Back to top

A három legerősebb (de figyelmen kívül hagyott) zöldség

Gyerekkorunkban, amikor azt hallottuk anyukánktól, hogy "edd meg a zöldséget", sokan közülünk talán sóhajtottak, és csodálkoztak, hogy miért. Most, hogy már felnőttek vagyunk, megértjük, hogy a zöldségek tényleg jót tesznek, de valószínűleg a többségünk nem tudja, hogy milyen erős gyógyító hatással bírnak.

Vegyük például, hogy van vagy 10-12 olyan gyümölcs és zöldség, amelyeknek valóban hihetetlenül jótékony hatásai vannak, ha megfelelően főzik és fogyasztják őket. De gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezeket a zöldségeket. Főleg azért, mert túlságosan gyakoriak, és mert ezek mellett nőttünk fel.

Íme három szupererős zöldség, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Kelbimbó

A kelbimbó lehet, hogy kicsi, de ne tévesszen meg senkit. Akár rajongunk érte, akár nem, a kelbimbó egy rákellenes jedi, ugyanis több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség.

Az egyik ilyen vegyület, a szinigrin a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő.

Továbbá a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói kimutatták, hogy ha kelbimbó kivonatot használunk, a glükozinolátok a fehérvérsejtek DNS-ét is képesek stabilizálni azáltal, hogy blokkolják a támadó enzimeket.

Gombák

A természet egyik legerősebb eszközei a mellrák elleni küzdelemben. A gombák bizonyítottan javítják a szervezet immunrendszerét, és csökkentik a vastagbél-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Egy tanulmány szerint a gombafogyasztás 64%-kal csökkentette a kínai nők mellrákos megbetegedésének kockázatát. Ezenkívül D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, így segíthetnek a nátha leküzdésében.

Ahhoz, hogy a gomba minden tápértékéhez hozzáférjünk, mindenképpen főzzük meg, és ne nyersen fogyasszuk.

Hagyma

Egyes tanulmányok szerint azokat a vegyületeket, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe, miközben felszeleteljük a hagymát, tioszulfinátoknak nevezik, és megóvhatnak a stroke-tól. Ezek a vegyületek természetes vérhígítóként működnek, és megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását. Ezenkívül a hagymában található kvercetinől kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket, ami szintén segít a stroke megelőzésében. A hagyma magas C-vitamin-tartalmú zöldség, ami kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében - de nem a kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy ezek közül a zöldségek közül egyik sem egészséges, ha hosszú ideig vajban vagy zsíros olajban főzzük őket.

Forrás: 
blackdoctor.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.