Az Exeteri Egyetem szakértői az ókori görög orvosok szövegeit tanulmányozva megállapították, hogy szerintük a gazdag íz világ javíthatja az ételek tápértékét, egyikük, a pergamoni Galénosz pedig fokhagymát és hagymát tartalmazó ételek fogyasztását írta elő a betegeknek. Továbbá a tanulmány szerint az ókori görög orvosok munkája fektette le a világ legegészségesebbjei között számon tartott modern mediterrán konyha alapelveit. Az ókori görög filozófus Platón az ételek egészségre gyakorolt jelentőségéről írt, míg Hippokratész azt mondta:
Az ókori görög étrend, mint a mediterrán étrend alapköve
John Wilkins professzor, az Exeteri Egyetem görög kultúra szakértője kifejtette: „Az ókori étrend hasonlított a modern mediterrán étrendre, de természetesen a Kínából származó narancs és citrom, valamint a dél-amerikai paradicsom nélkül. Az étrend nagyrészt regionális növényeken alapult, amelyeket az orvosok általában előnyben részesítettek az importált luxuscikkekkel szemben. Emellett az ókori Földközi-tenger nem tartott fenn nagyszámú állatot, így a hús korlátozott volt, ahogyan a modern Földközi-tengeren is” – vonta le a következtetést Wilkins professzor. „A talaj ízekben gazdag táplálékot termelt, ami a gabonaféléket még ízletesebbé tette”.
Az ókori görög orvosok „az ízt a táplálkozási potenciál mértékének tekintették, mert ez a tulajdonság, a fanyarság az éretlen almában vagy a csípősség a hagymában azt tükrözi, hogy az étel milyen hatással lesz az emésztett anyagra és végső soron a testnedvekre” – fogalmazott a szakértő.
„Ha az embereknek túl sok volt a nyálkaváladékuk, akkor hagymára és fokhagymára volt szükségük, hogy felhígítsák azt.” Wilkins továbbá leírta, hogy Galénosz írásaiban palacsinta-receptek szerepeltek, és megvitatta, hogy milyen kenyereket és süteményeket kell enni. Az orvos a tej veszélyeire is figyelmeztetett, amely szerinte savót és szilárd anyagokat tartalmaz, amelyek az arra fogékony egyéneknél elzárhatják a máj szűk csatornáit.
Receptjei egyszerű főzési technikákat tartalmaztak, amelyek célja az alapanyagok ízének kiemelése volt, és még arról is írt, hogy a csigákat kétszer kell megfőzni, hogy csökkentsék hashajtó hatásukat.
Galénosz olyan fűszereket is ajánlott pácienseinek, mint a bors, a gyömbér és a fahéj, míg más orvosok gyümölcsöket és zöldségeket javasoltak.
A mediterrán étrend alapelvei
A görög gasztronómiát gyakran a világ legegészségesebb konyhái között tartják számon, mivel a mediterrán étrendhez kapcsolódik, amely bizonyítottan számtalan egészségügyi előnnyel jár.
A Földközi-tenger jelentős kulturális sokszínűségnek ad otthont, mivel Görögország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Libanon, Törökország és Észak-Afrika határolja. Bár minden ország saját ételválasztékot és hagyományokat mutat be, az egyes kultúrák receptjei jelentős átfedést mutatnak, ezért a különböző konyhák közös táplálkozási tulajdonságokkal és összetevőkkel rendelkeznek. A mediterrán étrend általában főként növényi alapú, mivel sok benne a zöldség, gyümölcs, hüvelyes és feldolgozatlan gabona, ellenben kevés a hús benne. Ezenfelül az étrend követői csak kis mennyiségű tejterméket fogyasztanak. Ezeket az ételeket az olívaolaj köti össze, amely alapvető összetevőnek számít, ha az egészséges görög gasztronómia és a mediterrán étrend alapjainak meghatározásáról van szó.