikrogramm (54% DV) B12-vitamint tartalmaz. A zsírmentes natúr joghurt és az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt a napi bevitel 60%-át, illetve 40%-át biztosítja adagonként (128 gramm). Ha szeretjük a sajtot, válasszunk svájci és cheddar sajtot vagy mozzarellát, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb B12-vitamint.

A túró szintén jó forrás, ugyanis egy 60 grammos adag a napi érték 22%-át biztosítja.

A tej és a tejtermékek kiváló triptofánforrások is, ezért egy pohár meleg tej lefekvés előtt elősegítheti a nyugodt alvást.

Tonhal

A tonhal sokak számára a fehérjebevitel egyik legmegfelelőbb forrása, és mint kiderült, a fehérjeadagon kívül, elég nagy mennyiségű B12-vitaminhoz is hozzájuthatunk. Akár sushit, vagy tonhalsteaket fogyasztunk, egy 170 grammos filé 18,5 mikrogramm (771% DV) B12-vitamint biztosít. A tonhal biotinban is gazdag, ami a haj és a körmök szempontjából kulcsfontosságú tápanyag, valamint omega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a gyulladást és elősegítik a szív egészségét. Más zsíros halak is magas B12-vitamin-tartalommal rendelkeznek.

A makréla például közel másfélszer annyi B12-vitamint tartalmaz, mint a tonhal.

A hering, a szardíniakonzerv és a pisztráng szintén remek választás.

Dúsított szójaital

Bár a szójaital természetes módon nem tartalmaz B12-vitamint, a legtöbb gyártó dúsítja ezzel az energiatermelő vitaminnal, hogy a növényi alapú étrendet követőknek segítsen fedezni tápanyagszükségletüket. Két deciliter dúsított szójatej körülbelül 3 mikrogramm (125% DV) B12-vitamint tartalmaz. Más tejtermék-pótlók, például a mandula- és a kókuszital is jellemzően ugyanilyen mértékben dúsított. A rizsital esetében ez a mennyiség általában alacsonyabb, körülbelül fele ennyi, 1,5 mikrogramm van egy pohárban. A tofu egy másik nagyszerű lehetőség a vegánok számára, mivel ez is általában B12-vitaminnal dúsított. Minden adag (128 gramm) nagyjából 3,3 mikrogrammot (137% DV) tartalmaz.

A szója egy tápláló hüvelyes, amely tele van antioxidánsokkal és fitonutriensekkel is, amelyek kiváló táplálékká teszik a prosztata egészségének megőrzésére.

Tojás

A tojás a létfontosságú tápanyagok kis természetes csomagja. A tojás teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazza. A tojássárgája emellett gazdag D-vitaminban, egy zsírban oldódó vitaminban, amely fontos szerepet játszik a csontok egészségében, valamint vasban, amely segít a vérben lévő oxigénnek a test minden sejtjéhez és szövetéhez történő szállításában. A tojássárgája B-vitaminokban is gazdag, különösen biotinban, ami azt jelenti, hogy tojásonként 10 mikrogramm biotint (33% DV) tartalmaz, a B12-vitaminnal együtt. Minden egyes tojás 0,6 mikrogramm (23% DV) energiát biztosít ebből a tápanyagból. Egy adag (128 gramm) rántotta a napi érték 70%-át tartalmazza.

 

Forrás: 
themanual.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

A gojitermesztés szakértője

Spanyolország Huelva tartományában található Európa legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező gojibogyó-termelője. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs beltartalmi értékei miatt népszerű szuperélelmiszernek számít.