0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pincepörkölt rekord: sikerült!

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2012-ben állították fel először érvényesen a pincepörkölt mennyiségi magyar rekordját, ami a soltiaknak köszönhetően augusztus 20-án megdőlt.

Nem olyan messze Solttól, Hajóson, akkor 380 kilogramm számított össztömegű, egyetlen edényben elkészített óriás pincepörköltet főztek. Ezt sikerült most átadni a múltnak Solton, a Kramer pincénél, ahol 450 kilogramm számított össztömegű pincepörkölt készült el.

A IV. Solti Pincepörkölt Fesztivál az eső ellenére nagy tömegeket vonzott, ami a rekordkísérlet mellett a nyitott pincéknek is köszönhető.


„Számított össztömeget nézünk, a főzővízen kívüli alapanyag mennyiségét egyenként lemértük, amikor belekerültek a főzőedénybe.

Ennek mennyisége 425 kilogrammot tett ki, és jegyzőkönyveztük, hogy e mellé 90 liter főzővizet öntöttek az edénybe, így az össztömeg a főzés előtt 515 kilogramm volt.

A szakemberek, szakácsok egybehangzóan nyilatkozták, hogy a főzési veszteséget 10 százalék körül lehet számítani. Így alakult ki a számított végeredmény a 450 kilogramm” adott felvilágosítást Sebestyén István.

A Magyar Rekordok Egyesület regisztrátora hozzátette, a pincepörkölt, de önmagában a pörkölt magyar sajátosság. Lassan két évtizede Benke Laci bácsi volt, aki először próbálta nemzetközi szinten elmagyarázni, hogy a pörkölt egyáltalán micsoda, részben sikerrel, részben sikertelenül. Nekünk, magyaroknak fontos, hogy a saját nemzeti ételeink révén milyen nagyszerű dolgokat tudunk megmutatni, elsősorban egymásnak.

Évente 50-70 rekordkísérleten vesz részt az Egyesület, ebben szerepel kulturális, gasztro, sport, tömeg, gyűjtemény, méret, mennyiség… Elvileg minden rendkívüli teljesítményből rekord válhat!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu