Back to top

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

A menopauza során például számos olyan egészségügyi probléma merülhet fel, mint a súlygyarapodás, a csontritkulás és a szívbetegségek fokozott kockázata. Szerencsére azonban rengeteg módszer van arra, hogy ezeket a problémákat kordában tartsuk - kezdve azzal, hogy néhány tápanyagban gazdag szuperélelmiszert beiktatunk a mindennapi étrendünkbe.

A szuperélelmiszerek tápanyagban gazdag ételek, amelyek számos előnnyel járnak, a szív egészségétől kezdve az erősebb immunrendszerig.

Az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztása bárki számára nagyszerű ötlet az élet bármely szakaszában, de különösen előnyös lehet a 40 év feletti nők számára. Hogy felfedezzünk néhányat a legjobb lehetőségek közül, amelyek segíthetnek lassítani az öregedést és enyhíteni a menopauza néhány tünetét, Megan Wong, dietetikus és Kristian Morey, dietetikus elmondta, hogy a keresztesvirágú zöldségek, az aszalt szilva és a fekete bab mind fantasztikus kiegészítései lehetnek az étrendnek.

Keresztesvirágú zöldségek

Morey szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy, és a kelbimbó fogyasztásának növelése nagyszerű módja a hormonok szabályozásának, ami az életkor előrehaladtával - különösen a menopauza idején - kifejezetten jól jöhet.

Elmagyarázza, hogy ezek a zöldségek egy indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely lebontva egy másik vegyületet, a diindolil-metánt (DIM) termel.

"A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával" - mondja Morey. Szerencsére ezek a zöldségek számos étrendbe beleférnek, ugyanis sok például sütve is finom.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva egy alulértékelt gyümölcs. Wong szerint pedig igazán nagy előnyökkel járhat, különösen a 40 év feletti nők számára. Sőt, azt mondja, hogy az aszalt szilva a tökéletes szuperélelmiszer annak érdekében, hogy felkészítse a női szervezetet a menopauzára. Ez az erőteljes gyümölcs segíthet leküzdeni a csontritkulást és a súlygyarapodást is, ami két gyakori probléma, amit a perimenopauza alatt kezdődő hormonális változások okoznak a szervezetben.

"A kutatások azt mutatják, hogy napi 4-5 darab aszalt szilva elfogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez.

Ezekben a vizsgálatokban az aszalt szilva rendszeres fogyasztása valóban összefüggésbe hozható volt a gerinc magasabb csont ásványi sűrűségével" - mondja Wong, megjegyezve, hogy ez a szuperétel gazdag oldható rostokban is, amelyek lelassítják az emésztést és egyenletesen tartják a vércukorszintet, hogy segítsen kezelni az étel utáni sóvárgást, amely felesleges nassoláshoz és további súlygyarapodáshoz vezet.

Fekete bab

Egy másik fantasztikus kiegészítője minden étrendnek, de különösen a 40 év feletti nők számára a fekete bab. "A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek" - magyarázza Wong. A magnéziumban és káliumban gazdag ételek fogyasztása különösen a menopauza közeledtével nagyszerű ötlet.

"A menopauza alatt a nők csontsűrűségük akár 20%-át is elveszítik, ami nagymértékben növeli a csontritkulás kockázatát" - mondja.

A menopauzán túl pedig azért is fontos, hogy elegendő mennyiségű ilyen tápanyaghoz jussunk, mert - mint Wong elmondja - a menopauza után megemelkedik a vérnyomás, ami növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Valamint a szervezetünkben lévő magnézium mintegy 60%-át a csontok tárolják.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?