Back to top

Juh- és bárányhús promóciós nap

A juh- és bárányhús, illetve a kecsketej és -sajt kétségkívül finom, ám drága prémiumtermék. Ennek ellenére, ha minden magyar évente két alkalommal enne juhhúst, nem kellene a termelőknek exportálni, mind elfogyna itthon. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet nem csak a kiskérődző ágazat érdekképviseletét látja el, hanem népszerűsíti is a termékeit, hogy növelje a hazai fogyasztást.

Fotó: JKSZSZ
Az utóbbi érdekében szerveztek Juh- és bárányhús promóciós napot, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal az Agrárminisztériummal közösen, kifejezetten a fogyasztók és a HORECA szektor szereplői számára – természetesen egy vendéglátó helyen, a

Ferdinánd Monarchia Étteremben, ahol a változatos juhos-kecskés ételsort mutattak be, amit igazán sem egy étteremnek, sem részben egy háziasszonynak nem is lenne nehéz reprodukálni.

Volt vegyes ízelítő juh- és kecskesajtokból, palóc leves, ropogós báránysült polentával, burgundi kecske és bárányragu burgonyakrokettel, báránypörkölt juhtúrós sztrapacskával, fűszeres sült bárányborda francia rakott burgonyával, és még túrógombóc is a két állatfaj tejéből frissen készített túróból.

Fotó: JKSZSZ
Bátor Árpád, a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy kiemelt céljuknak tekinti a hazai fogyasztás növelését. A promóciós tevékenység két stratégia mentén halad: a prémium kategóriás – tegyük hozzá azt is, hogy méregdrága – bárányhúsok népszerűsítését elsősorban a HORECA szektorban végzi a szakmaközi szervezet, míg a felnőtt vágójuhból készített ételeket – pörköltet, szabad téren megsütött birkát – elsősorban állattenyésztési rendezvényeken, vásárokon népszerűsítik.

Bátor Árpád kitért a nehezedő és dráguló élőállat-szállításra, és kiemelte, ezért is lenne jó a hazai fogyasztás növelése.

Az ágazati szereplők már dolgoznak a hazai vágókapacitás bővítésén, a hazai feldolgozás pedig bővíthetné a fogyasztást is, illetve magasan feldolgozott árukínálattal külföldi piacokat is meg tud célozni a kiskérődző ágazat.

Fotó: JKSZSZ
Bátor Árpád elmondta, hogy eddig a juhágazat kisebb mértékben szenvedett károkat az árrobbanás miatt, mert mostanáig kitartott a tavalyi beszerzésű abrak- és szálastakarmány. Az árnövekedés azonban már elkezdődött ebben az ágazatban is, egyre nagyobb a munkaerőhiány is, és az időjárás az ország nagy részén nem kedvez a réteknek, legelőknek, nagyon alacsony hozamok várhatók az első kaszálásoknál. A szakmaközi szervezet elnöke üdvözölte a kiskérődző ágazat állatjóléti támogatását, mely az elkövetkező években jelentősen hozzájárulhat az állomány egészségügyi helyzetének és az ágazat jövedelmezőségének javulásához.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke és a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette,

a nagy külföldi kereslet bizonyítja a magyar bárány átlag feletti minőségét, amelyet fontos megismertetni a hazai fogyasztókkal is, ezért jó kezdeményezésnek tartja a szakmaközi szervezet promóciós kampányát.

Zászlós Tibor kiemelte, a kiskérődző ágazat termelési szempontból is különleges helyzetben van, ugyanis gyenge termőterületeken állítható elő velük élelmiszer, ráadásul a legeltetett gyepeken a biodiverzitás is javul.

Fotó: JKSZSZ
Martin Imre, a Ferdinánd Monarchia Étterem séfje, a rendezvény házigazdája mesét a a juh- és kecskehús fogyasztásának évezredes hagyományáról. A magyar étkezési szokásokban is évszázadokra nyúlik vissza: a juhászok voltak például az elsők, akik magyar konyha ma meghatározó fűszerét, a paprikát először használták – a birkapörköltben.

Martin Imre kiemelte, a vendéglátásban a juh- és kecskeágazat termékei kifejezetten keresett ételeknek számítanak, azonban a

séf felhívta a termelők figyelmét arra, hogy a fogyasztók megkövetelik a magas minőséget, ezért a HORECA szektor megbízható, jó minőségű juh és kecske termékekre tart igényt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…