0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 21.

Sajtkóstoló teszt a nyári táborban

A Kistermelők Lapja szerzője, Szilágyi Szabina az istállótól az asztalig mutatta be a sajtkészítés folyamatát a Csongrád-Csanád megyei Nagymágocson rendezett Erzsébet-táborban.

Nálatok laknak-e állatok? – a Kaláka Együttes 1986-ban megjelent zenéskönyvétől kölcsönözte a régi uradalmi épületben megrendezett napközis tábor a nevét. Laszli Mónika, a tábor vezetője szerint a dolgozó szülőknek és a nyáriszünetüket élvező gyerekeknek nagyon jó megoldás a Csongrád-Csanád megyei településen is a napközis tábor – amíg a szülő munkában van, addig a gyermeke felnőttek felügyelete mellett tölti a napját, jól szórakozik, és még hasznos információkkal is bővül a tudása.

A nagymágocsi táborban az öt nap alatt volt szó kutyakiképzésről, állatokkal kapcsolatos népi játékokról, sajtkészítésről.

Utóbbiról a Kistermelők Lapja szerzője, ahogy a táborban elnevezték, Bociország tündérkeresztanyja, Szilágyi Szabina beszélt. Az istállótól az asztalig, mutatta be a kisiskolásoknak, hogy mi is a rövid ellátási lánc. A satjkészítő előadás pedig komoly bírálattal zárult, ahol a gyerekek – mint az igazi sajtbírák – bírálati lapon rögzítették a tapasztaltakat. Az elméleti előadás mellett egy biciklitúrával egybekötött teleplátogatás alkalmával az állattartás, a mezőgazdaság és a növénytermesztés folyamataival, eszközeivel is megismerkedhettek a táborozók. „Jó érzés volt látni, hogy a gyerekek érdeklődve figyelnek az előadás alatt, majd az ott elhangzottakat ügyesen alkalmazzák az általam összeállított totó kitöltésekor. A sajtkóstolás alkalmával hatféle sajtot kóstolhattak meg, illetve fel kellett ismerniük, melyik milyen ízesítésű. A délután zárásaként mindegyikük emléklapot és a legügyesebbek oklevelet és ajándékot is kaptak, így információkkal gazdagodva és sikerélménnyel térhettek haza” – mondta el Szilágyi Szabina.

A „helybéli” programok mellett a Szegedi Vadasparkban a hüllősimogatás mellett zoopedagógiai foglalkozáson ismerkedtek azzal, hogyan kell a társállatokat, kedvenceket otthon felelősen tartani, hogyan kell egy otthoni élőhelyet berendezni.

Az ismeretterjesztő foglalkozások mellet vetélkedőket, sorversenyeket, kreatív programokat állítottak össze a szervezők – természetesen az állatokat helyezve a középpontba. A kézműves foglalkozásokon például papírból, fonalból és süthető gyurmából is készítettek állatokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu