
de meggyőződése, hogy hátterében a műhúsgyártók anyagi támogatása áll, akiknek üzleti érdeke, hogy minél többen válasszák a vegánizmust. Hozzátette: jelenleg 16 országban mintegy 40, elsősorban startup cég próbálkozik műhúsgyártással. Az első petricsészében készült, szintetikusan előállított műhúspogácsa ára 220 ezer amerikai dollár volt 2013-ban, amely mára 8 dollárra csökkent, de még sok a nyitott kérdés a laborhúsok környezetre, egészségre gyakorolt hatásáról, ízéről és összetételéről – például a fehérjékről, zsírokról, vitaminokról, ízanyagokról, hormonokról - nem is beszélve. Eddigi ismereteink alapján nem tűnik versenyképes népélelmezési megoldásnak a műhús, mert azon túl, hogy drága, az íze és állaga nem nyújt olyan élvezetet, mint a természetes húsoké, a táplálóértékéről már nem is beszélve. Ráadásul nem is annyira környezetkímélő.

Egyebek mellett tönkre mennének a termelők, a feldolgozók és a beszállítók, és leromlanának a gyepek. Az EU állattenyésztői a világ legszigorúbb állatjóléti előírásainak megfelelő módon tartják állataikat, a termékelőállítás nyomon követhető, az így készült élelmiszerek a legjobb minőségűek. A távoli (harmadik) országokból idehozott húsok, tejtermékek és tojás ökológiai lábnyoma nagyobb az EU területén előállított termékekénél, és tartalmazhatnak szermaradványokat hazánkban vagy az EU-ban már rég betiltott növényvédő szerekből, illetve gyógyszerekből.

Erre most minimális esélyt látok. Ha mégis sikerülne, akkor a beadványukat a Bizottság megtárgyalja majd és kialakítja ezzel kapcsolatos álláspontját. Nem hiszem, hogy a Bizottság és főleg a Miniszterek Tanácsa támogatni fog egy ilyen szélsőséges kezdeményezést. Magyarországon esélytelennek érzem, hogy számottevő mennyiségű aláírást tudnának összegyűjteni, de még az ilyen kérdésekre érzékenyebb tagországokban sem hiszem, hogy nagy támogatása lenne az ennyire szélsőséges személetnek és javaslatoknak.”
Wagenhoffer Zsombor arról is tájékoztatott, hogy a beadvány készítőinek honlapjáról kiderül, a „Vessünk véget a ketreces állattartás” kezdeményezés folytatásának szánják akciójukat, amelynek
„Én hiszem, hogy itt is győz a józan ész, és ebből a kezdeményezésből csak egy elfeledett sajtóhír lesz” – összegzett. Hozzátette: ezzel együtt nagyon fontosnak tartja az emberek tájékoztatását a szintetikus, illetve természetes húsok előnyeiről, hátrányairól, mint ahogyan azt is, hogy az állatokat olyan körülmények között tartsák, amelyek között jól érzik magukat.