Back to top

Lux Róberttől búcsúzunk

Őszinte fájdalommal tudatjuk, hogy szervezetünk volt főtitkára, kedves kollégánk, dr. Lux Róbert életének 83. évében, 2022. november 5-én elhunyt.

Fotó: FruitVeB
Bár sokan ismerték, idézzünk fel néhány momentumot gazdag életútjából. A Kecskeméti Mezőgazdasági Technikumban szerzett középfokú képesítést, majd a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán végzett felsőfokú kertészeti tanulmányai befejeztével éveket töltött „gumicsizmás kertészként” a Városföldi és a Törökbálinti Állami Gazdaságban, így tudta, hogy milyen az élet a gyümölcsfák alatt.

1972–1987 között az állami gazdaságok gyümölcstermesztésének szakmai irányítójaként nagy gyümölcstelepítési tervek megálmodója volt.

Gyakorlati tapasztalatai egyre jobban erősítették meggyőződését, hogy a gyümölcstermesztőknek rendkívül nagy szükségük lenne a hatékony érdekvédelemre. A gondolatot hamarosan tett követte, 1987-től már az újonnan alakult Alma Egyesülés igazgatójaként vezette az ország első igazi szakmai érdekvédelmi szervezetét. 1989-től a jogutód Gyümölcs Egyesülés igazgatója, 1992-től a Magyar Gyümölcs Szövetség főtitkára volt, majd a Zöldségtermelők Országos Szövetségével történt egyesülés után 1999–2010 között a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács, illetve annak jogutódja, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács főtitkára, később alelnöke volt.

Igen alapos és gondos munkát végzett annak érdekében, hogy a zöldség- és a gyümölcstermelők, a kereskedők, a feldolgozók együttműködése minél zökkenőmentesebb legyen.

Szakmai és piaci ismeretei nagymértékben segítették a magyar gyümölcságazat fejlődését. Higgadt, kiegyensúlyozott személyisége, jó kapcsolatteremtő képessége, diplomáciai érzéke harcos küzdeni tudással párosult a kertészeti ágazat érdekében. Nyitottságával, szakmai tudásával mindig sikerült úgy irányítania a kertészeket a modern gazdálkodás felé, hogy véleményét mindenki jó tanácsként és nem kioktatásként élte meg.

Dr. Lux Róbert búcsúztatása 2022. december 9-én, pénteken 14 órakor a Kelenföldi Evangélikus templomban lesz. (1114 Budapest, Bocskai út 10.)

Az emlékezésre, búcsúra és Istentiszteletre várnak mindenkit, aki tisztelte őt. A szervezés érdekében kérik azonban, hogy előzetesen jelezzék részvételüket az info@fruitveb.hu emailcímen!

A temetésre később szűk családi körben kerül sor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet/FruitVeB

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.