„A sárgarépa egy gyökérzöldség, mely jellemzően narancssárga színű, bár létezik lila, fekete, piros és fehér fajtája is” – mondja Grace Derocha, dietetikus és táplálkozási szakember, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia nemzeti szóvivője. „A sárgarépa többnyire vízből áll, némi szénhidráttal kiegészítve, emellett magas a rosttartalma, és nagyon kevés fehérjét és zsírt tartalmaz”.
TápértékadatokEgy adag sárgarépa (64 gramm) tartalmaz:
Derocha szerint a sárgarépa fontos vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Egy adagnyi akár ennyit is adhat:
|
A sárgarépa egészségügyi előnyei
Jót tesz a szemnek: „Ez talán a legismertebb szuperereje a sárgarépának” – mondja Derocha.
A béta-karotin emellett fontos szerepet játszik a szemünk védelmében a naptól, és csökkenti a szürkehályog és más szemproblémák kialakulásának esélyét.”
Segíthet a cukorbetegség elleni küzdelemben: „Az alacsonyabb karotinoidok magasabb vércukor- és inzulinszintekkel járnak együtt” – mondja Jonathan Valdez, RDN, regisztrált dietetikus, a Genki Nutrition tulajdonosa és a New York Állami Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője.
Csökkentheti a rák kockázatát: „Az antioxidánsok bizonyítottan felveszik a harcot a szervezetünkben lévő káros szabad gyökökkel, és ez csökkenti a rák kialakulásának valószínűségét” – mondja Derocha. „A sárgarépában található két fő antioxidáns-típus a karotinoidok és az antociánok. A karotinoidok adják a sárgarépa narancssárga és sárgás színét, míg az antociánok felelősek a vörös és lila színért”.
Segíthet megőrizni a bőr egészségét: „A sárgarépában található A-vitamin közreműködhet a bőr egészségében, az antioxidánsok pedig rákellenes hatásúak” – mondja Valdez. „Helyileg alkalmazva elnyeli a napból érkező UV-sugarakat.”
Közre játszhat a szív egészségének fenntartásában: „A sok antioxidáns a szívünknek is jót tesz, és segíthet a koleszterinszint csökkentésében” – mondja Derocha. „Valamint a sárgarépában lévő kálium segíthet kordában tartani a vérnyomást.”
Mit kell tudni a különböző színű sárgarépákról
Bár a narancssárga fajtája a legismertebb, vannak más színű répák is.
„A sárgarépa különböző színei (lila, piros, fehér, narancssárga és sárga) mind különböző karotinoid- és antocianin-tartalommal rendelkeznek” – mondja Valdez.
Az antioxidáns pigment adja a narancssárga színt és ha túl sokat fogyasztunk belőle, rövid időre narancssárgára színezheti a bőrünket. A különböző színű sárgarépák ízbeli különbségei leginkább nyers állapotban vehetők észre.
A sárga sárgarépa béta-karotint és luteint is tartalmaz, mely szintén jót tesz a szemünknek. A tanulmányok szerint segíthet az időskori makuladegenerációban is, illetve megelőzheti azt, ami a látásvesztés vezető oka az Egyesült Államokban.
A vöröses színű sárgarépa biotint, rostot, káliumot, K-, B6- és C-vitamint tartalmaz, valamint egy alapvető ásványi anyagot, a molibdént is. A molibdén olyan kulcsfontosságú nyomelem enzimeket aktivál a szervezetben, amelyek segítenek megszabadulni bizonyos méreganyagoktól. Valamint ez a fajta sárgarépa likopint is tartalmaz, ami a színét adja.
A fehér sárgarépából hiányzik a szín és a pigmentáció, de a tápanyag nem. Rostot és fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek a tápanyagokkal együtt védekeznek a betegségek ellen.
Mi a legegészségesebb módja a sárgarépa fogyasztásának?
Ha a sárgarépát a lehető legegészségesebb módon szeretnénk fogyasztani, akkor egészben érdemes megfőznünk.
„A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban 2008 januárjában megjelent jelentés szerint a sárgarépa több antioxidánst tartalmaz, ha megfőzzük vagy pároljuk, mint ha nyersen fogyasztjuk” – mondja Derocha. „A kutatók megállapították, hogy a sárgarépa puhára főzése 14 százalékkal növelte a karotinoidok koncentrációját. Azonban lehetőség szerint egészben főzzük meg, mivel a felvágás 25 százalékkal csökkentheti a tápanyagtartalmat”.
„Mivel a sárgarépa a béta-karotin, az A-vitamin növényi elő anyagának egyik legfontosabb forrása, napi egy nagyobb méretű sárgarépa elfogyasztásával a szükséges A-vitamin napi értékének kétszeresét kapjuk” – mondja Derocha.