0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

Tom Vilsack, az USA mezőgazdasági minisztere szerint Mexikó ezen lépése (melyről korábban a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt itt) megsértené az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada között fennálló kereskedelmi megállapodást – írja a thedairysite.com a Reuters híradására hivatkozva.

Lopez Obrador azonban azt közölte, hogy ez a tiltás kizárólag az emberi fogyasztásra szánt kukoricára vonatkozik, az állati takarmányra nem.

Mexikó az egyik legnagyobb importőre az USA-ban termelt kukoricának, évente nagyjából 17 millió tonnányit vásárol fel. Az USA-ban megtermelt összes kukoricának 90 százalékát teszi ki a génmódosított fajták, így érthető, hogy a tiltás híre aggodalommal töltötte el az amerikai gazdákat.

Lopez Obrador a nyomásnak engedve bejelentette, hogy még két évig hajlandóak fogadni a takarmányozásra szánt GM kukoricát, bár konkrét dátumokat nem közölt erre vonatkozóan. Eközben az amerikai kukoricatermesztők szövetségének elnöke, Jon Dogget szerint hatalmas veszteség érné nem csak az amerikai gazdákat és vidéki közösségeket egy ilyen tilalom esetén, de a mexikói emberek és a gazdaság is megszenvedné, ha nem engednék ennek a „biztonságos és környezetbarát technológiával termesztett biotech kukoricának” a behozatalát.

A mexikói elnök azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét ország egészségügyi hatóságának fel kellene mérnie a GMO kukorica fogyasztás emberi egészségre gyakorolt hatását.

Forrás: thedairysite.com