0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Méhészkedés a phaiákok földjén: Korfu a bioméhészet paradicsoma (2.)

Panagiotisz Vasilakisz, korfui méhésszel a Vatoszban berendezett mézkiszerelő üzemében beszélgettem.

A beszámoló első részét itt olvashatja! A folytatást pedig itt adjuk közre:

Decemberben-januárban szamócamézet pörget a görög méhész. Ez igen különleges, kesernyés ízű, erőteljes gyógyhatást tulajdonítanak neki és rendkívül keresett.

Ezután február közepétől március közepéig a hanga kezd virágozni, melynek bőséges virágpora a családok gyors fejlődését segíti. Ekkor teszik fel a méztereket, melyek gyorsan meg is telnek a hanganektárral.

Hangavirágzáskor a méhek nagyon agresszívak (olyanok lehetnek, mint náluk a repcén), de igyekezni kell kipergetni a gyorsan kristályosodó mézet.

A hangaméz közkedvelt, de egy sörkészítő étterem is ezt használja. Érdekességként meséli, hogy a hangaméznek köszönhető gyors tavaszi fejlődés után körülbelül április közepén az anyák leállnak a petézéssel mintegy tíz napra, pedig tele van virággal a környezet.

Szintén érdekességként említi, hogy mióta Korfun méhészkedik, idén először mézelt az aszfodélosz, mely igen finom mézet ad, és a mediterráneum egyik közkedvelt és keresett fajtaméze.

Májusban a citrusok (narancs, citrom) kezdenek virágozni, bőségesen mézelnek, és a mézüket júniusban pörgetik.

Ezután lehet még vegyesmézet pergetni, hiszen sokféle virág van a szigeten, de ha ezután is fajtamézet szeretne a méhész, akkor a félszigetre kell vándorolnia tölgyre, fenyőre, oregánóra, kakukkfűre vagy gesztenyére.

Miután végigkóstolom a fent említett mézeket, melyek közül csak a narancs mézet és a gesztenyét ismertem eddig, a méheiről és a méhészeti technológiájáról kérdezem.

Görögországban az úgynevezett görög méh az őshonos: az Apis mellifera cecropia. Ez küllemében hasonlít az olaszra, de nem rajzik olyan mértékben, egészen szelíd, viszont a kemény teleket nem bírja. Kiderül azonban, hogy Korfun nem is a görög méh, hanem a karnika az elterjedt. De a görög félszigeten illetve Krétán a Buckfast is közkedvelt a méhészek között.

A szigeten 5 hivatásos és hozzávetőlegesen 450-500 hobbi méhész kezel mintegy 10000 méhcsaládot. Egyébként Görögország 10,3 milliós lakosságából 22 000 a méhész és körülbelül 1,5 millió méhcsaládot tartanak számon az országban. A méztermés mintegy 17 000 tonna/év.

Méhészeti technológiája:

Panagioitisz saját anyákat nevel és márciusban-áprilisban cseréli őket.

Bioméhészként a varroa ellen oxálsavat és timolt használhat. Az idők folyamán megtanulta jól alkalmazni ezeket és nincsenek családveszteségei, pedig a fiasítás itt télen sem áll le.

Rajzásgátlásra a Demaree módszert alkalmazza, mely egyfajta fészekbővítés az anya üres herelépekre való leszorításával. Ez a módszer egyúttal a varroa gyérítését is segíti, amennyiben a herefias kivágásra kerül..

A nozéma nem jellemző a szigetre, valószínűleg a változatos és folyamatosan jelenlévő virágpornak köszönhetően, és a méhész szerint az általa használt timol is szerepet játszhat ebben.

Az amerikai költésrothadás ellen, mint sok más országban itt is rehabilitálással küzdenek: a fertőzött család méheit elveszik és pihentetés után, hogy feléljék a mézgyomrukban lévő mézet, új műlépekre ütik őket. Csak a fiasítást és a kereteket égetik el.

A telelés nem jelent különösebb problémát, kemény tél nem volt még errefelé, a havat is szinte csak hírből ismerik a korfui lakosok. A szigeten található Pantokrator hegyen szokott esni egy-egy ujjnyi hó, meséli a méhész, és olyankor mindenki felsiet oda, hogy megcsodálja.

A beszélgetés utolsó részlete sajnos igen szomorú és elgondolkodtató, hiszen kiderül belőle, hogy valaki egyik-napról a másikra hiperallergiássá válhat a méhszúrásra. Panagiotisz felesége sajnos három évvel ezelőtt egy méhszúrás után anafilaktikus sokkot kapott és  meghalt, holott korábban nem voltak allergiás reakciói a méhcsípésre. Néhány percre elhallgatunk, egyikünk sem tud szólni, De az életnek tovább kell mennie.

A több mint három órás beszélgetés után Panagiotisz megmutatja a méheit, melyek Langstroth kereteken, rakodó kaptárakban vannak. A fekvő kaptár ismeretlen errefelé.

Találkozónk végén a méhész levisz a közelben lévő strandra, ahol állítólag Odüsszeusz sodródott partra a phaiákok földjén és ahol Návfsziká (nem Nauszikaának ejti, mint mi egykor az irodalom órán!) beleszeretett a tengeri vándorba.

Az öböl csodálatos és az odavezető út mentén virító virágokon méhek zsonganak, most október elején. A víz hőmérséklete 20 C fok körüli és még jól esik benne az úszás.

Ajánljuk még:

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő méhtakarmány (2)

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu