Back to top

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.

– Ahogyan 175 évvel ezelőtt, úgy napjainkban is rendkívül terhes éveket élünk. Ugyanakkor a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv támogatási időszakában annyi forrás áll a mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendelkezésére, amely számos lehetőséget teremt – emelte ki az államtitkár, amelyhez hozzáfűzte:

„A szaktárca a magyar mezőgazdaság mellé a korábbi évtizedekben tönkretett magyar élelmiszeripart kívánja feltámasztani. A cél egy olyan élelmiszeripar, amely a világpiacon is megállja a helyét, és amelynek révén a magyar emberek jó szívvel választhatnak hazait a külföldről ránk zúdított élelmiszer helyett.”   
Fotó: AM Sajtóiroda

A tárcavezető köszöntötte az agrárium területén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat is, akiknek azt üzente: „A siker kovásza az agráriumban az ágazati szereplők közötti összefogás.” Egységnek aposztrofálta a kitüntetettek körét, akik bárhonnan is érkeztek és bármilyen szakterületen is dolgoznak, munkásságuk a magyar agrárium fejlődésének irányába tart.

Ezt követően Nagy István átadta többek között a Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Dr. Roszík Péternek, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke részére a hazai növénytermesztés génmódosítás-mentességének biztosítása, valamint a termőföldek megóvása iránt elkötelezett, valamint az ökológiai gazdálkodás terén meghatározó munkája elismeréseként.

Sándorfy András
Sándorfy András
A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Sándorfy András agrármérnök, a Marton Genetics cégcsoport ügyvezető igazgatója részére, a határon túli magyar gazdaközösségek fejlődését elősegítő tevékenysége, különösen a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban vállalt szerepe elismeréseként. Továbbá Szépe Ferenc agrármérnök, az Agrárminisztérium nyugalmazott főosztályvezetője részére, az agrár- és vidékfejlesztés területén, valamint a növénytermesztési szakmai folyamatokban végzett több évtizedes, példaadó munkája elismeréseként.

Az agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta   Székely Pál juhtenyésztő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyugalmazott osztályvezetője részére, a hazai juhtenyésztés érdekében végzett hatósági munkásságáért, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség létrejöttében játszott szerepéért.

Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozta Dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élettani és Takarmányozástani Intézetének intézetigazgató-helyettese részére, az agrár-felsőoktatásban végzett magas színvonalú iskolateremtő oktatói munkájáért, valamint az egészséges és biztonságos élelmiszer-alapanyag előállítás területén betöltött szerepéért.

Fotó: AM Sajtóiroda

Továbbá Nagy István Konkoly-Thege Sándor-díjat adományozta Filátz Ferenc, a Nemesszalóki Mezőgazdasági Zrt. nyugalmazott főállattenyésztője részére, több évtizedes, az agrárgazdaságban, különösen a szarvasmarha ágazatban kiemelkedő szakmai színvonalon végzett munkájáért. Király Attila, Bátonyterenye város alpolgármestere részére, a háztáji nyúltartás népszerűsítése, valamint a hazai hobbinyúltenyésztés megszervezése, színvonalának európai szintre emelése terén végzett munkájáért. Valamint Dr. Tóth Imre, az Agrárminisztérium nyugalmazott vezető-főtanácsosa részére, a hazai juh-, kecske- és lótenyésztés fejlesztése terén hosszú időn át végzett magas színvonalú szakmai munkájáért, mellyel édesapja életútja előtt is tiszteleg.

Bárány László
Bárány László
Ujhelyi Imre-díjat adományozta Bárány László, a Master Good cégcsoport ügyvezető igazgatója részére, a hazai baromfifeldolgozás fejlesztése terén elért eredményeiért, innovatív vezetői munkájáért. Ficsor Árpád mezőgazdasági vállalkozó részére, a kézműves sajtkészítés terén elért kiváló eredményeiért, innovatív termelői tevékenységéért. Nem utolsósorban Szilágyi Gábor, a Bajcshal Kft. ügyvezetője részére, az akvakultúra és a halfeldolgozás területén végzett szakmai munkájáért, valamint innovatív fejlesztési tevékenységéért.

Végül az agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Kondás Károly igástehenes, tehénfogatos gazda részére, az igáztatásban, hagyományőrzésben, családi gazdaságban elért eredményeiért, több évtizedes példamutató munkájáért, páratlan tudásának elismeréseként. Loncsák Lehel, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság juhásza részére, az Igazgatóság fehér és fekete racka juh törzsállományának számadó juhászaként végzett több mint két évtizedes lelkiismeretes és kimagasló munkájáért. Dr. Maácz Miklós, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának EU agrárpolitikai referense részére, a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti időszakára vonatkozó Stratégiai Tervének kidolgozásában, koordinációjában nyújtott teljesítményéért, és Radics István galambtenyésztő részére, a hazai díszgalamb tenyésztésért végzett közösségi munkája, kiemelten a pirók galamb, valamint a székesfehérvári bukó galamb tenyésztésében elért kiváló eredményeiért.

A kitüntetettekről készült fotógaléria ide kattintva érhető el, a teljes névsor pedig itt található.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.