0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

Fekete vagy fehér

A szúnyogok fajonként eltérő időpontokban aktiválják magukat, többnyire naplemente és napfelkelte környékén rajzanak ki búvóhelyeikről. Ilyenkor jobb fedezékbe vonulnunk, mert kíméletlenül rávetik magukat a gyanútlan vérbankokra. Ha már mindenképpen a szabadban kell tartózkodnunk, ajánlott világos színű, hosszú, és minél zártabb, de nem túl testre simuló ruházatot felvenni. A sötétebb színek viselése azért sem praktikus, mert jobban „elrejti” vékony testüket, és észrevétlenebbül a közelünkbe férkőzhetnek.

Habár a motivált szúnyogok számára a legtöbb átlagos szövetféle nem igazán rendelkezik visszatartó erővel, könnyűszerrel át tudják szúrni. Amikor olyan helyre készülünk, ahol rengeteg a szúnyog és betegséget terjesztőkre is számítani lehet, érdemes biztosra menni, szúnyogálló vagy permetrinnel kezelt anyagot választani.

Népszerűbbek a hűs pihenőhelyek

Napközben a szúnyogok is a hűvösebb hőmérsékletet (kb. 18 °C) preferálják, még 26 °C körüli helyeken találhatunk belőlük elvétve, de az ennél melegebb hőmérsékletű pontokon már nem szívesen múlatják az időt. Ezért aztán hiába van fényes nappal és forróság, amikor kertünk enyhébb és árnyékosabb részein járunk, hosszasabb fontolgatás nélkül, farkaséhesen támadhatnak ránk.

Árulkodó lélegzet

A szúnyogok elől már csak azért sem könnyű elbújnunk, mert megérzik a kilélegzett szén- dioxidot, emiatt még jókora távolságból is magunkhoz vonzzuk őket.

Tehát ha nem lélegzünk, akkor nem vesz észre minket a szúnyog, de ez nem igazán kivitelezhető megoldás…Egyes állítások szerint a vércsoport, a vér cukortartalma illetve is fokozza a szúnyogok vonzódását, de ezeket még nem sikerült megerősíteni. Sőt állítólag a nőket jobban szeretik megcsípni, mint a férfiakat.

Kiből lesz tökéletes szúnyogmágnes?

Ezt a képességet elsősorban az egyén saját maga által kibocsátott illatai, illetve a használt kozmetikai termékek határozzák meg. És talán némileg az elfogyasztott élelmiszerek vegyületei is beleszólnak. Ez azt jelenti, hogy a szúnyogmenzán nem mind vagyunk egyformán értékesek. Az illattesztekből az derült ki, hogy a szúnyogok legszívesebben azokra vetik rá magukat, akiknek a bőrfelületi mikrobiomja és bőr mirigyei bőségesen termelnek bizonyos karbonsavakat (pl. vajsav, tejsav).

Míg a több növényben megtalálható eukaliptol kifejezetten taszítóvá teszi számukra az illetőt. Ezek után a kutatók azt feltételezték, hogy a növényi étrenden élők kevésbé érdeklik a szúnyogokat.

Az illatos szappanokkal befürödhetünk

Egy másik kutatócsapat arra volt kíváncsi, hogy a szúnyogok miként reagálnak a kozmetikumokból áradó ínycsiklandó illatokra, illetve hogy a szappanok hogyan módosítják a testszag mennyiségét és kémiai összetételét.

A kísérletek azt bizonyították, hogy számtalan tisztálkodószer tartalmaz olyan illatokat, amelyekért a szúnyogok megőrülnek. Viszont meglepő fordulatként az is világossá vált, hogy az a szappan, amely kókuszdió- származékokat is tartalmazott, inkább riasztotta a szúnyogokat.

Megalapozottnak gondolták kijelenteni, hogy ezek szerint a kókusz illatát nem kedvelik a szúnyogok. Azonban ebbe a dologba az ember saját illatprofilja kissé bezavarhat, melyet még az illatmentes szappanok sem tüntetnek el maradéktalanul. Sőt a szappanozás hatására éppen, hogy növekedést mutat a test körüli illékony vegyületek mennyisége.

És természetesen az sincs kizárva, hogy a parfümünk vagy öblítőnk tartalmaznak olyan virágos illatkomponenseket, amelyekre érdeklődést mutatnak a szúnyogok.

A kutatók állítása szerint ezek a vizsgálatok reményt adnak és megnövelik a lehetőségét annak, hogy sokkal hatékonyabb szúnyogriasztókat lehessen kifejleszteni, ami a rengeteg veszélyes kórokozó miatt valóban áldásos lenne a szúnyogbüfé védtelen élőlényei számára.

Az élőlények tehát leginkább az anyagcseréjük és a mikrobiomjuk által termelt vegyületek összességével kelthetik fel a szúnyogok érdeklődését, valamint a használt kozmetikumok illata illetve összetevőinek a bőr illékony vegyületeinek történő keveredése is döntő jelentőségű lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu