0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Finom, értékes, de nem csodaszer

A hagyományos karácsonyi menüből nem hiányozhat a mák, de olyanok is akadnak, akik szerint minden nap kellene fogyasztani, mert – például a csontritkulás megelőzésében – valóságos csodaszer. Mi igaz ebből? Erről kérdeztük dr. Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét.

Bár ma sokan kerülik a mákos ételeket, mert kellemetlennek tartják, ha nem tudnak azonnal fogat mosni, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, a diófélékkel együtt vegyesen heti 2-3 alkalommal.

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Köhögéscsillapításra, görcsoldásra, súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására is alkalmazzák, de otthon semmiképp sem érdemes kísérletezni vele, mert veszélyes lehet a szervezetünkre.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer.

Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. Persze, nagyon ritkán eszünk meg 10 dekagramm mákot. Egy tésztára, szelet süteménybe legfeljebb 2-3 deka kerül. Ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy értékes B1-, B6-, B2- és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium.

Két ismert természetgyógyásztól, Schirilla Györgytől és Oláh Andortól ismert az a történet, amely szerint néhány évtizede áthelyezés miatt egy egész temetőt exhumálni kellett egy csallóközi faluban, Szlovákia területén, de a régészek számára is nagy meglepetést okozott, hogy a csontokat teljesen ép állapotban találták. A természetgyógyászok ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a helyi lakosság rendszeresen fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel a máktermesztés volt az egyik fő bevételi forrása.

A jelenséget azzal magyarázták, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, ami segít a kalcium hatékony felszívódásában, a dietetikus szakember azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz:

a foszfor gyengíti a kalcium biohasznosulását.

Schirilla György mindenesetre nagy híve volt a máknak, és saját receptet is kifejlesztett a rendszeres mákfogyasztás elősegítése érdekében. Ennek lényege, hogy a darált mákot össze kell keverni egy kis vízzel és mézzel, majd fel kell forralni és naponta egy evőkanállal fogyasztani belőle.

Ha jól is hangzik, a dietetikus nem javasolja a keverék rendszeres evését. Mint mondja, a méz is cukor, tehát szintén gyengíti a kalciumfelszívódást, és

sokkal jobban járunk, ha rendszeresen fogyasztunk tejet, illetve tejtermékeket.

Schirilla mákkeverékéhez a citromos vizet is ajánlják, mint ami ugyancsak segíti a kalcium biohasznosulását, de a szakember szerint ez is tévedés. A C-vitamin megfelelő bevitele hozzájárul a bőr, a csontok és kötőszövetek egészségéhez, de a citromos víz helyett erre inkább a rendszeres és bőséges zöldség-, valamint gyümölcsfogyasztást javasolja.

Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak, hideg sajtolásukkal 33, meleg sajtolásukkal pedig 50 százalék körüli olajat lehet kinyerni belőlük. A mákolajat használhatjuk étolajként, például úgy, hogy 1-2 mokkáskanállal keverünk a salátához, de tudnunk kell róla, hogy nincs benne kalcium, és természeteseb jóval kisebb mennyiségben hozzáférhető az egyéb olajoknál, amilyen a napraforgó-, az olíva- vagy a mogyoróolaj.

Összefoglalva a dietetikus szakember véleményét, a máknak valóban magas a kalciumtartalma, így fogyasztása hozzájárulhat a kalciumigény fedezéséhez, de a tejtermékekből jobban felszívódik a kalcium a szervezetünkbe.

A mákolaj nem egyenértékű a mákkal, markánsan eltér az összetétele. A mák fogyasztását azért sem ajánlja túlzásba vinni, mivel rendszerint édes ételekkel történik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu