0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Egyelőre mégsem lesz tilos műanyagba csomagolni Franciaországban

Még 2022 év elején lépett hatályba a jogszabály Franciaországban, amely egy sor zöldség-gyümölcsnél megtiltotta a műanyag zacskók használatát. Most decemberben az államtanács mégis mentességet adott a tilalom alól, olvastuk a fruchthandel.de legfrissebb cikkében.

Ahogy a nemzetközi zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem szakportálján megjelent cikk utal rá, a körforgásos gazdálkodásról szóló törvénynek volt az egyik lényeges eleme, hogy

mintegy harminc zöldség-gyümölcs esetén megtiltotta az 1,5 kilósnál kisebb kiszerelések műanyagba csomagolását; és ezt a tilalmat oldották most fel.

A környezetvédelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy minél hamarabb kidolgoznak egy másik rendeletet, amely kifejezetten a lédig árusított zöldség-gyümölcs zacskózását fogja tiltani, de a különösen érzékeny áruk itt is mentességre számíthatnak.

A francia környezetvédelmi miniszter, Christophe Béchu Twitter-bejegyzése szerint az új rendelet „még keményebb” lesz. Cél, hogy a lakosság mindennapjaiból száműzzék a lehető legtöbb feleslegesen használt műanyagot, ugyanakkor a gazdasági szereplőket támogassák az új megoldások keresésében. Erre egy 40 millió eurós keretet is rendelkezésre bocsájtottak a minisztériumi közlemény szerint.

A francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, az Interfel úgy kommentálta az eseményeket, hogy

az ágazat célja az értelmes műanyagmentesítés,

és az államtanács döntése talán lehetőséget ad rá, hogy az ágazati szereplők és a kormányzat közösen dolgozzák ki az optimális jogszabályi kereteket. Ideális esetben mindezt még európai uniós szinten is sikerül harmonizálni, és összhangba hozni a gazdasági kényszert a technikai lehetőégekkel, idézte az Interfel közleményét a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu