Back to top

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A mediterrán étrend egészséges, ebben a szakértők nem kételkednek. Az egyetlen feltétel, hogy azt be kell tartani. Mint kiderült, a régió lakói, ahonnan ez az étkezési mód származik, már régen felhagytak vele. Ezt bizonyítja az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT meglepő jelentése.

A mediterrán étrendet sok éven át a világ egyik legegészségesebb - ha nem a legegészségesebb - étrendjének tartották. A táplálkozási szakemberek ajánlják azoknak, akik fogyni szeretnének.

És mi a helyzet a mediterrán étrend bölcsőjében, a Földközi-tenger partvidékén? Ami Olaszországot illeti, nem a legjobb.

Tavaly az  ISTAT 4,5 ezer olasz felnőtt körében végzett felmérést. Eredményei teljesen összetörték az olasz életmódról alkotott képünket. Kiderült, hogy a megkérdezettek 46,2 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ráadásul a megkérdezett olaszok több mint 33 százaléka egyáltalán nem sportol.

Úgy képzeljük, hogy Dél-Európában minden nap friss zöldségeket és grillezett halat esznek, amit egy pohár könnyű borral öblítenek le. Kiderült azonban, hogy a napsütötte európai dél egészséges lakosairól alkotott képünk mítosznak
bizonyul.

Ha elmegyünk bármelyik olasz városba, és közelebbről megnézzük, mit rendelnek a lakosok, a fenti számok már nem is olyan megdöbbentőek. Ha ételekről van szó, az olaszok nagyrészt hagyománytisztelők. A napot valami édességgel kezdik, például cornettóval és kávéval. A déli életmódhoz igazodva az olaszok későn eszik meg a vacsorájukat, és ez nagyon gyakran meglehetősen kiadós lakoma formájában történik, például nagy adag pizzát, tésztát vagy más kalóriadús ételt rendelnek.

Olaszországban is sok gyorsétterem működik,  amelyek - sok más országhoz hasonlóan – nagyon népszerűek. Az ott elfogyasztott menüket nagy mennyiségű bor és sör kíséri, ami szintén nem diétás.

És mi a helyzet más mediterrán országokban? A francia Elhízás Elleni Liga (Ligue Contre Obésité) tanulmánya szerint a franciák csaknem fele túlsúlyos, 17 százalékuk pedig elhízással küzd. Itt azonban jelentős regionális különbségek vannak: Párizs és a mediterrán övezet lakói karcsúbbak, mint az ország északi részén élő honfitársaik.

A helyzet sokkal rosszabb Spanyolországban, ahol a felnőttek több mint 53 százaléka túlsúlyos, további 16 százalékuk pedig elhízott. A görögök is hasonló helyzetben vannak.

Ezek közül az országok közül Görögország és Spanyolország van az európai átlag felett, de ez nem jelenti azt, hogy az olaszoknak és a franciáknak nem kell dolgozniuk a problémán.

Az európaiak egyre kövérebbek. A lista élén Horvátország és Málta áll, ahol a lakosság mintegy 65 százalékának van súlyproblémája.

Nem jobb a helyzet Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában sem, ahol a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya 60 százalék körül mozog.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.