Back to top

Mit kell hozzáadnunk az italunkhoz, ha a sima víz nem hidratál eléggé?

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a vízfogyasztás szinte minden testi funkcióhoz elengedhetetlen. A kérdés azonban az, hogy vajon még többet profitálnánk-e abból, ha néhány extra összetevővel kiegészített vizet innánk?

Egy közösségi médiára feltöltött videóban azt állítják, hogy a sima víz ivása önmagában nem elég hidratáló, ezért más ásványi anyagokra is szükségünk van ahhoz, hogy feltöltsük a szervezetünket létfontosságú tápanyagokkal. A videóban olyan összetevőkkel egészítették ki a sima ivóvizet, mint a citrom, a lime és a himalájai tengeri só.

Dr. Jill Carnahan, orvos elmondta, hogy a sima víz fogyasztása kiváló megoldás a mindennapi hidratálásra, de néhány további összetevő hozzáadása is hasznos lehet bizonyos populációk számára, mivel az igények egyénenként eltérők lehetnek.

Kezdjük azzal, hogy a szervezetünkre jótékony hatással lehetnek a hozzáadott elektrolitok, ha sok stressznek vagy hormonális egyensúlyzavarnak vagyunk kitéve.

"A mellékvesék felelősek a mineralokortikoidok szabályozásáért és termeléséért, amelyek kapcsolatban állnak az elektrolitokkal és befolyásolják a só- és vízháztartást" - mondja Dr. Carnahan. Ez azt jelenti, hogy minden olyan zavar, amely a mellékveséket érinti, negatív hatással lehet a hidratáltsági szintre. "Tehát alapvetően, ha nagy stressznek vagyunk kitéve, vagy a mellékveséink valamilyen okból nem működnek jól, fontos, hogy a vízhez adjunk elektrolitokat, különösen nátriumot, ugyanis, ha csak sima vizet iszunk, az hiponatrémiát, vagyis alacsony nátriumszintet okozhat, ami további nehézségekhez vezethet, ha túlzottan izzadunk" - mondja Dr. Carnahan. Ezek az esetek persze ritkák.

"Emellett az infraszauna használata, a túlzott testmozgás, és a nagymértékű izzadás is só- és elektrolitveszteséget okoz" - teszi hozzá Dr. Carnahan, ezért azt javasolja, hogy adjunk a vízhez némi nátriumtartalmú ásványi anyagot.

Ha gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdünk, amelyek hasmenéshez vagy tápanyagvesztéshez vezethetnek, fontos, hogy ne csak egyszerűen vízzel pótoljuk a folyadékot.

"Ha valamilyen oknál fogva hasi problémáink vannak, például gyomorhurut vagy hasmenés, akkor több káliumot veszítünk a bélrendszeren keresztül, így ebben az esetben a legjobb lenne, ha a vizet extra magnéziummal és káliummal egészítenénk ki" - mondja.

Mit igyunk a sima víz helyett?

"Amikor ásványi anyagokkal dúsított vizet iszunk, akkor lúgos terméket fogyasztunk. Az ezekhez az italokhoz adott ásványi anyagok segíthetnek az egészséges csontok megőrzésében" - mondja. "Ettől függetlenül nem vagyok nagy rajongója az ízfokozott vizeknek vagy az ásványi anyagok nélküli, szénsavas vizeknek."

Hogyan növelhetjük a hidratáltságunkat, ha egyáltalán nem találjuk vonzónak a vízfogyasztás lehetőségét?

"Ha valaki nem szereti a tiszta víz ízét, akkor citrom vagy lime, esetleg uborka hozzáadása tökéletesen jó alternatíva lehet" - mondja Dr. Carnahan.

Forrás: 
wellandgood.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.