Back to top

Szenvedélyévé vált a „bati”

„Amikor megkérdezik, hogy miért pont az édesburgonya, órák hosszat tudok beszélni róla. Szenvedélyemmé vált a „bati”, ahogy legtöbbször nevezem – mondta tudósítónknak Babos-Szőllősy Gabriella.

– Hogyan kezdődött? El kell mondanom, hogy a családunkban mindig is jelen volt az agrárium, akadtak mezőgazdasági előzmények. Szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozunk, a zöldségeket pedig – mint sok család – mindig megtermeltük magunknak. Kisebb gyümölcsöseink is vannak, tehát nyugodtan mondhatom, hogy elég sokszínű a tevékenységünk. Az édesburgonya azonban külön fejezetté vált mindebben – idézte fel a kezdeteket a Sárváron gazdálkodó hölgy. – Kisfiam születése után, 2015-ben ismertem meg az édesburgonyát.

Az első ételek egyike volt, amit kipróbáltunk hozzátáplálásra.

Babos-Szőllősy Gabriella: küldetésemnek érzem, hogy a vásárlók figyelmét felhívjam a gondos élelmiszer-alapanyag megválasztására
Babos-Szőllősy Gabriella: küldetésemnek érzem, hogy a vásárlók figyelmét felhívjam a gondos élelmiszer-alapanyag megválasztására
Fotó: Bella Huba
2018-ban kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy megpróbálkozom az édesburgonya termesztésével. Valami nagyszerű, valami nem szokványos, kicsit különleges dologgal szerettem volna foglalkozni. Mivel trópusi növény, Magyarországon addig nem terjedt el, ezért viszonylag kevés fórum állt rendelkezésemre, hogy a termesztését elsajátítsam. Ami információt csak tudtam, felkutattam, hogy minél szélesebb körű ismereteim legyenek a termesztéséről. Azóta többféle technikát alkalmazva és több helyszínen termesztem az édesburgonyát, bízva benne, hogy az évek során ki tudom alakítani a legjobb gyakorlatot. A gyomokat teljesen mechanikus úton irtjuk, hogy teljesen organikus terméket tudjunk előállítani, minden vegyi anyagtól mentesen. Több mint 7 ezer tő édesburgonyát termelünk jelenleg. Ebből 5 ezer tő hagyományos, vagyis sárga, több mint 2 ezer tő viszont lila. Ezek egyike sem nevezhető kis mennyiségnek – munka tekintetében sem, mivel az édesburgonya sok odafigyelést és gondoskodást kíván.

Rendkívül nagy a vízigénye, ezért mindennapi öntözése elengedhetetlen. Nálunk meglehetősen nehéz termeszteni a talaj kötöttsége miatt.

Babos-Szőllősy Gabriella a termesztés mellett különböző termékeket is készít az édesburgonyából mint kistermelő.

– Büszke vagyok az alma-édesburgonya zöldség- és gyümölcslére, amit egyelőre egyedül mi készítünk. Ételintoleranciában szenvedőként nekem is hozzátartoznak a mindennapjaimhoz azok a nehézségek, amikkel mindenki másnak is szembe kell néznie, ha egyes élelmiszerek elfogyasztása megkeseríti a napjait. Így jött a gondolat, hogy „mentes” termékeket készítsek, amiket mindenki korlátozás nélkül fogyaszthat. Kistermelői engedéllyel rendelkezem 2020 óta. Termékeim között van például édesburgonyaliszt, édesburgonyás humusz és különböző batáta alapú szószok is, mert bízom benne, hogy sorstársaim életét is meg tudom könnyíteni velük. Gluténmentes, tejmentes, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készülő termékeim előállítása során nagyon odafigyelek arra is, hogy allergén anyaggal se érintkezzenek az alapanyagok.

A folyamat lassú, lépésről lépésre tudom fejleszteni mind a termesztést, mind a feldolgozást.

De folyamatosan jönnek az újabb és újabb ötletek, és bízom benne, hogy nagyon sok új termékkel tudok még előrukkolni.

Az édesburgonya kiváló alapanyaga az egészséges táplálkozásnak
Az édesburgonya kiváló alapanyaga az egészséges táplálkozásnak

Mindig is fontosnak tekintettem, hogy a lehetőségeimhez mérten magam termesszem termékeimbe kerülő a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás elengedhetetlen számomra, mindkettő a mindennapjaim része. Küldetésemnek érzem, hogy a vásárlók figyelmét a lehető legtöbb fórumon felhívjam rá, mennyire fontos az élelmiszer-alapanyagok gondos megválasztása. A minőségi és vegyszermentes hazai élelmiszerek fogyasztásának egyre fontosabbá kellene válnia bevásárláskor.

Az édesburgonya az egészséges étkezés egyik kiváló alapanyaga, állítja a sárvári termelő, hozzátéve, hogy rengeteg kiváló tulajdonsága van. Megfelelő keretek között tartja a vércukorszintet. Az édesburgonyát alkotó szénhidrátok másképp szívódnak fel, mint például a hagyományos burgonyában találhatók.

Fogyasztásakor sokkal elnyújtottabb, egyenletesebb görbét követve változik a vércukorszint.

Hatására a vércukorszint nem túlzott mértékben, lassan és egyenletesen emelkedik, majd hasonlóképpen áll vissza, ezért még cukorbetegek számára is kedvező a fogyasztása. Segíthet helyreállítani az emésztőrendszer működését. Bélrendszeri fertőzés esetén a fogyasztása elősegíti annak gyógyulását. Egyes rákos megbetegedések megelőzhetők a fogyasztásával. A zöldségek és gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a béta-karotint, ami rendkívül hasznos antioxidáns.

Egy tanulmány szerint a fiatalabb férfiak esetében a béta-karotin védhet a prosztatarák kialakulásától, egy japán tanulmány szerint pedig a béta-karotin csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A vitamin erősíti a látást is.

A sok antioxidáns mellett az édesburgonya nagy C- és E-vitamin-tartalma is segít a szem degeneratív károsodásának megelőzésében.

Csökkenti a gyulladást.

Az édesburgonya jó kolinforrás, ami segíti az alvást, az izommozgást, a tanulási- és memóriazavarok csökkentését, és egyes krónikus gyulladások leküzdésében is szerepet játszik. Az édesburgonya a nagy káliumtartalmú növények közé tartozik: 500 milligrammot tartalmaz belőle egy közepes gumó.

Egyre többen ismerik meg az édesburgonya egészségre gyakorolt hatásait, ezért egyre keresettebb. Természetesen ehhez az is kell, hogy a termelők átadják a vele kapcsolatos ismereteiket.

Főtt csicseriborsó
Főtt csicseriborsó

– Hogyan történik az értékesítés? Nos, elsősorban éttermeknek szállítunk, azonkívül piacon értékesítjük az édesburgonyát. Egyre ismertebb ugyan, de viszonylag „drága” élelmiszer. Remélem, hogy az emberek továbbra is szem előtt tartják az egészséges étkezést, és bízom benne, hogyha csökken is a kereslete, ez átmenetinek bizonyul.

Babos-Szőllősy Gabrielláék az édesburgonyán kívül csicseriborsót és szamócát is termesztenek.

– Szamócából jelenleg 2400 tövünk van, de még idén tovább akarjuk fejleszteni. Egyik elképzelésünk a meglévő termesztési volumen fenntartása, esetleges növelése. Új technológiákkal és különlegességekkel próbálkozom. Idén elkezdtem liofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcsöket készíteni. Epret, szilvát, barackot, málnát és meggyet már készítettem, de további gyümölcsökkel, sőt zöldségekkel is szeretnék még kísérletezni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

A magas infláció hatására nőtt a bolti lopások száma

Több mint 22 százalékkal emelkedett a bolti lopások száma éves összehasonlításban, tájékoztatta a HVG-t az Országos Rendőr-főkapitányság. A legtöbb ilyen bűncselekményt kisboltokban, dohányboltokban, vagy üzemanyag-töltőállomásokon követik el.

Új versenytársra talált a McDonald's Oroszországban

Folytatja terjeszkedését az orosz Vkuszno i tocska étteremlánc, amelyet egy az egyben az országból kivonuló McDonalds's brandjét lenyúlva hoztak létre.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.