Back to top

Miért tartják a görög joghurtot a legjobbnak a világon?

Az elmúlt évtizedben csillagászati mértékben megnőtt a kereslet a görög joghurt iránt, amely más joghurtok egészséges alternatívája, még hazáján kívül is.

Az egykor Görögországon kívül nehezen beszerezhető, az ország híres egészséges joghurtja ma már több száz ízben és változatban kapható a szupermarketekben világszerte. Ez érthető, hiszen a jellegzetesen sűrű joghurtot az orvosok és a táplálkozási szakemberek már régóta dicsérik az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt, a fogyasztók pedig szeretik az ízét és az állagát.

Sok szakember ajánlja azoknak, akik pozitív étrendi változásokat szeretnének véghez vinni mindennapjaikban, ezért a hagyományos, hígabb joghurt egészséges és tápláló alternatívája lehet.

De miért is van ez így? Egész egyszerűen a görög joghurt sokkal több fehérjét és sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, ami az előállításának módjából adódik.

Miért egészséges a görög joghurt?

A görög joghurtot hagyományosan juh- vagy tehéntejből készítik. (Általában a boltban vásárolt görög joghurt tehéntejből készül.) A legnagyobb különbség a görög joghurt és más joghurtok között az, hogy a görög joghurtot átszűrik, így eltávolítják a savót, és krémesebb, sűrűbb állagúvá teszik. A görög joghurt magasabb fehérje- és alacsonyabb cukortartalma ennek a szűrési folyamatnak köszönhető.

A magas fehérjetartalom segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat, és vegetáriánusok számára is jó fehérjeforrássá teszi az átszűrt joghurtot. Emellett tele van probiotikumokkal, amelyek segítik az emésztést.

A magasabb zsírtartalom elriaszthat néhány egészségtudatos embert, de vannak alacsonyabb zsírtartalmú és zsírmentes változatok is azok számára, akik alacsony zsírtartalmú étrendet követnek.

Illusztráció
Illusztráció
A görög módra készült joghurt jól illik sós és édes ételekhez egyaránt, mivel kellemes íze és állaga van, anélkül, hogy túl édes vagy túl savanyú lenne. Ezenkívül szinte minden olyan receptben helyettesíthető vele a tejföl és a tejszín, amely ezt a kalóriadús ételt igényli, beleértve a mártogatósokat is.

A görög konyha tele van sűrű joghurtot tartalmazó receptekkel, mint például a tzatziki és a joghurtot dióval, gyümölcsökkel és mézzel kombináló édességek. Ez a tejtermék remekül kiegészíti a turmixokat, és akár fűszeres és sós ételek köreteként is fogyasztható.

Krémes, gazdag állaga különösen élvezetessé teszi a görög tejterméket, amely annak ellenére, hogy valójában tápláló élelmiszer, olyan, mint egy dekadens desszert.

Forrás: 
greekreporter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A legrövidebb utat támogatják

Az értékesítési láncot minél jobban le kell rövidíteni, hogy a termelők zsebében haszon maradjon. Az értékesítés legrövidebb útja, ha a kistermelő és a vásárló személyesen találkozik, ráadásul ez kölcsönös előnyökkel jár a két fél számára, hangzott el Zalaudvarnokon, az I. Vadvirág Fesztiválon. Az esemény céljáról Németh Zsuzsanna főszervezőt, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnökét kérdezte tudósítónk.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a Szentendrei Skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.