A menopauza során például számos olyan egészségügyi probléma merülhet fel, mint a súlygyarapodás, a csontritkulás és a szívbetegségek fokozott kockázata. Szerencsére azonban rengeteg módszer van arra, hogy ezeket a problémákat kordában tartsuk - kezdve azzal, hogy néhány tápanyagban gazdag szuperélelmiszert beiktatunk a mindennapi étrendünkbe.

Keresztesvirágú zöldségek
Morey szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy, és a kelbimbó fogyasztásának növelése nagyszerű módja a hormonok szabályozásának, ami az életkor előrehaladtával - különösen a menopauza idején - kifejezetten jól jöhet.
"A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával" - mondja Morey. Szerencsére ezek a zöldségek számos étrendbe beleférnek, ugyanis sok például sütve is finom.

Aszalt szilva
Az aszalt szilva egy alulértékelt gyümölcs. Wong szerint pedig igazán nagy előnyökkel járhat, különösen a 40 év feletti nők számára. Sőt, azt mondja, hogy az aszalt szilva a tökéletes szuperélelmiszer annak érdekében, hogy felkészítse a női szervezetet a menopauzára. Ez az erőteljes gyümölcs segíthet leküzdeni a csontritkulást és a súlygyarapodást is, ami két gyakori probléma, amit a perimenopauza alatt kezdődő hormonális változások okoznak a szervezetben.
Ezekben a vizsgálatokban az aszalt szilva rendszeres fogyasztása valóban összefüggésbe hozható volt a gerinc magasabb csont ásványi sűrűségével" - mondja Wong, megjegyezve, hogy ez a szuperétel gazdag oldható rostokban is, amelyek lelassítják az emésztést és egyenletesen tartják a vércukorszintet, hogy segítsen kezelni az étel utáni sóvárgást, amely felesleges nassoláshoz és további súlygyarapodáshoz vezet.

Fekete bab
Egy másik fantasztikus kiegészítője minden étrendnek, de különösen a 40 év feletti nők számára a fekete bab. "A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek" - magyarázza Wong. A magnéziumban és káliumban gazdag ételek fogyasztása különösen a menopauza közeledtével nagyszerű ötlet.
A menopauzán túl pedig azért is fontos, hogy elegendő mennyiségű ilyen tápanyaghoz jussunk, mert - mint Wong elmondja - a menopauza után megemelkedik a vérnyomás, ami növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Valamint a szervezetünkben lévő magnézium mintegy 60%-át a csontok tárolják.