0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

A menopauza során például számos olyan egészségügyi probléma merülhet fel, mint a súlygyarapodás, a csontritkulás és a szívbetegségek fokozott kockázata. Szerencsére azonban rengeteg módszer van arra, hogy ezeket a problémákat kordában tartsuk – kezdve azzal, hogy néhány tápanyagban gazdag szuperélelmiszert beiktatunk a mindennapi étrendünkbe.

A szuperélelmiszerek tápanyagban gazdag ételek, amelyek számos előnnyel járnak, a szív egészségétől kezdve az erősebb immunrendszerig.

Az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztása bárki számára nagyszerű ötlet az élet bármely szakaszában, de különösen előnyös lehet a 40 év feletti nők számára. Hogy felfedezzünk néhányat a legjobb lehetőségek közül, amelyek segíthetnek lassítani az öregedést és enyhíteni a menopauza néhány tünetét, Megan Wong, dietetikus és Kristian Morey, dietetikus elmondta, hogy a keresztesvirágú zöldségek, az aszalt szilva és a fekete bab mind fantasztikus kiegészítései lehetnek az étrendnek.

Keresztesvirágú zöldségek

Morey szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bok choy, és a kelbimbó fogyasztásának növelése nagyszerű módja a hormonok szabályozásának, ami az életkor előrehaladtával – különösen a menopauza idején – kifejezetten jól jöhet.

Elmagyarázza, hogy ezek a zöldségek egy indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely lebontva egy másik vegyületet, a diindolil-metánt (DIM) termel.

„A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával” – mondja Morey. Szerencsére ezek a zöldségek számos étrendbe beleférnek, ugyanis sok például sütve is finom.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva egy alulértékelt gyümölcs. Wong szerint pedig igazán nagy előnyökkel járhat, különösen a 40 év feletti nők számára. Sőt, azt mondja, hogy az aszalt szilva a tökéletes szuperélelmiszer annak érdekében, hogy felkészítse a női szervezetet a menopauzára. Ez az erőteljes gyümölcs segíthet leküzdeni a csontritkulást és a súlygyarapodást is, ami két gyakori probléma, amit a perimenopauza alatt kezdődő hormonális változások okoznak a szervezetben.

„A kutatások azt mutatják, hogy napi 4-5 darab aszalt szilva elfogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez.

Ezekben a vizsgálatokban az aszalt szilva rendszeres fogyasztása valóban összefüggésbe hozható volt a gerinc magasabb csont ásványi sűrűségével” – mondja Wong, megjegyezve, hogy ez a szuperétel gazdag oldható rostokban is, amelyek lelassítják az emésztést és egyenletesen tartják a vércukorszintet, hogy segítsen kezelni az étel utáni sóvárgást, amely felesleges nassoláshoz és további súlygyarapodáshoz vezet.

Fekete bab

Egy másik fantasztikus kiegészítője minden étrendnek, de különösen a 40 év feletti nők számára a fekete bab. „A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek” – magyarázza Wong. A magnéziumban és káliumban gazdag ételek fogyasztása különösen a menopauza közeledtével nagyszerű ötlet.

„A menopauza alatt a nők csontsűrűségük akár 20%-át is elveszítik, ami nagymértékben növeli a csontritkulás kockázatát” – mondja.

A menopauzán túl pedig azért is fontos, hogy elegendő mennyiségű ilyen tápanyaghoz jussunk, mert – mint Wong elmondja – a menopauza után megemelkedik a vérnyomás, ami növeli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Valamint a szervezetünkben lévő magnézium mintegy 60%-át a csontok tárolják.

Forrás: shefinds.com