Back to top

A zsír nem az ördögtől való

A magyar konyha elképzelhetetlen állati eredetű zsír felhasználása nélkül. Idővel azonban helyettesítésére egyre többféle növényi zsír épült be gasztronómiánkba, sőt, már se szeri, se száma a különféle diétáknak, étkezési szokásoknak, amelyekről néhány évtizeddel ezelőtt hallani sem lehetett. E táplálkozási útvesztőben milyen alapanyagok jelenthetnek kiutat az egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez?

Mit tegyünk az okostányérra? | Szűcs Zsuzsanna, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége | MMG-Direkt

A kérdés megválaszolására Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét hívtunk meg az MMG Direkt stúdiójába, akivel Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett legutóbbi adásunkban.

– Az egészséges táplálkozás attól lesz igazán egészséges, hogy nagyon változatosan fogyasztunk különféle élelmiszereket. Ezek alapján semmilyen alapanyag nem az ördögtől származtatható – ismerteti kiadónk vendége. E kijelentés alapján tehát a zsír egyáltalán nem egészségtelen, ha megfelelő mennyiségben fogyasszuk.

Szűcs Zsuzsanna a zsírt összehasonlította az étolajjal, amelyről korábban széles körben elterjedt az a tévhit, hogy „fogyókúrásabb” a sertészsírnál.

Pedig mind a kettőnek ugyanakkora a kalóriatartalma, csak más az összetételük. Ha általánosítunk, az állati eredetű zsírok telített zsírsavakból, míg a növényi eredetűek telítetlen zsírsavakból állnak, ez a tulajdonságuk lényegében halmazállapotukban is megmutatkozik.

– Ugyanakkor az állati eredetű zsiradékokban fellelhető telítetlen zsírsavak mértékét lényegesen befolyásolják, hogy milyen takarmányt kapott az állat. A lenmag vagy repce takarmányba keverésével, úgynevezett biodúsítással csökkenthetjük a telített zsírsavakat a zsír, tojás, tej esetében, ami kedvező egészségünk szempontjából. Hiszen a túlzott telítettzsírsav-fogyasztás elősegíti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulását – ismerteti Szűcs Zsuzsanna.

Magyarországon már számos jó minőségű olaj, zsiradék érhető el, amelyekből érdemes válogatni.

A napraforgó-étolaj helyettesítésére ott van a repce- vagy az olívaolaj, de akár a lenmagot, a kukoricacsírát és a dióolajat is ide lehetne sorolni, az már persze más kérdés, hogy ezek közül a pénztárcánk mit engedhet meg. De mindenképpen azzal járunk jól, ha ezeket az alapanyagokat változatosan és hazai termékek megvásárlásával fogyasztjuk.

Napjainkra már számos diétát és táplálkozási szokást ismerünk, melyek néha teljesen ellentmondanak egymásnak. Hétköznapi fogyasztóként borzasztóan nehéz eligazodni ezek között, és sok esetben nagyon szélsőséges, egyoldalú étrendet követelnek meg a diétázótól. A szakértő szerint napi 20-30-féle tápanyagra lenne szüksége szervezetünknek, de mivel nincs egyetlen élelmiszercsoport sem, ami ezt a biztosítaná, akkor járunk a legjobban, ha minél változatosabban táplálkozunk.

A szélsőséges diéták teljesen tönkretehetik az ember emésztőrendszerét és felboríthatják koleszterinküszöbét.

Hogyha ez megtörténik, onnantól kezdve tényleg rászorul az egyén arra, hogy ténylegesen valamilyen diétát kövessen. Kutatási eredmények megállapították, hogy a bélrendszerben lévő mikrobiomoknak egyre nagyobb jelentősége van szerveztünkben. Az egyoldalú étrend ezeket a mikrobiomokat károsítja, ami később krónikus betegségeket, elhízást, illetve idegrendszeri problémákat idézhet elő. Egyes kutatási eredmények az Alzheimer-kórt is összefüggésbe hozták a mikrobiomok összetételével, károsodásval. A koleszterinszint kapcsán is jelentősen változott a tudományos álláspont. Úgy tűnik, az ételekkel elfogyasztott koleszterin jóval kisebb hatással van szervezetünk koleszterinszintjére, mint azt korábban gondoltuk – magyarázza a szövetség elnöke, aki egyben ismertette a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér elnevezésű weboldalát, ami attól igazán „okos”, hogy nagyon egyértelműen ismerteti, hogyan érdemes, mondjuk egy főétkezés alkalmával tányérra tennünk az egyes ételeket úgy, hogy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást tegyünk lehetővé.

Illusztráció
Illusztráció

– Az okostányér alapvetően úgy épül fel, hogy a tányér felére zöldségeket, gyümölcsöket teszünk, magyarán a napi élelmiszer-bevitelünk felét ezek az élelmiszerek tegyék ki, míg a tányér másik felén a húsok, halak, tojás, különféle tejtermékek, gabonafélékből készült ételek foglalnak helyet – a többi már csak következetesség és elhatározás kérdése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.