0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Kelbimbó: a keresztesvirágú zöldség hat előnye

Lehetséges, hogy a kelbimbó az egyik olyan zöldség, amit gyerekkorunkban inkább elkerültünk, de számos egészségügyi előnye van, amiért érdemes átgondolni a fogyasztását. Ha az elmúlt években nem adtunk neki esélyt, most hat okot is felsorolunk, amiért érdemes beiktatni a táplálkozásunkba. Ugyanis nem csak nagyon finom lehet, hanem jótékony hatással is van az egészségre!

„A kelbimbó és más rokonai, köztük a brokkoli, a káposzta, a karfiol és a kelkáposzta rengeteg tápanyagot tartalmaz” – mondja Bonnie Taub-Dix, dietetikus. „Azt szeretem ezekben a zöldségekben, hogy olyan sokféleképpen tálalhatjuk őket.

Akár nyersen, vékonyan felszeletelve egy salátába, akár marokkói fűszerkeverékkel és egy csipetnyi mézzel pirítva, a kelbimbó egy tökéletes köret.”

Hozzáteszi, hogy aszalt gyümölcsökkel, például sárgabarackkal vagy áfonyával is párosíthatjuk őket, hogy sós íz világukat édes ízekkel kombináljuk.

A kelbimbó tápértékadatai

Táplálkozási szempontból egy adag (128 gramm) főtt kelbimbó a következőket tartalmazza:

  • 56,2 kalória.
  • 4 gramm fehérje,
  • <1 gramm teljes zsírtartalom,
  • 494 mg kálium (a napi érték 10,5%-a),
  • 96,8 mg C-vitamin (a napi érték 107,5%-a),
  • 93,6 mikrogramm folsav (a napi érték 23,4%-a).

„Legyünk óvatosak a kelbimbó fogyasztásával, mivel raffinózt tartalmaz, ami gázosodást okozhat” – jegyzi meg Jonathan Valdez, dietetikus, a New York Állami Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. De leszámítva az esetleges puffadás, a kelbimbó nagyon jótékony hatással van az egészségre.

A kelbimbó egészségügyi előnyei

Tele van rákellenes fitokemikáliákkal és glükozinolátokkal

„A keresztesvirágú zöldségek, mint a kelbimbó, olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek megelőző hatásúak lehetnek a rák elleni küzdelemben és a gyulladások csökkentésében, miközben támogatják az egészséges immunrendszert is” – mondja Taub-Dix.

Valamint, egy másik rákellenes vegyületet, a glükozinolátokat is tartalmazzák.

„A glükozinolátok (amelyek a keresztesvirágú zöldségekben találhatók) segítenek a rák elleni küzdelemben” – mondja Valdez.

Magas a káliumtartalmuk

„Egy adag (közel 128 gramm) kelbimbó remek káliumforrás, amely létfontosságú a normál szívműködéshez, az idegműködéshez és az izom összehúzódáshoz” – mondja Valdez. „Emellett segít a tápanyagok sejtekbe való bejuttatásában és a salakanyagok szervezetből való távozásában is.”

Nagy mennyiségben tartalmaznak rostot

„A legtöbb ember nem jut elég rosthoz a táplálkozás során, de a kelbimbóval akár négy gramm rostot is könnyedén bevihetünk a szervezetünkbe ” – mondja Taub-Dix.

„A rostok segítenek csökkenteni a szívbetegségek előfordulását, miközben a vércukorszint szabályozását is elősegítik.”

Magas a K-vitamin-tartalmuk

„A K-vitamin fontos a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségéhez” – mondja Taub-Dix. „A kelbimbó a K-vitamin napi értékének több mint 100%-át biztosítja.”

Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz

A K-vitaminhoz hasonlóan a kelbimbó biztosítja a C-vitamin napi értékének 100%-át is, mondja Taub-Dix. „A C-vitamin segít támogatni az egészséges immunrendszert, és elengedhetetlen a bőr és íny épségének szempontjából. Ezenkívül a C-vitamin a kollagén képződésben is fontos szerepet játszik” – magyarázza.

Rengeteg folsav van bennük

„A folsav egy B-vitamin, amely segít a DNS előállításában” – mondja Valdez. A csontvelőben a vörös és fehérvérsejtek képződéséhez is elengedhetetlen, ezért a legtöbb esetben minél több folsavhoz jutunk, annál jobb.

Forrás: parade.com