Back to top

Fókuszban a fenntarthatóság

Nyolcadik alkalommal vehették át díjaikat a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertesei. A pályázatot nyert fiatal agrárszakemberek olyan témákban végezte kutatásokat, mint a körforgásos gazdálkodás, a klímaváltozás hatásai, a napelemek használata a növénytermesztésben, az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatása, bio hulladékok hasznosítása, a biodiverzitás megőrzése.

Fotó: Pixabay
Olyan szakterületek, amelyek a ma gazdálkodói elé állított kihívásokra, mind a klimatikus mind a pedig a fogyasztók által támasztott elvárásokra választ tudnak adni, innovatív újításokat tudnak kínálni. Az „így szoktuk” gazdálkodásának ideje lejárt, a megfelelő eszközökkel, újfajta gazdálkodási szemlélettel kell a megváltozott időjárási körülményekre és az EU által támasztott fenntartósági követelményekre, a szektor jelenlegi és jövőbeni kihívásaira reagálni.

Cél a friss gondolkodás, az új ötletek, megoldási javaslatok ösztönzése, a fenntartható fejlődés támogatása.

Egyre komolyabb kihívásokkal néz szembe a hazai agrárium. A mezőgazdasági és élelmiszeripari mikro-, kis- és középvállalkozásainak várakozásait mutató K&H agrárindex másfél éve, 2021 második negyedéve óta csökkenő trendet mutat, és jelenleg 7 ponton áll az elmúlt évek 20 pont körüli átlagértékéhez képest. A felmérés szerint a fő kihívást jelenleg az infláció, az energiaköltségek növekedése és a megfelelő munkaerő hiánya jelenti a cégek számára. Emellett a következő termelési ciklusra jelentősen megemelkednek a beszerzési árak, ezért az agrárium működőtőke szükséglete intenzívebb. A tavalyi aszály után pedig most a rendkívül enyhe téli időjárás okoz fejfájást a gazdáknak.

Ebben a helyzetben nem lehet halogatni a szükséges beruházásokat, ugyanis csak a modern, innovatív eszközökkel tudnak hatékonyabban, fenntarthatóbban és a fogyasztói igényekhez igazodva termelni a cégek

– hangsúlyozta Demeter Zoltán, a K&H Agrár fejlesztési főosztály vezetője.

Fotó: K&H
Emellett azzal is szembe kell nézni, hogy a 23-27-es Európai Uniós támogatási ciklus nagyjából 3000 milliárd forint fejlesztési támogatásának nagy része már fenntarthatósági kritériumokhoz van kötve.

A közös agrárpolitika (KAP) egyik meghatározó eleme ugyanis a zöld fenntarthatóság elérése, ami magába foglalja a környezetvédelmet, illetve a tájkép és biodiverzitás megőrzését, a vegyszerhasználat csökkentését és a környezetkímélő technológiák alkalmazását. Mindez egyértelműen mutatja az irányt, hogy az agrárium fejlesztéseinek a fenntartható fejlődést szolgáló megoldások felé kell mozdulnia. Ennek megvalósításában és alkalmazásában meghatározó szerepe van a fiatal, a fenntarthatóságra és innovációkra nyitott agrárszakembereknek

– emelte ki a szakértő a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat átadóján, amely 2015 óta díjazza és támogatja a hazai agrárképzésben részt vevő hallgatók tanulmányait, kutatásait.

A három kategóriában – PhD, mesterképzés és alapképzés - idén 17 felsőoktatási intézmény 35 karán hirdették meg a pályázatot, ahonnan 44 pályamunka érkezett. A 2022-es pályázat egy újítással gazdagodott a képzőintézmények motiválására.

A legtöbb nyertes pályázatot adó intézmény részére minden évben egy vándorkupát adnak át elismerésül. Az idei évben a Debreceni Egyetem érdemelte ki ezt a különdíjat.

Sári Enikő, kiadónk a Magyar Mezőgazdaság ügyvezető igazgatója, zsűritársaival együtt gratulált a díjazottaknak.
Sári Enikő, kiadónk a Magyar Mezőgazdaság ügyvezető igazgatója, zsűritársaival együtt gratulált a díjazottaknak.
Fotó: Bartos Gyula

K&H a fenntartható agráriumért 2022 díjazottjai PhD kategóriában:

 1. helyezett:
  Kiss Nikolett Éva
  Kiss Nikolett Éva
  Fotó: Bartos Gyula
  Kiss Nikolett Éva, Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
  Broiler csirke tartáshoz kapcsolódó környezeti terhelés értékelése körforgásos szemlélet alapján
   
 2. helyezett: Török Evelin, Debreceni Egyetem Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
  Kiesési kockázatok értékelése a hazai tejtermelő szarvasmarha állományokban
   
 3. helyezett: Kaszás László, Debreceni Egyetem Kerpely Kálmán Doktori Iskola
  Csicsóka ökotípusok összehasonlító vizsgálata zöld biomassza hasznosítás céljából

A mesterképzés kategória nyertesei:

 1. helyezett
  Szabó Bence és Wágner Árpád
  Szabó Bence és Wágner Árpád
  Fotó: Bartos Gyula
  : Szabó Bence és Wágner Árpád, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar
  IMU alapú elmozdulásmérő eszköz fejlesztése és ennek alkalmazása talajáramlások vizsgálatában, diszkrételemes modellek kalibrációjához
   
 2. helyezett: Kádár Tamás László, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar
  A kocsánytalan tölgy kisfajok ökológiai elkülönítése és felhasználási lehetőségei a Jakab-hegy térségében
   
 3. helyezett: Szám Dorottya, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus
  Botrytis cinerea extracelluláris fehérjék hálózatának vizsgálata
  Fesztóry Ottó
  Fesztóry Ottó
  Fotó: Bartos Gyula

Az alapképzés kategória nyertesei:

 • Fesztóry Ottó, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Kar
  Napelemek és alma ültetvény kombinálásának előnyei
   
 • Hock Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet
  A klímaváltozás hatása a szőlő fenofázisaira kettős metszéssel elért késleltetés alapján
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/K&H

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.