0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hűtőtáska gombából?

A laboratórium új hőkameráját tesztelte egy mikrobiológus az erdőben, amikor különös felfedezést tett: az infravörös tartományt – azaz a hőt – érzékelni képes eszközön a gombák jóval hűvösebbnek látszódtak, mint a környezetük.

Radamés Cordero, a Johns Hopkins egyetem mikrobiológusa az erdei útja során 20 különböző vadontermű gombát talált, és ezek egytől egyig hidegebbek voltak, mint a környezetük, függetlenül attól, hogy egyébként milyen színű az adott faj – írja a Science.

Később a laboratóriumban fajonként vizsgálták, hogy melyik mennyivel volt hűvösebb a környezeténél. Egy galócaféle, a sötétebb barna színű Amanitas brunnescens hőmérséklete csak 1-2 fokkal volt alacsonyabb a környezeténél, azonban egy laskagombaféle, a halványbarna színű Pleurotus ostreatus már közel 6 fokkal volt hidegebb. Sőt,

19 élesztő- és penészgombafajt is megvizsgáltak a tudósok, és ezek mindegyike hűvösebb volt a környezeténél, a kolóniák közepénél mért hőmérséklet pedig még alacsonyabb volt.

Még a fagyponthoz közeli hőmérséklet esetén is nagyjából 1 fokkal hűvösebbek voltak ezek a telepek.

Az egysejtű gombák hőmérséklete igencsak meglepte a kutatókat, mivel a nagygombákkal szemben jóval kisebb felület-aránnyal rendelkeznek, még akkor is, ha kolóniákban élnek – ez pedig hatással van a hővesztésre. Azonban a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikk ennek ellenkezőjét sugallja, és úgy tűnik, hogy ez a jelenség széles körben elterjedt a gombák világában.

A gombák viszonylag nagy mennyiségű vizet raktároznak, így a kutatók a kiszárításukkal meg tudták mérni, hogy mennyire képesek lehűteni magukat a különböző páratartalmú környezetben – ami olyan, mint amikor az ember egy forró napon izzadással hűti magát.

A nagygombák spóratartó lemezeinek komplex felépítése növeli a lehűléshez szükséges felület méretét. A növények levelei hasonlóan hűtik magukat azzal, hogy a légcserenyílásaikon keresztül vizet párologtatnak el, azonban ez a módszer kevésbé hatékony.

Hogy a gombák milyen módon profitálnak abból, hogy hűvösen tartják magukat, egyelőre nem ismert. Lehetséges, hogy segíti a spórák termelődését vagy épp szétterjedését a gombakalap aljából, vagy épp csak a hűvösebb hőmérsékletet preferálják az életfolyamataikhoz, mondta Arturo Casadevall, Cordero kollégája.

Addig is, amíg erre a rejtélyre fény derül, munkára lehet fogni a gombákat. Cordero és Casadevall egy olyan hungarocell csomagot készített, melyre két apró levegőnyílást vágtak, és a belsejébe fél kilónyi kétspórás csiperkét helyeztek el. Az egyik nyíláshoz egy számítógép hűtő ventilátorát erősítették, mely segíti, mely áthúzza a levegőt a dobozon keresztül egy nagyobb hungarocell ládába.

A ventilátor segítségével a nagyobb doboz hőmérséklete 40 perc alatt 10 fokot hűlt, és mintegy fél órán át meg is tartotta ezt a hőmérsékletet.

„Ezzel a technikával nem fogunk vizet fagyasztani” – mondta Casadevall. azonban ez a prototípus könnyen hidegen tarthat néhány doboz sört vagy pár szendvicset egy gyors piknikhez. És bónuszként „a végén a gombákat is megehetjük” – mutatott rá a tudós.

Forrás: Science