Back to top

Teremts jövőt vidéken!

A kultúra megőrzése, a táji örökség, a szőlőhegyek épületeinek megmentése mellett a turizmus fellendítése, a helyi termelők segítése, termékeik népszerűsítése érdekében dolgozik a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Az egyesület mottója: „Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” – mondta el tudósítónknak Debreczeniné Késmárky Flóra Kata turisztikai menedzser.

A Vasi-Hegyhát Natúrpark Vas vármegye délkeleti részén fekszik, mintegy 33 ezer hektáron. A natúrparkot a térség húsz települése hozta létre. Kiemelendő közülük a natúrpark kulturális és közigazgatási központja, az egykori megyeszékhely, Vasvár.

A térség jellegzetessége, hogy az együttműködő települések határában húzódó szőlőhegyek apró parcelláin helyi mezőgazdasági termelők és szállásadók tevékenykednek, akiknek köszönhetően a mai napig élénk a közösségi élet.

Debreczeniné Késmárky Flóra Kata: fontos volt a térségi összefogás, ami a natúrpark keretében csúcsosodott ki
Debreczeniné Késmárky Flóra Kata: fontos volt a térségi összefogás, ami a natúrpark keretében csúcsosodott ki
Fotó: Bella Huba
– A natúrpark működésében több szervezet működik közre, amelyeknek ugyanaz a célja: a Vasi-hegyhát természeti és kulturális értékeinek, a szőlőhegyek világának a megőrzése, és a vendéglátás fenntartható fejlesztésével a térségbe vonzani a turistákat – mondta el Debreczeniné Késmárky Flóra Kata. – A natúrpark cím birtokosa az oszkói Hegypásztor Kör, amelynek tagjai évtizedek óta dolgoznak a táji örökség és a szőlőhegyi épületek megmentéséért. Ők már több térségi szőlőhegyfejlesztés elindításában részt vettek, és fontos lépéseket tesznek a népi hagyományok, a kézművesség fenntartásáért és a helyi termékek bemutatásáért. A Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület gesztorként vesz részt a natúrpark működtetésében. Közel tizenöt éve dolgozunk a térség turisztikai kínálatának a fejlesztésén és kommunikálásán, közös marketing kialakításán, valamint a Vidékfejlesztési Program lehetőségeinek kihasználásával a helyi vállalkozások támogatásán, a helyi termékek népszerűsítésén.

A két szervezet több határon átnyúló programban is részt vett, amik szintén a natúrpark céljainak megvalósítását szolgálták: a szőlőhegyek megőrzését, a táj mértéktartó használatát, a helyi termékek és termelők segítését, a felnövő generációk érzékenyítését, szemléletének formálását és a szelíd turizmus megvalósítását.

– A programok keretében szakemberek mérték fel a natúrpark szőlőhegyeit és épületeit, fejlesztési ötleteket dolgoztak ki turisztikai célú hasznosításukra, ami alapján pihenőpincét, tájházat, szálláshelyet vagy interaktív élménypincét alakítottak ki a szőlőhegyek présházaiban a tulajdonosaik. Amellett több körben tudásbővítő programokat szerveztünk és digitális anyagokat készítettünk a térség nagyjából húsz mikro-, kis- és középvállalkozása számára. A fejlesztés során osztrák partnerünkkel, a dél-burgenlandi Weinidylle Natúrparkkal közösen dolgoztunk ki határon átnyúló kínálatot, amihez többnyelvű honlapot és kiadványokat készítettünk. Ezeknek a projekteknek köszönhetően sokszor sikerült bekerülnünk a médiába. Már úgynevezett élményképzéseket is kidolgoztunk, amik az osztrák és a magyar résztvevők körében egyaránt nagy sikert arattak.

Tavaly óta gyakorlatorientált képzéseket szervez a Vasvár Nagytérségi Népfőiskola.

Rengeteg új workshopot és tanfolyamot kínál, amelyek szintén sikeresek a térségben élők és a távolabbról érkezők körében. Ezek hivatottak az értékőrző tevékenységet tudásbővítő táborok, néhány napos élményképzések során a látogatók számára átadni, velük megismertetni. Az „építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” mottó jól mutatja, hogy a vasvári székhelyű Népfőiskola zászlajára tűzte azokat az értékeket, amik a Vasi-Hegyhát Natúrparkot is mozgatják, ami nem véletlen, hiszen tudatos építkezés jellemzi a térség fejlődését, amihez elengedhetetlen az effajta szinergia a szereplők között.

Az oszkói szőlőhegy madártávlatból
Az oszkói szőlőhegy madártávlatból

Debreczeniné Késmárky Flóra Kata kiemelte: a térség aprófalvas településszerkezetéből adódóan a falvak aktív kis közösségei néhol elszigetelten működnek, ezért mindenképpen fontos volt az a térségi összefogás, ami a natúrpark keretében csúcsosodott ki.

– A táj és az ember kapcsolata mindig is egymástól elválaszthatatlanul működött itt a Vasi-hegyháton, különösen fontos ennek a megtartása a mai rohanó világban.

Fontos, hogy időt szakítsunk a kikapcsolódásra, a természettel való kapcsolat kialakítására, amihez hozzájárulnak a natúrpark területén megvalósuló programjaink, rendezvényeink.

Ennek kiemelkedő példája a Hegyháti Tájoló, ami a natúrpark értékőrző rendezvénye, és amit idén október 7–8-án tartunk hatodik alkalommal. Ilyenkor a települések szőlőhegyei megtelnek élettel. Van, ahol kulturális előadásokkal, zenével és tánccal, máshol gasztronómiával, túraútvonalakkal, vagy éppen ismeretterjesztő előadásokkal és műhelyekkel várják az érdeklődőket. Ráadásul lehetséges a helyszínek közötti átjárás, mert a közösség minden tagjának az az érdeke, hogy minél több helyszínt felfedezzenek a látogatóik.

A rendezvények közül érdemes kiemelni a közösségi gyümölcsésznapot, a faültetést, a szemétszedő akciókat, a gyerekek számára hirdetett rajzversenyeket, a helyi termékek vásárát, a natúrparki sétákat, amik mind-mind cselekvésre ösztönzik a natúrpark lakóit, és amik még sok tősgyökeres vasi-hegyhátinak is olyan tudást nyújtanak, amit nem ismertek.

Az évek során folyamatosan fejlődött a térségi szolgáltatók közötti a kapcsolat.

Ennek eredményeként jöttek létre olyan szálláshelyek, ahol helyi termékekből lehet reggelit kérni vagy alapanyagokat rendelni, máskor rendezvények cateringjében jelennek meg a helyi termékek. Egyre nő a környék termelői piacain a forgalom, és olyan vendéglátóhelyek nyílnak, ahol helyi és környékbeli termelők finomságait kínálják, például a Jeli Arborétumnál nyitott Jeli’kát büfénél.

Hegypásztor pince a natúrparkban
Hegypásztor pince a natúrparkban

– A trendeknek megfelelően nálunk is érezhetően nő a kézműves termékek népszerűsége, aminek nagyon örülünk. 2021–2022-ben több kisebb akciót szerveztünk a „Vegyél helyit, egyél helyit, éld át a helyit” kampányunk keretében, ami nagy sikert aratott. A hétről hétre változó piaci körülmények és a gazdasági nehézségek sok vállalkozást bizonytalanságba sodortak. Emiatt szükségét érezzük, hogy egy asztalhoz ültessük egy-egy téma fontos szereplőit és a döntéshozókat. Mivel a natúrpark előkészítése is közösségek munkájának köszönhető, fontosnak tartjuk, hogy a közösség erejével találjunk választ bizonyos kérdésekre és megoldást egyes problémákra.

Ennek jegyében tavaly több kerekasztal-beszélgetést szerveztünk mezőgazdászokkal, kézművesekkel és termelőkkel arról, hogy milyen nehézségekkel küzdenek, milyen téren szeretnének fejlődni, vagy milyen téren érzik szükségét valamilyen támogatásnak.

Bízunk benne, hogy a Vidékfejlesztési Program segítségével ezután is tudunk segíteni. Erre az évre azt tűztük ki legfőbb célként, hogy minél több emberrel megismertessük Vas megye második natúrpark­ját, és hogy elinduljunk a szelíd turizmus irányába, amivel szőlőhegyeink második virágkorukat élhetik.

A Vasi-Hegyhát Natúrpark alapjai már megszilárdultak, azonban az igazi munka csak nemrég indult be. Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy ezt a kicsi, ám igen értékes térséget fenntarthatóan fejlesszük, értékeit megőrizzük, és megismertessük azokkal, akik szeretnék felfedezni a Vasi-Hegyhátat. Hisszük, hogy nem okozunk csalódást a hozzánk ellátogatóknak, sőt, talán még ahhoz is kedvet kapnak, hogy ideköltözzenek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

A város és a vidék közötti konfliktus szimbólumává vált a farkaskérdés - Lehetséges az együttélés?

A néhány évtizede kihalás szélére sodort farkasok lenyűgöző visszatérését nem mindenki fogadja egyforma örömmel Európában. Pedig részben az EU politikája által támogatott természetvédelmi kampány eredménye, mégis megosztó témává vált.

Nagy a baj, de még nagyobb a veszély

Magyarország uniós csatlakozása óta egyértelműen gabona- és olajosmag-termelésünk alkotja a mezőgazdasági termelés gerincét és jövedelemter­melő képességének zömét, de most mindkettő rendkívül súlyos helyzetben van. A hazai gabonatárolók megteltek Ukrajnából származó áruval, és emiatt a magyar termelők készlete gyakorlatilag eladhatatlanná vált.

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.

Lehetőségek a hazai csemegeszőlő-termesztésben

A csemegeszőlő egyike a világon legnagyobb felületen és mennyiségben termesztett és a legtöbbet fogyasztott gyümölcseinknek, az OIV statisztikája szerint 2022-ben 29,7 millió tonna termett és 28,7 millió tonnát ettünk meg. Nem véletlen mindez, hiszen a különböző országokból származó szőlő egész évben kapható a kereskedelmi hálózatok boltjaiban és a gyümölcsárusoknál.