Back to top

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az engedélyezett növényvédő szerek hivatalos jegyzéke a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján található meg, onnan kerestük ki a kertészetben még az idén használható, illetve megvásárolható készítményeket.

A Floramite 240 SC (bifenazát) atkaölő szert tavaly májusban lehetett utoljára megvenni, az eltarthatósági idő végéig felhasználható takácsatkák ellen hajtatásban.

Rovarölő szerek

Az idén június 1-jéig használhatók az imidakloprid hatóanyagú rovarölő szerek. A Confidor 200 SL készítményt 2018-tól már csak paradicsom, paprika, uborka palántanevelésben és hajtatásban szabad használni levéltetvek és üvegházi molytetű ellen. A Kohinor 200 SL is kizárólag zárt termesztőberendezésben juttatható ki cukkini, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, uborka, valamint díszpálmák védelmére molytetvek, levéltetvek és banánmoly ellen. Az ugyancsak imidakloprid hatóanyagú Midash 20 SL, Mido 20 SL és Might 20 SL készítményekkel az üvegházi dísznövényeket védhetjük levéltetvektől és liszteskéktől 2022. június 1-ig.

A Fury 10 EW (zéta-cipermetrin) 2022. június 1-jéig csemegekukorica, dísznövények, díszfék és -cserjék, szőlő védelmére vethető be bagolylepkék, gyapottok bagolylepke, kukoricamoly, kukoricabogár, levéltetvek ellen.

Az Alsystin 480 SC (triflumuron) rovarölő szer almában, körtében gyümölcsmolyok, aknázómolyok, körte-levélbolha, kis farontólepke, valamint vadgesztenye-aknázómoly és platán-csipkéspoloska ellen az idén szeptember 30-ig még felhasználható.

Az Avaunt 150 EC (indoxakarb) július 1-jéig még megvásárolható és 2022 szeptember 19-ig használható. A készítmény almában almamoly és almailonca, szőlőben szőlőmolyok, csemegekukoricában gyapottok bagolylepke, kukoricamoly és kukoricabogár elleni védekezésre kapott engedélyt. Az ugyancsak indoxakarb hatóanyagú Doxa 30 WG tarka szőlőmoly ellen vethető be, az idén július 1-jéig forgalmazható és idén szeptember 19-ig használható.

Fotó: Horváth Csilla

Az idén márciusban még meg lehetett vásárolni az Insegar 25 WG (fenoxikarb) rovarölő szert, amit 2023. március 31-ig szabad használni almástermésűek, őszibarack, nektarin, szilva és szőlő védelmére gyümölcsmolyok és sodrómolyok ellen.

Gombaölő szerek

Tavaly november végéig lehetett megvásárolni az Infinito (fluopikolid, propamokarb) készítményt, amit az eltarthatósági idő végéig szabad kijuttatni burgonyavész, valamint káposzta-, kelbimbó-, saláta- és uborkaperonoszpóra leküzdésére.

A Mirage 45 EC (prokloráz) 2022. június 30-ig még megvásárolható és 2023. június 30-ig használható dísznövények lisztharmata, moníliája és szártőbetegségek ellen.

A miklobutanil hatóanyagú Misha 20 EW szőlő lisztharmata ellen 2022. november 30-ig vethető be.

A Nuprid Max (imidakloprid és tebukonazol) gomba- és rovarölő csávázó szer cserepes dísznövények neveléséhez használható 2022. június 1-ig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.