Back to top

2023 a Kölesek Nemzetközi Éve: kölesburgert a tányérra!

Az ENSZ közgyűlése a 2021. márciusi, 75. ülésén a 2023-as évet a Kölesek Nemzetközi Évének nyilvánította. Mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy erre a csodálatos táplálékra irányítsa a fogyasztók és a termesztők figyelmét. Ez az év remek alkalom arra, hogy jobban megismerkedjünk vele és finom falatokkal hódoljunk élvezetének.

A köles a kritikusan száraz területeken megtermő nemritkán egyetlen gabonaféle. Ezért az éghajlatváltozás miatt már jelenünkben kiemelt jelentőségű termesztésének növelése.

Mivel nincsenek nagy igényei, szegényebb talajokon is érdemes vele foglalkozni, annál is inkább, mivel segít csökkenteni a talaj további degradációját és támogatja a biodiverzitás helyreállítását.

A köles a múltban is sokszor kisegítette az emberiséget, és könnyen lehet, hogy a jövőben is kitüntetett szerephez jut még. Értékes tápanyag-, ásványianyag- és rosttartalma okán a mostaninál sokkal előkelőbb helyet érdemelne táplálkozásunkban.

A benne található kéntartalmú aminosavak jótékonyan hatnak a máj regenerálódó képességére. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek számára is fogyasztható.

Köles, a trópusok egyig gabonája
Köles, a trópusok egyig gabonája
Fotó: pixabay.com
Hatalmas potenciál van benne

Sokan ódzkodnak a köles fogyasztásától, pedig őseink nagyra becsülték. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, számtalan módon felhasználható, kombinálható. Készíthetünk belőle köretet zöldségekkel, krokettet, tölthetjük paprikába, cukkinibe, burgonyába, és akár levesbetét is lehet. Édességekhez szintén nagyon kreatívan felhasználható, számtalan receptben alkalmas a túró helyettesítésére. Miután sikerül egy kis gyakorlatot szerezni vele, egyre bátrabban használhatjuk, kiszélesítve a felhasználás körét.

A köles főzése és ízesítése

Kimérünk egy csésze (250 ml) kölest, beleöntjük egy tálkába, több soron, alaposan átmossuk. Áztatni lehetséges, de nem feltétlenül szükséges, mert gyorsan elkészül. Öntsünk rá kb. háromszoros mennyiségű vizet, és lefedve, immár keverés nélkül, alacsony hőfokon, hagyjuk megduzzadni a szemeket (kb. 25 perc). Vízből adhatunk hozzá kicsivel kevesebbet (2,5- szeres) és akár jóval többet (4- 5-szörös) is, attól függően, hogy mennyire szeretnénk szétfőzni.

Fotó: Pixabay.com
Íme, néhány egyszerű, de mégis izgalmas lehetőség a felhasználására:

Köleskoch: 1 csésze kölest nagyon alaposan megmosunk, beleöntjük egy kb. 20x 30 cm-es tepsibe. Hozzáadunk fél csésze leöblített mazsolát, fél csésze darált diót, 4 evőkanál cukrot, 2 evőkanál kókuszolajat, öntünk hozzá 4 csésze vizet és összekeverjük az alapanyagokat. 200 °C- on kb. 20-25 percig sütjük, amíg összeáll, és az összes folyadékot magába szívja.

Barackos kölesgombóc: 1 csésze kölest (vagy nyersen fermentált kölest) 3 csészényi vízben puhára főzünk, majd fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. Ízlés szerint édesítjük, citromlével és némi reszelt bio citromhéjjal ízesítjük. Enyhén olajozott kézzel jókora gombócokat formálunk, miközben mindegyikbe beleügyeskedünk egy darabka érett őszibarackot (télen lehet lecsepegtetett befőtt is). Pirított zsemlemorzsában gyengéden meghempergetjük, vigyázva a külalakra. Tálaláskor édesített vegafölt csorgatunk rá.

Zöldséges kölesburger: főzzünk meg fél csésze kölest másfél csésze sós vízben, hagyjuk langyosra hűlni. Konyhai aprítóval vágjunk apró darabokra 1 közepes vöröshagymát, 1 szál sárgarépát és egy kisebb zellergumót. Természetesen sok más idényzöldséggel (pl.: borsó, szárzeller, cukkini, káposzta, karfiol, brokkoli, kukorica) vagy más ízesítő anyagokkal (gombafélék, aszalt paradicsom, etc.) is gazdagítható. Keverjük a zöldségeket a köleshez, fűszerezzük csipetnyi őrölt fekete borssal, fűszerpaprikával, köménymaggal, majd kb. 8 cm átmérőjű korongokat formázunk belőle. Szilikonos sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 200 °C-ra előmelegített sütőben 10- 10 percig sütjük mindkét oldalát külön- külön.

Ezek a bűbájos sárga gyöngyszemek igazán megérdemlik, hogy ne csak a madáretetőkbe kerüljenek, hanem rendszeresen szerepeljenek az asztalunkon is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

Az egészséges élelmiszerbiztonság fenntartása az emberiség egészségét óvja és az egész társadalom közös érdeke, a kormányon és termelőkön keresztül, egészen a fogyasztókig. Az élelmiszerek minőségének biztosítása elsődlegesen egészségügyi kockázat, de figyelmen kívül hagyása hatással lehet a mezőgazdaság termelékenységére és a fenntartható gazdálkodásra is.

Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is

Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

3,4 millió eurós támogatást kapott a fogyasztóvédelmi portál

Németország szövetségi agrárminisztériuma (BMEL) a 2023–2025 közötti időszakban összesen mintegy 3,4 millió euróval támogatja a tudatos élelmiszervásárlást és a megtévesztések kivédését segítő lebensmittelklarheit.de portál működését. A portált egy fogyasztóvédelmi egyesület tartja fenn, a minisztérium álláspontja szerint fontos és támogatandó közfeladatot látnak el a vásárlók tájékoztatásával.