A tej az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, bár a benne lévő laktózre egyre többen érzékenyek és a laktóztolerancia az életkor előrehaladtával csökken.
Egy új kutatásból kiderül, hogy az emberiség már nagyon régen felfedezte a tejben lévő értékeket és lehetőségeket. A Bristoli Egyetem kutatócsoportja kimutatta, hogy a tejet az első közép-európai földművesek már a korai neolitikumban, mintegy 7400 évvel ezelőtt is fogyasztották. A részleteket a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban ismertetik.
A módszer az állati zsírmaradványokból származó zsírsavakat veszi célba, így alkalmas az új élelmiszerek őskori bevezetésének meghatározására.
– Elképesztő, hogy pontosan tudjuk datálni a tej emberi felhasználásának kezdetét a történelem előtti időkben. Az agropasztoralizmus kialakulása az új élelmiszerek, például a tej és a tejtermékek bevezetésével átalakította az őskori emberek étrendjét, ami a modern korban is folytatódott, ismertette a kutatás részleteit Dr. Emmanuelle Casanova, a Bristoli Egyetem munkatársa.
Az Európa délkeleti, keleti és nyugati részéből származó telepesek voltak az öreg kontinens legkorábbi neolitikus földművelő csoportjai, akik az úgynevezett szalagagyag vonaldíszes kerámia kultúra, német rövidítése szerint, az LBK kultúrához tartoztak, és a tudósok szerint közülük néhányan tejet fogyasztottak. A kutatók 70 LBK-kultúrájú településről származó
Ez a kutatás óriási jelentőségű, mivel új betekintést nyújt az emberi táplálkozás gyakorlatában bekövetkezett jelentős változások időzítésébe, ahogyan azok Európa-szerte kialakultak. Egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a tejtermékek a korai neolitikumban széles körben elterjedtek, a tevékenység terjedelmében mutatkozó különbségek ellenére.