Back to top

Juh- és bárányhús promóciós nap

A juh- és bárányhús, illetve a kecsketej és -sajt kétségkívül finom, ám drága prémiumtermék. Ennek ellenére, ha minden magyar évente két alkalommal enne juhhúst, nem kellene a termelőknek exportálni, mind elfogyna itthon. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet nem csak a kiskérődző ágazat érdekképviseletét látja el, hanem népszerűsíti is a termékeit, hogy növelje a hazai fogyasztást.

Fotó: JKSZSZ
Az utóbbi érdekében szerveztek Juh- és bárányhús promóciós napot, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal az Agrárminisztériummal közösen, kifejezetten a fogyasztók és a HORECA szektor szereplői számára – természetesen egy vendéglátó helyen, a

Ferdinánd Monarchia Étteremben, ahol a változatos juhos-kecskés ételsort mutattak be, amit igazán sem egy étteremnek, sem részben egy háziasszonynak nem is lenne nehéz reprodukálni.

Volt vegyes ízelítő juh- és kecskesajtokból, palóc leves, ropogós báránysült polentával, burgundi kecske és bárányragu burgonyakrokettel, báránypörkölt juhtúrós sztrapacskával, fűszeres sült bárányborda francia rakott burgonyával, és még túrógombóc is a két állatfaj tejéből frissen készített túróból.

Fotó: JKSZSZ
Bátor Árpád, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy kiemelt céljuknak tekinti a hazai fogyasztás növelését. A promóciós tevékenység két stratégia mentén halad: a prémium kategóriás – tegyük hozzá azt is, hogy méregdrága – bárányhúsok népszerűsítését elsősorban a HORECA szektorban végzi a szakmaközi szervezet, míg a felnőtt vágójuhból készített ételeket – pörköltet, szabad téren megsütött birkát – elsősorban állattenyésztési rendezvényeken, vásárokon népszerűsítik.

Bátor Árpád kitért a nehezedő és dráguló élőállat-szállításra, és kiemelte, ezért is lenne jó a hazai fogyasztás növelése.

Az ágazati szereplők már dolgoznak a hazai vágókapacitás bővítésén, a hazai feldolgozás pedig bővíthetné a fogyasztást is, illetve magasan feldolgozott árukínálattal külföldi piacokat is meg tud célozni a kiskérődző ágazat.

Fotó: JKSZSZ
Bátor Árpád elmondta, hogy eddig a juhágazat kisebb mértékben szenvedett károkat az árrobbanás miatt, mert mostanáig kitartott a tavalyi beszerzésű abrak- és szálastakarmány. Az árnövekedés azonban már elkezdődött ebben az ágazatban is, egyre nagyobb a munkaerőhiány is, és az időjárás az ország nagy részén nem kedvez a réteknek, legelőknek, nagyon alacsony hozamok várhatók az első kaszálásoknál. A szakmaközi szervezet elnöke üdvözölte a kiskérődző ágazat állatjóléti támogatását, mely az elkövetkező években jelentősen hozzájárulhat az állomány egészségügyi helyzetének és az ágazat jövedelmezőségének javulásához.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette,

a nagy külföldi kereslet bizonyítja a magyar bárány átlag feletti minőségét, amelyet fontos megismertetni a hazai fogyasztókkal is, ezért jó kezdeményezésnek tartja a szakmaközi szervezet promóciós kampányát.

Zászlós Tibor kiemelte, a kiskérődző ágazat termelési szempontból is különleges helyzetben van, ugyanis gyenge termőterületeken állítható elő velük élelmiszer, ráadásul a legeltetett gyepeken a biodiverzitás is javul.

Fotó: JKSZSZ
Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem séfje, a rendezvény házigazdája mesét a a juh- és kecskehús fogyasztásának évezredes hagyományáról. A magyar étkezési szokásokban is évszázadokra nyúlik vissza: a juhászok voltak például az elsők, akik magyar konyha ma meghatározó fűszerét, a paprikát először használták – a birkapörköltben.

Martin Imre kiemelte, a vendéglátásban a juh- és kecskeágazat termékei kifejezetten keresett ételeknek számítanak, azonban a

séf felhívta a termelők figyelmét arra, hogy a fogyasztók megkövetelik a magas minőséget, ezért a HORECA szektor megbízható, jó minőségű juh és kecske termékekre tart igényt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.