Back to top

A három legerősebb (de figyelmen kívül hagyott) zöldség

Gyerekkorunkban, amikor azt hallottuk anyukánktól, hogy "edd meg a zöldséget", sokan közülünk talán sóhajtottak, és csodálkoztak, hogy miért. Most, hogy már felnőttek vagyunk, megértjük, hogy a zöldségek tényleg jót tesznek, de valószínűleg a többségünk nem tudja, hogy milyen erős gyógyító hatással bírnak.

Vegyük például, hogy van vagy 10-12 olyan gyümölcs és zöldség, amelyeknek valóban hihetetlenül jótékony hatásai vannak, ha megfelelően főzik és fogyasztják őket. De gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezeket a zöldségeket. Főleg azért, mert túlságosan gyakoriak, és mert ezek mellett nőttünk fel.

Íme három szupererős zöldség, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Kelbimbó

A kelbimbó lehet, hogy kicsi, de ne tévesszen meg senkit. Akár rajongunk érte, akár nem, a kelbimbó egy rákellenes jedi, ugyanis több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség.

Az egyik ilyen vegyület, a szinigrin a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő.

Továbbá a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói kimutatták, hogy ha kelbimbó kivonatot használunk, a glükozinolátok a fehérvérsejtek DNS-ét is képesek stabilizálni azáltal, hogy blokkolják a támadó enzimeket.

Gombák

A természet egyik legerősebb eszközei a mellrák elleni küzdelemben. A gombák bizonyítottan javítják a szervezet immunrendszerét, és csökkentik a vastagbél-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Egy tanulmány szerint a gombafogyasztás 64%-kal csökkentette a kínai nők mellrákos megbetegedésének kockázatát. Ezenkívül D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, így segíthetnek a nátha leküzdésében.

Ahhoz, hogy a gomba minden tápértékéhez hozzáférjünk, mindenképpen főzzük meg, és ne nyersen fogyasszuk.

Hagyma

Egyes tanulmányok szerint azokat a vegyületeket, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe, miközben felszeleteljük a hagymát, tioszulfinátoknak nevezik, és megóvhatnak a stroke-tól. Ezek a vegyületek természetes vérhígítóként működnek, és megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását. Ezenkívül a hagymában található kvercetinől kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket, ami szintén segít a stroke megelőzésében. A hagyma magas C-vitamin-tartalmú zöldség, ami kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében - de nem a kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy ezek közül a zöldségek közül egyik sem egészséges, ha hosszú ideig vajban vagy zsíros olajban főzzük őket.

Forrás: 
blackdoctor.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.