0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Learatták az első kísérleti búzatáblát Szenegálban

A nyugat-afrikai ország számára a búza az egyik alapélelmiszer, az belföldi igények kielégítésére azonban a teljes mennyiséget importálni kénytelen. Az ellátási láncokban bekövetkezett zavarok, a növekvő árak és infláció mellett azonban egyre sürgetőbb, hogy képes legyen legalább részben megtermelni ezt a népszerű gabonát.

Szenegál trópusi klímája nem a legmegfelelőbb búzatermesztéshez. Azonban már évek óta folynak szabadföldi kísérletek egy olyan fajta után kutatva, mely értékelhető termést hoz ezen az égövön. A Szenegáli Mezőgazdasági Kutatóintézet (Senegalese Institute for Agricultural Research, ISRA) négy fajta betakarítását kezdte el a kísérleti parcellákról Sangalkamban, mely Dakartól 35 kilométerre fekszik.

Három fajta egyiptomi eredetű, a negyediket pedig az intézet nemesítette ki

– írja a Phys.org.

Összesen öt kísérleti parcellán dolgoznak: kettő Dakar mellett, és három a Szenegál folyó völgyében. Több száz búzafajtát vizsgáltak már, mondta el az AFP hírügynökségnek Amadou Tidiane Sall, az egyik kutató. Azonban a legtöbb alkalmatlan volt a termesztésre.

A sangalkami fajtát, mely egyike az intézet számos sikeres kísérletének, január elején vetették el, és három hónap alatt érett be a szenegáli hideg évszakban. A táblát korábban a szenegáli agrárminiszter, Aly Ngouille Ndiaye is meglátogatta, és elmondta, hogy egyiptomi látogatása alkalmával további vetőmagokat kért, amikor tavaly novemberben az ENSZ COP27 klímakonferenciáján ott járt.

A miniszter szerint jelentős potenciál rejlik országában, és ígértet tett arra, hogy a kormány a magánszektorral együttműködve segíti a kísérleti parcellák bővítését. Elismerte azt is, hogy a megfelelő vízforrás az öntözéshez óriási kihívást jelent.

Azonban nem mindenki van róla meggyőződve, hogy Szenegálban jelentős mennyiségű búzát lehetne termeszteni.

A szenegáli pékek szövetségének elnöke, Amadou Gaye szerint inkább az olyan helyben is jól termő terményekre kellene koncentrálni, mint a köles, kukorica vagy a cirok.
Forrás: phys.org