0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

2023 a Kölesek Nemzetközi Éve: kölesburgert a tányérra!

Az ENSZ közgyűlése a 2021. márciusi, 75. ülésén a 2023-as évet a Kölesek Nemzetközi Évének nyilvánította. Mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy erre a csodálatos táplálékra irányítsa a fogyasztók és a termesztők figyelmét. Ez az év remek alkalom arra, hogy jobban megismerkedjünk vele és finom falatokkal hódoljunk élvezetének.

A köles a kritikusan száraz területeken megtermő nemritkán egyetlen gabonaféle. Ezért az éghajlatváltozás miatt már jelenünkben kiemelt jelentőségű termesztésének növelése.

Mivel nincsenek nagy igényei, szegényebb talajokon is érdemes vele foglalkozni, annál is inkább, mivel segít csökkenteni a talaj további degradációját és támogatja a biodiverzitás helyreállítását.

A köles a múltban is sokszor kisegítette az emberiséget, és könnyen lehet, hogy a jövőben is kitüntetett szerephez jut még. Értékes tápanyag-, ásványianyag- és rosttartalma okán a mostaninál sokkal előkelőbb helyet érdemelne táplálkozásunkban.

A benne található kéntartalmú aminosavak jótékonyan hatnak a máj regenerálódó képességére. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek számára is fogyasztható.

Hatalmas potenciál van benne

Sokan ódzkodnak a köles fogyasztásától, pedig őseink nagyra becsülték. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, számtalan módon felhasználható, kombinálható. Készíthetünk belőle köretet zöldségekkel, krokettet, tölthetjük paprikába, cukkinibe, burgonyába, és akár levesbetét is lehet. Édességekhez szintén nagyon kreatívan felhasználható, számtalan receptben alkalmas a túró helyettesítésére. Miután sikerül egy kis gyakorlatot szerezni vele, egyre bátrabban használhatjuk, kiszélesítve a felhasználás körét.

A köles főzése és ízesítése

Kimérünk egy csésze (250 ml) kölest, beleöntjük egy tálkába, több soron, alaposan átmossuk. Áztatni lehetséges, de nem feltétlenül szükséges, mert gyorsan elkészül. Öntsünk rá kb. háromszoros mennyiségű vizet, és lefedve, immár keverés nélkül, alacsony hőfokon, hagyjuk megduzzadni a szemeket (kb. 25 perc). Vízből adhatunk hozzá kicsivel kevesebbet (2,5- szeres) és akár jóval többet (4- 5-szörös) is, attól függően, hogy mennyire szeretnénk szétfőzni.

Íme, néhány egyszerű, de mégis izgalmas lehetőség a felhasználására:

Köleskoch: 1 csésze kölest nagyon alaposan megmosunk, beleöntjük egy kb. 20x 30 cm-es tepsibe. Hozzáadunk fél csésze leöblített mazsolát, fél csésze darált diót, 4 evőkanál cukrot, 2 evőkanál kókuszolajat, öntünk hozzá 4 csésze vizet és összekeverjük az alapanyagokat. 200 °C- on kb. 20-25 percig sütjük, amíg összeáll, és az összes folyadékot magába szívja.

Barackos kölesgombóc: 1 csésze kölest (vagy nyersen fermentált kölest) 3 csészényi vízben puhára főzünk, majd fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. Ízlés szerint édesítjük, citromlével és némi reszelt bio citromhéjjal ízesítjük. Enyhén olajozott kézzel jókora gombócokat formálunk, miközben mindegyikbe beleügyeskedünk egy darabka érett őszibarackot (télen lehet lecsepegtetett befőtt is). Pirított zsemlemorzsában gyengéden meghempergetjük, vigyázva a külalakra. Tálaláskor édesített vegafölt csorgatunk rá.

Zöldséges kölesburger: főzzünk meg fél csésze kölest másfél csésze sós vízben, hagyjuk langyosra hűlni. Konyhai aprítóval vágjunk apró darabokra 1 közepes vöröshagymát, 1 szál sárgarépát és egy kisebb zellergumót. Természetesen sok más idényzöldséggel (pl.: borsó, szárzeller, cukkini, káposzta, karfiol, brokkoli, kukorica) vagy más ízesítő anyagokkal (gombafélék, aszalt paradicsom, etc.) is gazdagítható. Keverjük a zöldségeket a köleshez, fűszerezzük csipetnyi őrölt fekete borssal, fűszerpaprikával, köménymaggal, majd kb. 8 cm átmérőjű korongokat formázunk belőle. Szilikonos sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 200 °C-ra előmelegített sütőben 10- 10 percig sütjük mindkét oldalát külön- külön.

Ezek a bűbájos sárga gyöngyszemek igazán megérdemlik, hogy ne csak a madáretetőkbe kerüljenek, hanem rendszeresen szerepeljenek az asztalunkon is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu