
Íme három szupererős zöldség, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.
Kelbimbó
A kelbimbó lehet, hogy kicsi, de ne tévesszen meg senkit. Akár rajongunk érte, akár nem, a kelbimbó egy rákellenes jedi, ugyanis több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség.
Továbbá a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói kimutatták, hogy ha kelbimbó kivonatot használunk, a glükozinolátok a fehérvérsejtek DNS-ét is képesek stabilizálni azáltal, hogy blokkolják a támadó enzimeket.
Gombák

Hagyma
Egyes tanulmányok szerint azokat a vegyületeket, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe, miközben felszeleteljük a hagymát, tioszulfinátoknak nevezik, és megóvhatnak a stroke-tól. Ezek a vegyületek természetes vérhígítóként működnek, és megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását. Ezenkívül a hagymában található kvercetinől kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket, ami szintén segít a stroke megelőzésében. A hagyma magas C-vitamin-tartalmú zöldség, ami kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében - de nem a kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy ezek közül a zöldségek közül egyik sem egészséges, ha hosszú ideig vajban vagy zsíros olajban főzzük őket.