0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Nőtt a dél-afrikai csemegeszőlő export

Több mint 77 millió karton csemegeszőlőt exportált Dél-Afrika, körülbelül 4%-kal többet, mint az előző idényben. A dél-afrikai csemegeszőlő-termelők egyesületének jelentése szerint a kiváló termés nagyrészt a jó időjárási viszonyoknak és a termesztésbe vont új fajtáknak köszönhető.

Dél-Afrikában csemegeszőlőt több mint 20 ezer hektáron termesztenek, hat fő fajta foglalja el az összes termőterület felét. Ugyanakkor az afrikai régiónak komoly versenytársai a déli félteke más szőlőtermesztő országai, és például Peruban is jelentősen nőtt a termésátlag.

Nem csupán az árverseny miatt aggódnak a dél-afrikai termelők, gondot okoz az is, hogy a növekvő költségek csökkentik a profitot.

A dél-afrikai csemegeszőlő fő piaca az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Kanada, valamint a Közel-Kelet és Délkelet- Ázsia. Idén az oroszországi kivitel 29%-kal visszaesett. Az egyesület közleménye arra is kitér, hogy a jövőben a fő hangsúlyt elsősorban a szállítási útvonal hűtési kapacitásának biztosítására és a termesztéstechnológiára fektetik annak érdekében, hogy növeljék a szőlő eltarthatóságát.

Forrás: fruchthandel.de/Kertészet és Szőlészet