Back to top

Üzleti érdekek a vegánizmus népszerűsítése mögött

A műhúsgyártók támogatják a "Vessünk véget az állatok levágásának!" (End The Slaughter Age) elnevezésű európai polgári kezdeményezést – mondta dr. Wagenhoffer Zsombor PhD, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, akit megkérdeztünk, mi a véleménye a javaslatról, amely ellehetetlenítené az európai állattenyésztést.

Az EU állattenyésztői a világ legszigorúbb állatjóléti előírásainak megfelelő módon tartják állataikat, a termékelőállítás nyomon követhető, az így készült élelmiszerek a legjobb minőségűek
Az EU állattenyésztői a világ legszigorúbb állatjóléti előírásainak megfelelő módon tartják állataikat, a termékelőállítás nyomon követhető, az így készült élelmiszerek a legjobb minőségűek
Fotó: Csatlós Norbert
Az Európai Bizottság április 27-én jelentette be, hogy nyilvántartásba veszi a kezdeményezést, amelynek szervezői olyan uniós jogszabály elfogadtatására törekszenek, amely kizárja az állattenyésztést a mezőgazdasági támogatásra jogosult tevékenységek köréből.

A MÁSZ ügyvezetője szerint a mozgalmat nem szabad túlértékelni, mert véleménye szerint „nagyobb a füstje, mint a lángja”,

de meggyőződése, hogy hátterében a műhúsgyártók anyagi támogatása áll, akiknek üzleti érdeke, hogy minél többen válasszák a vegánizmust. Hozzátette: jelenleg 16 országban mintegy 40, elsősorban startup cég próbálkozik műhúsgyártással. Az első petricsészében készült, szintetikusan előállított műhúspogácsa ára 220 ezer amerikai dollár volt 2013-ban, amely mára 8 dollárra csökkent, de még sok a nyitott kérdés a laborhúsok környezetre, egészségre gyakorolt hatásáról, ízéről és összetételéről – például a fehérjékről, zsírokról, vitaminokról, ízanyagokról, hormonokról - nem is beszélve. Eddigi ismereteink alapján nem tűnik versenyképes népélelmezési megoldásnak a műhús, mert azon túl, hogy drága, az íze és állaga nem nyújt olyan élvezetet, mint a természetes húsoké, a táplálóértékéről már nem is beszélve. Ráadásul nem is annyira környezetkímélő.

A gyártása jelentős mennyiségű fosszilis eredetű széndioxid-kibocsátással és energiafelhasználással jár, és az egészségünkre sincs olyan jó hatással, mint amit a gyártók sugallanak.

Tönkre mennének a termelők, a feldolgozók és a beszállítók, és leromlanának a gyepek
Tönkre mennének a termelők, a feldolgozók és a beszállítók, és leromlanának a gyepek
Fotó: Csatlós Norbert
Az elmúlt évezredekben az ember mindenevő volt. Az emberek ízlését és pláne az emésztését nem lehet egyik napról a másikra átállítani. „Az állattenyésztés eltörlését követelők egy nagyon kis (pár százalékos) társadalmi réteget képviselnek, akik a fogyasztók környezetükkel és az állatokkal kapcsolatos érzékenységét kihasználva, féligazságokkal, a tények ferdítésével és sajnos, még hazugságoktól sem visszariadva, hatékony kommunikációval, agresszív fellépéssel próbálják kisebbségi véleményüket a többségre erőltetni.”

Az állattenyésztés betiltása, illetve támogatásának megszüntetése nagyon rövid időn belül élelmiszerválsághoz, társadalmi feszültséghez vezetne és dominóhatást váltana ki.

Egyebek mellett tönkre mennének a termelők, a feldolgozók és a beszállítók, és leromlanának a gyepek. Az EU állattenyésztői a világ legszigorúbb állatjóléti előírásainak megfelelő módon tartják állataikat, a termékelőállítás nyomon követhető, az így készült élelmiszerek a legjobb minőségűek. A távoli (harmadik) országokból idehozott húsok, tejtermékek és tojás ökológiai lábnyoma nagyobb az EU területén előállított termékekénél, és tartalmazhatnak szermaradványokat hazánkban vagy az EU-ban már rég betiltott növényvédő szerekből, illetve gyógyszerekből.

A szintetikus hús nem tűnik versenyképes népélelmezési megoldásnak, mert azon túl, hogy drága, az íze és állaga nem nyújt olyan élvezetet, mint a természetes húsoké, a táplálóértékéről már nem is beszélve
A szintetikus hús nem tűnik versenyképes népélelmezési megoldásnak, mert azon túl, hogy drága, az íze és állaga nem nyújt olyan élvezetet, mint a természetes húsoké, a táplálóértékéről már nem is beszélve
Fotó: Czifrik Katalin
„A beadványt olasz szélsőséges vegán és állatvédő körök készítették, akikhez egy horvát és egy máltai csoport csatlakozott, de a honlapjuk szerint egyelőre más tagországból nincsenek követőik.

Hat hónap alatt kellene egymillió támogatót toborozniuk legalább hét tagországból.

Erre most minimális esélyt látok. Ha mégis sikerülne, akkor a beadványukat a Bizottság megtárgyalja majd és kialakítja ezzel kapcsolatos álláspontját. Nem hiszem, hogy a Bizottság és főleg a Miniszterek Tanácsa támogatni fog egy ilyen szélsőséges kezdeményezést. Magyarországon esélytelennek érzem, hogy számottevő mennyiségű aláírást tudnának összegyűjteni, de még az ilyen kérdésekre érzékenyebb tagországokban sem hiszem, hogy nagy támogatása lenne az ennyire szélsőséges személetnek és javaslatoknak.”

Wagenhoffer Zsombor arról is tájékoztatott, hogy a beadvány készítőinek honlapjáról kiderül, a „Vessünk véget a ketreces állattartás” kezdeményezés folytatásának szánják akciójukat, amelynek

célja, hogy ne az állattenyésztőket és az állati termék-előállítást támogassák közpénzből, hanem a műhús és növényi húshelyettesítő élelmiszerek gyártásának fejlesztésére fordítsák ezeket a forrásokat.

„Én hiszem, hogy itt is győz a józan ész, és ebből a kezdeményezésből csak egy elfeledett sajtóhír lesz” – összegzett. Hozzátette: ezzel együtt nagyon fontosnak tartja az emberek tájékoztatását a szintetikus, illetve természetes húsok előnyeiről, hátrányairól, mint ahogyan azt is, hogy az állatokat olyan körülmények között tartsák, amelyek között jól érzik magukat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.