Back to top

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

A halle-wittenbergi Luther Márton Tudományegyetem tudósai felfedezték, hogy a párolás során a szénában lévő fehérjék sérülnek, és ezáltal a lovak számára nehezebben emészthetővé válnak. Ez pedig tápanyaghiányhoz vezethet, és akár a növekedés vagy az izomfejlődés rovására is mehet ez – írják az Animals című tudományos lapban megjelent tanulmányukban - írja a Phys.org.

A 100 Celsius fokos forró gőzös kezelés célja, hogy elpusztítja a veszélyes mikroorganizmusokat, és a port, valamint gombaspórákat megkösse a szénában.

„Sok lónak van tüdőproblémája, például asztmája. A gőzöléses eljárás gyakorlat minden élő mikroorganizmust elpusztít, és megköti azokat a részecskéket, melyeket etetés közben belélegezhetnének és károsítaná a tüdejüket.”

– magyarázta Annette Zeyner professzor, az egyetem Agrár- és Táplálkozástudományi Intézetének munkatársa.

Azonban a csapata felfedezte, hogy negatív következménye is van ennek a kezelésnek, mégpedig hogy a szénában lévő fehérjék sérülnek. „A fehérjék nagyobb része, és a bennük lévő kulcsfontosságú aminosavak már nem tudnak a vékonybélben megemésztődni – más szóval ennek eredményeképpen a lovak nem jutnak hozzá ezekhez a fehérjékhez a gőzölt szénából. Azonban ezeknek a fehérjéknek az összetevői nélkülözhetetlenek a lovak számára, és a vastagbélben nem tudnak felszívódni” – magyarázta Zeyner.

A kutatók többféle széna-mintát vizsgáltak.

A „párolt” szénában több olyan anyagot találtak, melyek a Maillard reakció eredményeképp létre, ami arra utal, hogy a fehérjék sérültek. Ez a reakció zajlik le az ételekben főzés és sütés közben is, és ez felelős a barnulásért, vagy az ízek létrejöttéért is.

„A fehérjék aminosavakból állnak. A gőzölés károsítja ezeket, és új komplexeket alkotnak a szénában lévő cukrokkal” – mondta Caroline Pisch, a tanulmány vezető szerzője. Ettől pedig nehezebben emészthetővé válnak a lovak számára. A kutatók vizsgálata szerint a kezelés hatására a vékonybélben felszívódni képes fehérjék mennyisége megfeleződött a szénában.

Zeyner szerint ez jelentős csökkenés az esszenciális aminosavak mennyiségében a takarmány fehérjetartalmában, ami problémás lehet különösen a növekedésben lévő lovaknál, akiknek több fehérjére van szükségük a növekedéshez, vagy a csikót szoptató kancáknál, ahol a tejtermeléshez nélkülözhetetlenek ezek. És hogy tovább árnyalja ezt a helyzetet,

a fehérjehiánynak változatos tünetei lehetnek a különböző állatoknál.

Ebbe beletartozik a visszamaradt izomfejlődés, vagy fénytelen, bozontos szőr, az úgynevezett „éhségszőrzet” – ebben az esetben hosszú, egymástól távol álló szálakat találni a ló szőrében. A lótartók ennek elejét vehetik azzal, ha az állataiknak egyéb fehérjedús takarmánykiegészítőket adnak, például élesztőt, szójalisztet, vagy más minőségi, fehérjedús keverékeket.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.