0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A három legerősebb (de figyelmen kívül hagyott) zöldség

Gyerekkorunkban, amikor azt hallottuk anyukánktól, hogy "edd meg a zöldséget", sokan közülünk talán sóhajtottak, és csodálkoztak, hogy miért. Most, hogy már felnőttek vagyunk, megértjük, hogy a zöldségek tényleg jót tesznek, de valószínűleg a többségünk nem tudja, hogy milyen erős gyógyító hatással bírnak.

Vegyük például, hogy van vagy 10-12 olyan gyümölcs és zöldség, amelyeknek valóban hihetetlenül jótékony hatásai vannak, ha megfelelően főzik és fogyasztják őket. De gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezeket a zöldségeket. Főleg azért, mert túlságosan gyakoriak, és mert ezek mellett nőttünk fel.

Íme három szupererős zöldség, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Kelbimbó

A kelbimbó lehet, hogy kicsi, de ne tévesszen meg senkit. Akár rajongunk érte, akár nem, a kelbimbó egy rákellenes jedi, ugyanis több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség.

Az egyik ilyen vegyület, a szinigrin a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő.

Továbbá a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói kimutatták, hogy ha kelbimbó kivonatot használunk, a glükozinolátok a fehérvérsejtek DNS-ét is képesek stabilizálni azáltal, hogy blokkolják a támadó enzimeket.

Gombák

A természet egyik legerősebb eszközei a mellrák elleni küzdelemben. A gombák bizonyítottan javítják a szervezet immunrendszerét, és csökkentik a vastagbél-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Egy tanulmány szerint a gombafogyasztás 64%-kal csökkentette a kínai nők mellrákos megbetegedésének kockázatát. Ezenkívül D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, így segíthetnek a nátha leküzdésében.

Ahhoz, hogy a gomba minden tápértékéhez hozzáférjünk, mindenképpen főzzük meg, és ne nyersen fogyasszuk.

Hagyma

Egyes tanulmányok szerint azokat a vegyületeket, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe, miközben felszeleteljük a hagymát, tioszulfinátoknak nevezik, és megóvhatnak a stroke-tól. Ezek a vegyületek természetes vérhígítóként működnek, és megakadályozzák a vérlemezkék összecsapódását. Ezenkívül a hagymában található kvercetinől kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket, ami szintén segít a stroke megelőzésében. A hagyma magas C-vitamin-tartalmú zöldség, ami kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében – de nem a kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy ezek közül a zöldségek közül egyik sem egészséges, ha hosszú ideig vajban vagy zsíros olajban főzzük őket.

Forrás: blackdoctor.org