0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A 10 legjobb élelmiszer(csoport) az egészség megőrzéséért

Az egészséges táplálkozás egyik alapelve, a változatosság és a mértékletesség. Az ucsfhealth.org szakemberei összeszedték a tíz legfontosabb élelmiszert, amiben biztosan van némi szubjektív hatás is, ám a lista elgondolkodtató. Az első például a víz...

1. Víz

Igyunk 8-12 pohár vizet naponta.

2. Sötétzöld zöldségek

Együnk sötétzöld zöldséget legalább hetente három-négy alkalommal. Ilyen a brokkoli, a zöldpaprika, a kelbimbó és a leveles zöldek, mint például a kelkáposzta és a spenót.

3. Teljes kiőrlésű gabonák

Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonát legalább kétszer-háromszor naponta.

Használjunk teljes kiőrlésű búzalisztet, rozst, zabpelyhet, árpát, amarantot, quinoát vagy lisztkeverékeket.

Egy jó rostforrás 3-4 gramm rostot tartalmaz adagonként, de vannak melyekben 5 grammnál is több van, 100 g liszre vetítve.

4. Bab és lencse

Próbáljunk meg legalább hetente egyszer bab alapú ételt enni. A hüvelyeseket, például babot és lencsét érdemes hozzáadni levesekhez, pörköltekhez, rakott ételekhez, salátákhoz és mártogatósokhoz.

5. Halak

Ideális lenne hetente két-három adag halat elfogyasztani. Jó választásnak bizonyulnak erre a tengeri halak, mint a lazac, a pisztráng, a hering, a szardínia és a tonhal.

6. Bogyósok

Minden nap iktassunk be 2-3 adag gyümölcsöt az étrendbe. Ezek között legyenek bogyósok is, például málna, áfonya, szeder és szamóca.

7. Színes zöldségek

Fogyasszunk sütőtököt, céklát, valamint más, gazdagon pigmentált sötét narancssárga és zöld színű zöldségeket, például édesburgonyát, sárgarépát.

8. Szója

Napi 25 gramm szójafehérje ajánlott a zsírszegény étrend részeként a koleszterinszint csökkentése érdekében. Próbáljuk ki a tofut, a szójatejet, az extrudált szójatermékeket, a tempeh-et és a texturált növényi fehérjét például a búzahúst a szejtánt.

9. Lenmag, diófélék és magvak

Adjunk hozzá naponta 1-2 evőkanál őrölt lenmagot vagy más magvakat az élelmiszerekhez, vagy iktassunk be mérsékelt mennyiségű diót a napi étrendbe.

10. Bio joghurt

A 19 és 50 év közötti férfiaknak és nőknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük, és 1200 milligrammra, ha 50 évesek vagy idősebbek.

Együnk kalciumban gazdag ételeket,

például zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket naponta három-négy alkalommal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu