Back to top

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A hagyományos fűszerezéstől abban tér el a pácolás, hogy órákig, akár napokig is a pácban tartjuk a fűszerezni valót, hogy jobban átvegye a kívánt ízeket.

A fűszerek nagy része gyógyhatással is bír, így a pácok, fűszerek használata nem csak ízesít, de az élettani folyamatainkat is kedvezően befolyásolhatja.

A sültek szeletelve, vagy a maradéka apróra vágva is kiváló szendvicsekbe
A sültek szeletelve, vagy a maradéka apróra vágva is kiváló szendvicsekbe
Száraz és nedves pácok

A száraz pácolás során az elkészített fűszerkeveréket (majoránna, bors, kakukkfű stb.) közvetlenül a sütnivalóra dörzsöljük, vagy hintjük és kevés olajjal, zsírral bekenve sütőpapírba, illetve alufóliába csomagoljuk. Egy ideig így tartjuk, hogy az ízeket átvegye az étel alapanyag, és akár ebben a csomagolt formában is süthetjük a jobb ízhatás érdekében.

A nedves pácolást főleg húsféléken alkalmazzuk, de a seitan (búzahús), tofu (szójahús) sütése előtt is ajánlatos, hiszen ez puhábbá, emészthetőbbé és élvezhetőbbé teszi a végeredményt.

Ezek a húspótlók, akár csak a húsok fűszerezés nélkül teljesen íztelenek. Így igaz a vegetáriánusoknak az a felvetése, hogy a húst sem az íze miatt eszik az emberek, csak megszokásból, hiszen az élvezeti értékét a fűszerek adják meg. Növényi húspótlók alkalmazásakor ugyanez igaz, a fűszerektől lesz ízletes az étel…

A páclé sokféle ízesítésű lehet

Savanyú: ebben az esetben zöldségből, fűszerekből és ecet léből készül. Sós: ilyen amikor a sonkát, sertésnyelvet salétrommal, sóval és fűszerekkel pácolták. Fokhagymás: például a szalonnát pácolták így. Borsos: pl. roast beef, amit sóval és borssal pácolnak be.

Emellett vannak tejfölös és mustáros pácok is. Pácfűszerek szinte bármiből lehetnek: majoránna, babérlevél, koriander, boróka, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, kapormag stb. Ügyeljünk arra, hogy pácolni csak lehűtött terméket szabad és a páclé mindig fedje el azt. Az oldalast 5-6 napig, a sonkát 4-5 hétig is páclében tartották régen.

Ma ne legyenek illúzióink az üzletben vásárolt húsok többségét gyors pácolással érlelik, mely órák alatt kész, és sokszor ízfokozók és különféle kémiai anyagoknak köszönhető az ízre jó, egészség szempontjából sokszor borzalmas végeredmény.

Grill pácok

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, kevés paprika. A szeleteket az összetevőkből készített páclébe helyezzük, 1/2-1 napon át hűtőszekrényben tároljuk.

Másik változatban mustár, só, bors, őrölt szerecsendió, és fokhagymakrém kell hozzá. A hozzávalókból készített keverékkel bekenjük a szeleteket, közéjük szeletelt hagymát rakunk és egy napra hűtőszekrénybe helyezzük.

Száraz fűszerkeverék pácoláshoz

Rengeteg változatban készülhet, íme néhány:

- Egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, egy rész apróra vágott zöld kapor (e zöldfűszerek lehetnek szárazak, azaz szárítottak is), egy rész apróra vágott tárkonylevél, egy rész törött fekete bors, ízlés szerint só.

- Egy rész piros, édes-nemes fűszerpaprika, egy rész törött fekete bors, egy rész zúzott fokhagyma, egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só.

- Egy rész törött fehérbors, egy rész reszelt gyömbérgyökér (vagy gyömbérpor), egy rész zúzott fokhagyma, egy rész őrölt szerecsendió-virág, egy rész törött fehér bors, kevés só.

- Egy rész reszelt vöröshagyma, két rész kókuszreszelék, fél rész porcukor, ízlés

szerint só.

- Két rész zúzott fokhagyma, két rész törött fekete bors, ízlés szerint só.

- Egy rész őrölt koriander, egy rész őrölt szegfűbors, egy rész törött fekete bors,

kevés só.

- Egy rész mustármag, egy rész zúzott fokhagyma, egy rész reszelt vöröshagyma,

kevés só.

- Egy rész törött fekete bors, egy rész piros, csípős fűszerpaprika, egy rész zúzott fokhagyma, egy rész reszelt vöröshagyma, egy rész őrölt köménymag, ízlés szerint só.

- Egy rész őrölt szerecsendió-virág, egy rész majoránna, egy rész apróra vágott petrezselyemzöld, egy rész törött fekete bors, ízlés szerint só.

Barbecue fűszerkeverék

Hozzávalók: 2 teáskanál összetört zellermag, 1-1 teáskanál paprika, őrölt szerecsendió, chili por, fokhagymapor, hagymás só, só, frissen őrölt fekete bors, 2 teáskanál száraz majoránna, 1-2 teáskanál barna cukor. Ugyanebből pác készülhet, ha a fűszerkeveréket 1 pohár vörös-, vagy fehérborral keverjük össze és belekeverünk 4 evőkanál fokhagyma ízesítésű olajat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.