0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Mélyrepülésben a német húsfeldolgozók

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) július elején nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly nemcsak folytatódott, hanem felgyorsult a német hús- és húsfeldolgozóipar forgalmának a visszaesése.

Az ágazat húsz főnél többet foglalkoztató vállalatai 2021-ben 40,6 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le, ami 8,8 százalékkal kisebb az előző évinél, és 11,2 százalékkal marad el a rekordévnek számító 2019-estől.

Egy, még az év elején nyilvánosságra hozott adatsor szerint 2021-ben összesen 7,64 millió tonna hús és húskészítmény készült a német vágóhidakon és feldolgozóüzemekben, ami 2,4 százalékkal kevesebb az előző évi 7,84 millió tonnás termelésnél: ezzel a termelés csökkenésének 2017 óta tartó trendje is folytatódott.

Mindent összevetve, az iparszerűen működő német húsipari vállalatok 2021-ben összesen 56,2 millió sertést, szarvasmarhát, juhot, kecskét és lovat, továbbá 668,7 millió baromfit vágtak le és dolgoztak fel.

A 20 főnél többet foglalkoztató vágóhidak és feldolgozóüzemek forgalmának 8,8 százalékos csökkenését még súlyosabbá teszi, hogy a húsok és húskészítmények ára átlagosan 3 százalékkal emelkedett tavaly. Az áremelkedés majdnem pont megegyezik az éves infláció mértékével. A Destatis adatai szerint ez év első öt hónapjában még ennél is erőteljesebben emelkedtek az árak, ami a fogyasztók jelentős részét még inkább a húsfogyasztás csökkentésére kényszeríti.

Idén májusban a húsok és húskészítmények ára átlagosan 16,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami több mint 5 százalékponttal meghaladja az összes élelmiszerre számított 11,1 százalékos átlagos áremelkedést.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság