0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Sárgarépa hihetetlen előnyei: a bőr egészségétől egészen az alacsonyabb rákkockázatig

A sárgarépa egy ropogós, édes zöldségféle, amelyet valószínűleg már gyerekkorunkból is ismerünk. Bár lehet, hogy manapság már csak a crudité, a humusz vagy a ranch dresszing alapanyagaként szerepel az étrendünkben. De az bizonyos, hogy érdemes lenne többet fogyasztanunk ebből a zöldségből, mert teljes tápanyag-erőműként tartják számon.

„A sárgarépa egy gyökérzöldség, mely jellemzően narancssárga színű, bár létezik lila, fekete, piros és fehér fajtája is” – mondja Grace Derocha, dietetikus és táplálkozási szakember, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia nemzeti szóvivője. „A sárgarépa többnyire vízből áll, némi szénhidráttal kiegészítve, emellett magas a rosttartalma, és nagyon kevés fehérjét és zsírt tartalmaz”.

Tápértékadatok

Egy adag sárgarépa (64 gramm) tartalmaz:

  • 25 kalóriát
  • 6 gramm szénhidrátot
  • 2 gramm rostot
  • 3 gramm cukrot
  • 0,5 gramm fehérjét

Derocha szerint a sárgarépa fontos vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Egy adagnyi akár ennyit is adhat:

  • A-vitamin napi szükségletének 73%-át
  • a napi K-vitamin mennyiségének 9%-át
  • a napi kálium- és rosttartalom 8%-át
  • a napi C-vitamin 5%-át
  • a napi kalcium és vas 2%-át

A sárgarépa egészségügyi előnyei

Jót tesz a szemnek: „Ez talán a legismertebb szuperereje a sárgarépának” – mondja Derocha.

„Gazdag béta-karotinban, egy olyan vegyületben, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át, mely segít megőrizni a szemünk egészségét.

A béta-karotin emellett fontos szerepet játszik a szemünk védelmében a naptól, és csökkenti a szürkehályog és más szemproblémák kialakulásának esélyét.”

Segíthet a cukorbetegség elleni küzdelemben: „Az alacsonyabb karotinoidok magasabb vércukor- és inzulinszintekkel járnak együtt” – mondja Jonathan Valdez, RDN, regisztrált dietetikus, a Genki Nutrition tulajdonosa és a New York Állami Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője.

„Úgy tűnik, hogy a karotinoidok segítenek az inzulinrezisztencia súlyosságának csökkentésében is.

Csökkentheti a rák kockázatát: „Az antioxidánsok bizonyítottan felveszik a harcot a szervezetünkben lévő káros szabad gyökökkel, és ez csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét” – mondja Derocha. „A sárgarépában található két fő antioxidáns-típus a karotinoidok és az antociánok. A karotinoidok adják a sárgarépa narancssárga és sárgás színét, míg az antociánok felelősek a vörös és lila színért”.

Segíthet megőrizni a bőr egészségét: „A sárgarépában található A-vitamin közreműködhet a bőr egészségében, az antioxidánsok pedig rákellenes hatásúak” – mondja Valdez. „Helyileg alkalmazva elnyeli a napból érkező UV-sugarakat.”

Közre játszhat a szív egészségének fenntartásában: „A sok antioxidáns a szívünknek is jót tesz, és segíthet a koleszterinszint csökkentésében” – mondja Derocha. „Valamint a sárgarépában lévő kálium segíthet kordában tartani a vérnyomást.”

Mit kell tudni a különböző színű sárgarépákról

Bár a narancssárga fajtája a legismertebb, vannak más színű répák is.

„A sárgarépa különböző színei (lila, piros, fehér, narancssárga és sárga) mind különböző karotinoid- és antocianin-tartalommal rendelkeznek” – mondja Valdez.

„Jellemzően a narancssárga/sárga színek karotinoidokat, míg a lila/vörös színek antociánokat biztosítanak”.

Az antioxidáns pigment adja a narancssárga színt és ha túl sokat fogyasztunk belőle, rövid időre narancssárgára színezheti a bőrünket. A különböző színű sárgarépák ízbeli különbségei leginkább nyers állapotban vehetők észre.

A sárga sárgarépa béta-karotint és luteint is tartalmaz, mely szintén jót tesz a szemünknek. A tanulmányok szerint segíthet az időskori makuladegenerációban is, illetve megelőzheti azt, ami a látásvesztés vezető oka az Egyesült Államokban.

A vöröses színű sárgarépa biotint, rostot, káliumot, K-, B6- és C-vitamint tartalmaz, valamint egy alapvető ásványi anyagot, a molibdént is. A molibdén olyan kulcsfontosságú nyomelem enzimeket aktivál a szervezetben, amelyek segítenek megszabadulni bizonyos méreganyagoktól. Valamint ez a fajta sárgarépa likopint is tartalmaz, ami a színét adja.

A lila színű sárgarépában több a karotinoid antocián, innen jön a lila színe. Az antociánokról azt tartják, hogy segítenek megvédeni a májat, csökkentik a gyulladást és szabályozzák a vérnyomást.

A fehér sárgarépából hiányzik a szín és a pigmentáció, de a tápanyag nem. Rostot és fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek a tápanyagokkal együtt védekeznek a betegségek ellen.

Mi a legegészségesebb módja a sárgarépa fogyasztásának?

Ha a sárgarépát a lehető legegészségesebb módon szeretnénk fogyasztani, akkor egészben érdemes megfőznünk.

„A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban 2008 januárjában megjelent jelentés szerint a sárgarépa több antioxidánst tartalmaz, ha megfőzzük vagy pároljuk, mint ha nyersen fogyasztjuk” – mondja Derocha. „A kutatók megállapították, hogy a sárgarépa puhára főzése 14 százalékkal növelte a karotinoidok koncentrációját. Azonban lehetőség szerint egészben főzzük meg, mivel a felvágás 25 százalékkal csökkentheti a tápanyagtartalmat”.

Ahhoz, hogy a sárgarépa fogyasztásából a lehető legtöbb tápanyaghoz jussunk, valójában nem is kell olyan sokat enni belőle.

„Mivel a sárgarépa a béta-karotin, az A-vitamin növényi elő anyagának egyik legfontosabb forrása, napi egy nagyobb méretű sárgarépa elfogyasztásával a szükséges A-vitamin napi értékének kétszeresét kapjuk” – mondja Derocha.

Forrás: parade.com