„A kelbimbó és más rokonai, köztük a brokkoli, a káposzta, a karfiol és a kelkáposzta rengeteg tápanyagot tartalmaz” – mondja Bonnie Taub-Dix, dietetikus. „Azt szeretem ezekben a zöldségekben, hogy olyan sokféleképpen tálalhatjuk őket.
Hozzáteszi, hogy aszalt gyümölcsökkel, például sárgabarackkal vagy áfonyával is párosíthatjuk őket, hogy sós íz világukat édes ízekkel kombináljuk.
A kelbimbó tápértékadataiTáplálkozási szempontból egy adag (128 gramm) főtt kelbimbó a következőket tartalmazza:
|
„Legyünk óvatosak a kelbimbó fogyasztásával, mivel raffinózt tartalmaz, ami gázosodást okozhat” – jegyzi meg Jonathan Valdez, dietetikus, a New York Állami Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. De leszámítva az esetleges puffadás, a kelbimbó nagyon jótékony hatással van az egészségre.
A kelbimbó egészségügyi előnyei
Tele van rákellenes fitokemikáliákkal és glükozinolátokkal
„A keresztesvirágú zöldségek, mint a kelbimbó, olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek megelőző hatásúak lehetnek a rák elleni küzdelemben és a gyulladások csökkentésében, miközben támogatják az egészséges immunrendszert is” – mondja Taub-Dix.
„A glükozinolátok (amelyek a keresztesvirágú zöldségekben találhatók) segítenek a rák elleni küzdelemben” – mondja Valdez.
Magas a káliumtartalmuk
„Egy adag (közel 128 gramm) kelbimbó remek káliumforrás, amely létfontosságú a normál szívműködéshez, az idegműködéshez és az izom összehúzódáshoz” – mondja Valdez. „Emellett segít a tápanyagok sejtekbe való bejuttatásában és a salakanyagok szervezetből való távozásában is.”
Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot
„A legtöbb ember nem jut elég rosthoz a táplálkozás során, de a kelbimbóval akár négy gramm rostot is könnyedén bevihetünk a szervezetünkbe ” – mondja Taub-Dix.
Magas a K-vitamin-tartalmuk
„A K-vitamin fontos a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségéhez” – mondja Taub-Dix. „A kelbimbó a K-vitamin napi értékének több mint 100%-át biztosítja.”
Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz
A K-vitaminhoz hasonlóan a kelbimbó biztosítja a C-vitamin napi értékének 100%-át is, mondja Taub-Dix. „A C-vitamin segít támogatni az egészséges immunrendszert, és elengedhetetlen a bőr és íny épségének szempontjából. Ezenkívül a C-vitamin a kollagén képződésben is fontos szerepet játszik” – magyarázza.
Rengeteg folsav van bennük
„A folsav egy B-vitamin, amely segít a DNS előállításában” – mondja Valdez. A csontvelőben a vörös és fehérvérsejtek képződéséhez is elengedhetetlen, ezért a legtöbb esetben minél több folsavhoz jutunk, annál jobb.