Back to top

A tőzegáfonya támogathatja a memóriát és az agy egészségét?

Egy új tanulmány szerint már napi 128 gramm tőzegáfonya támogathatja a memória és az agy egészségét, miközben csökkenti a "rossz" koleszterinszintet.

A tőzegáfonya flavonoidokat tartalmaz, egy olyan gyulladáscsökkentő fitonutriens-típust, amely megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, borban és teában is. A kutatások szerint a flavonoidok védelmet nyújthatnak a kognitív hanyatlás, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kialakulása ellen. "Bár a tőzegáfonya gazdag antociánokban és proantocianidinekben, a flavonoidok két osztályában, ezek kognitív előnyeit eddig nem vizsgálták kellőképpen. Ezért a kísérlet lefolytatásával ezt az ismerethiányt próbáltuk orvosolni" - mondta David Vauzour, PhD, az Egyesült Királyságban található Kelet-Angliai Egyetem vezetőkutatója, a tanulmány társszerzője.

A vizsgálatban részt vevők, akik 50 és 80 év közöttiek voltak, jelentős javulást mutattak a vizuális epizodikus memóriában és a tápanyagok agyi keringésében a tőzegáfonya kivonat fogyasztásától.

Ez az első olyan longitudinális vizsgálat, amely ígéretes eredményeket talált a tőzegáfonya és az agy egészségével kapcsolatban. Egy régebbi, 2005-ös tanulmány szerint a tőzegáfonyalé nem nyújtott jelentős előnyöket a kognitív egészség szempontjából. Ugyanakkor mindkét vizsgálat viszonylag kis mintán, kognitív szempontból egészséges idősebb felnőttek körében készült, és mindkettőt részben a The Cranberry Institute finanszírozta. Vauzour szerint a két tanulmány közötti eltérések a vizsgálatok időtartamának és a felhasznált tőzegáfonya készítmény típusának tudhatók be. Az új vizsgálat 12 héten át tartott, és tőzegáfonyából készült port teszteltek, míg a 2005-ös vizsgálat csak hat hétig tartott, és a gyümölcs levét használták.

El kell kezdenünk tőzegáfonya-kiegészítőket szedni?

A vizsgálatban résztvevők napi tőzegáfonyapor mennyisége 128 gramm friss áfonyának felelt meg.

Whitney Linsenmeyer, a Saint Louis Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai tanszékének adjunktusa elmondta, hogy a tőzegáfonyapor beépítése a hosszú távú étrendbe nem biztos, hogy fenntartható, valamint sok tőzegáfonya melléktermék esetenként nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, annak érdekében, hogy ízletesebbé tegyék, tette hozzá.

Angel Planells, Seattle-i dietetikus szerint az emberek lemaradhatnak az egész tőzegáfonyából származó rostokról és a hidratálásról, ha helyette a poros kiszerelést választják. Planells szerint a táplálék kiegészítők segíthetnek bizonyos egyéneknek a táplálkozási szükségleteik kielégítésében, de fontos megjegyezni, hogy ezeket a termékeket nem szabályozza az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal ugyanolyan mértékben, mint a gyógyszereket. Mivel a tőzegáfonya oxalátban gazdag, növelheti a vesekő kialakulásának esélyét, és kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel, mint az aszpirin.

Hogyan végezték a vizsgálatot?

Jelenleg több mint hatmillió amerikai él Alzheimer-kórral, a demencia leggyakoribb formájával, melyre jelenleg még nincs ismert gyógymód, ezért a kezelésére és a megelőzésére összpontosítanak.

Sok kutató úgy véli, hogy bizonyos étrendi és életmódbeli tényezők befolyásolhatják a demencia kialakulását.

Bár ezt az új tanulmányt "hosszú távúnak" nevezték, de fontos figyelembe venni, hogy csak 12 hétig tartott, mindössze 60 résztvevővel, valamint néhányan a világjárvány miatt nem tudták elvégezni az előírt MRI-vizsgálatokat. Vauzour azonban elmondta, hogy csapata a távoli tesztelés és a posta segítségével is képes volt kognitív adatokat és biológiai mintákat beszerezni.

A tanulmány kiegészíti azt az egyre bővülő kutatási anyagot, amely szerint a tőzegáfonya és más, flavonoidokban gazdag gyümölcsök támogathatják a kognitív egészséget. Azonban a szakértők szerint fontos megjegyezni, hogy ezt a tanulmányt a The Cranberry Institute finanszírozta, amely a tőzegáfonyatermesztők sikerének előmozdításán dolgozik. "Az olvasóknak fenntartásokkal kell kezelniük az élelmiszeripar által finanszírozott kutatásokat, ugyanis ezek nagyobb valószínűséggel jelentettnek meg olyan eredményeket, amelyek az adott iparágat támogatják" - mondta Linsenmeyer.

Mit jelent ez a számunkra?

Mielőtt a piacon kapható tőzegáfonyaport és kiegészítőket beillesztenénk az étrendünkbe, beszéljünk megbízható egészségügyi szakemberrel az egészségügyi kockázatokról. A legtöbb tőzegáfonya-kiegészítőt a húgyutak egészségére forgalmazzák, de a tudósok még nem ismerik teljesen az agy egészségére gyakorolt előnyök mértékét.

Forrás: 
verywellhealth.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.